img

Asperges koken

136 Views

Asperges koken

In Nederland is hij één van de meest populaire groenten in de lente van april tot 24 juni kunnen we genieten van verse heerlijke asperges geserveerd in vele varianten. Als u asperges gaat koken, moet u altijd gebruik maken van verse asperges. Hoe langer asperges wordt bewaard, hoe meer smaak er gaat verloren. Voor het koken van de asperges moet ze worden geschild en kan daarna worden gekookt, gebakken, gefrituurd of zelfs rauw gegeten.
In het volgende artikel vindt u veel nuttige tips over hoe koken van asperges voor te bereiden.

SCHILLEN VAN ASPERGES: EENVOUDIG EN SNEL

Voordat we de asperges koken, zowel de witte en de groene asperges worden grondig gewassen, omdat er nog zand en grond aan kan zitten. De vezel-rijke witte asperges kan niet zo worden gegeten. Hij moet altijd worden geschild. Ze moeten worden geschild met een speciale asperges dunschiller. Anders, het kan ook met een dunschiller, dus schil de asperges rondom met de dunschiller. De asperges moeten worden geschild tot ongeveer 1-2 cm onder de kop. De kop is zacht en zeer delicaat, een delicatesse, dus de kop moet niet worden geschild. Het onderste deel van de asperges kan meer druk worden toegepast, waardoor de harder, meer houtachtige delen worden verwijderd. Het schillen van asperges is eenvoudig en snel te leren, zelfs voor onervaren koks. Gewoon beginnen met de dunschiller onder de kop met lichte druk tot het einde van de stengel. Als je met je vingers voelt over de asperges, dan voelt je waar de asperge nog niet geschild is en kan je dat nog schillen.Vanaf het droge einde ongeveer 1-2 cm worden afgesneden.
Groene asperges hoeft niet geschild te worden. De huid is dunner en kan zo worden gekookt en gegeten.

ASPERGES KOKEN

Natuurlijk zijn er veel manieren om dit heerlijke witte goud klaar te maken, je kunt ze bijvoorbeeld grillen, wokken, bakken en zelfs frituren maar de traditionele manier in Nederland is koken. Dit kan ook op allerlei manieren en de meest makkelijke manier is om een aspergepan te gebruiken. Deze pan is speciaal voor deze groente gemaakt, hij is langwerpig zodat je de asperges rechtop in de pan kunt zetten en er zit een soort vergiet in zodat je ze er makkelijk uit kunt halen. De pan is overal te koop in winkels zoals de bol.com.

Eerst moet je de pan met water vullen, zo ver dat de puntjes van de asperges zometeen net iets boven het water steken. Gooi het klontje boter en wat zout in het water en breng het geheel aan de kook. Wacht totdat het water hard kookt en doe de asperges erbij, het koken zal even stoppen en wacht totdat het weer kookt. Nu kun je het fornuis lager zetten. De tijd die ze nodig hebben om te koken hangt af van de dikte van de stengels maar moet in ieder geval 10 minuten zijn. Als je grote aantallen tegelijk wilt koken houd dan rekening met een minuutje of 15 tot 20. Langer kan ook, het ligt er maar net aan of je liever beetgare groenten wilt of misschien toch liever iets verder gekookt. Als je een normale pan gebruikt kun je de asperges plat in de pan leggen en dezelfde manier aanhouden als hierboven, leg dan alleen wat keukenpapier op de asperges als het geheel kookt zodat de bovenste die boven het water uitkomen ook goed gaar kunnen worden.

Stap 1: Zijn de Asperges gaar?

Het beste is om de asperges met rust te laten tijdens het koken zodat ze niet knakken. Als je aan de onderkant voelt en deze is zacht dan zijn ze gaar, controleer dit door er even met een vork in te steken. Je kunt ook proberen om 1 asperge uit het water te halen en deze te laten balanceren op de vork, als hij licht buigt is hij gaar.

Stap 2: Klaar!?

De asperges zijn gekookt en je wilt ze afgieten, net zoals je dat doet bij de meeste groenten. Dit is echter niet de bedoeling, ze kunnen hierdoor knakken en ten tweede gooi je het kookwater weg, dit is ook zonde want hiervan is een heerlijk soepje te maken. Wat je wel moet doen is het witte goud uit de pan scheppen met een zogenaamde schuimspaan, dit is een grote platte lepel met gaatjes en is meestal wel in de keuken te vinden. Hierna kun je ze serveren, doe dit zo snel mogelijk om kwaliteitsverlies te voorkomen. Zorg er daarom voor dat de gerechten die je erbij wilt serveren al klaar staan en dan…genieten maar!!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text