Site Overlay

Hoe lang moet radicchio koken? Een groente waarvan de smaak erg doet denken aan witlof en andijvie, of misschien wel precies tussen deze twee groenten inzit.

Een groente die ook nog niet echt bekend is in Nederland, maar de laatste tijd kom je radicchio steeds vaker tegen in de supermarkt, en groenteboeren hadden deze groente al vaak in het assortiment zitten.

In eerste instantie lijkt het eigenlijk op een soort ijsbergsla, maar dan rood van kleur. En je kunt deze groente dan ook prima eten in een salade. Net als witlof, gewoon rauw samen met andere verse ingrediënten.

Appel en ander fruit is er dan bijvoorbeeld erg lekker bij.

Maar de groente kan net als witlof ook gewokt worden, je kunt het roerbakken, en natuurlijk koken.

Gekookt kun je deze groente ook weer net zo bereiden als andijvie of witlof. Dus bijvoorbeeld ook klein gesneden in een stamppot met spek en een gehaktbal of verse worst.

Aanvoer en aankoop

Radicchio wordt steeds vaker gewoon in de supermarkt aangeboden, maar net als witlof, is de groente niet het hele jaar door te koop van Nederlandse bodem.

Daar ligt het seizoen namelijk tussen juni en midden december.

In de andere maanden is de groente soms wel verkrijgbaar, maar komt dan niet uit Nederland. Radicchio is dan wat duurder dan de groente die uit Nederland komt in het seizoen.

Als je deze groente koopt, dan moet het er fris uitzien, en mag absoluut niet verlept zijn. Ook mogen er geen bruine bladeren of plekken zichtbaar zijn.

Wat er in dat geval vaak door de supermarkt of groenteboer gedaan wordt, is ‘s morgens de betreffende bladeren van de groente halen.

Koop je deze groente, dan is er niets zichtbaar. Let dus op dat je geen radicchio koopt die veel kleiner is dan de andere kroppen. Dat is soms dus een teken dat er bladeren vanaf zijn gehaald.

Hoe Radicchio bewaren en schoonmaken

Radicchio kun je het beste gewoon in de koelkast bewaren. Belangrijk daarbij is het op de eventuele plastic verpakking te verwijderen.

De meeste groenten gaan zweten als deze in een plastic verpakking in de koelkast worden gelegd. De groente wordt nat van het zweet, en begint te rotten.

Leg de krop op de onderste plank, niet in de vochtige groentelade, of op een schoteltje op de onderste plank.

Zo kun je de verse groente nog een dag over twee tot drie bewaren.

Van de onderzijde van de krop snij je de bladeren van het dikkere gedeelte, de stronk.

De bladeren kun je scheuren of natuurlijk met een mes in stukken snijden.

Door te scheuren blijven de bladeren ietwat langer vers. Daarna goed wassen en eventueel laten uitlekken.

Hoeveelheid per persoon

Gebruik je de groente rauw in een salade, ga dan uit van 125 tot 150 gram. Gebruik 250 gram per persoon als je radicchio gaat koken of wokken.

Wat kun je met Radicchio maken?

Het meeste wordt de groente gebruikt als vervanging voor de krop sla, de groente kun je verder net zo als witlof of andijvie gebruiken.

Verder is dus mogelijk wokken, koken, roerbakken, uit de oven overbakken met kaas en ham zoals gegratineerde witlof.

De groente kun je overigens ook in bijvoorbeeld een Italiaanse maaltijdsoep verwerken.

Hoe lang moet Radicchio koken?

Radicchio is groente die je op talloze manieren kunt bereiden.
Gang Bijgerecht
Keuken Italiaans
Trefwoord Radicchio koken
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 16 kcal

Ingrediënten

  • 1 krop Radicchio

Instructies

  1. Haal de bladeren van de krop en scheur deze in niet al te grote stukken.
  2. Breng water in een pan aan de kook, als het water kookt doe je voorzichtig de bladeren in het kokende water.

  3. 10 minuten zachtjes laten koken, daarna afgieten.

Wil je de groente grillen heeft dit 15 minuten nodig, smoren duurt 10 minuten.

In 100 gram radicchio zit circa 1 gram eiwit, 0,6 gram vezels, 0,2 gram vet, 3,1 gram koolhydraten.

Advertentie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.