Asperges koken kan eigenlijk iedereen want het is heel simpel. Het maakt daarbij ook niet zoveel uit of je witte asperges of groene asperges wilt koken.
In Nederland is het één van de meest populaire groenten. In de lente van april tot eind juni kunnen we genieten van verse heerlijke asperges geserveerd in wit of groen, en dat in diverse recepten en gerechten.
Als je asperges gaat koken, moet je altijd gebruik maken van verse asperges. Hoe langer asperges wordt bewaard, hoe meer smaak er gaat verloren.
Is het een typisch Nederlandse groente? Niet echt, want bijvoorbeeld in Duitsland wordt de groente veelvuldig geteeld en gegeten. Maar een groot deel van de Nederlandse asperges worden gekocht door de Duitsers.
Wel is het zo dat witte asperges, die vaak gekookt worden, vaak gegeten worden met Hollandaisesaus. En dat is wel een echt Nederlandse saus zoals de naam al aangeeft. Maar dat komt meer door de boter die in de saus verwerkt wordt.
Aanvoer en aankoop
Zoals al aangegeven zijn Hollandse asperges doorgaans te koop van april tot eind juni. Als het vroeg warm is in het voorjaar ook wel eind maart. De groene asperge is vaak wat langer te koop.
Tegenwoordig in de moderne wereld zijn asperges echter ook wel buiten dit seizoen te koop, maar dan weer niet van Nederlandse bodem. Dat wil overigens niet zeggen dat in andere landen of werelddelen niet heerlijke asperges geteeld kunnen worden.
Zelfs met kerst zijn er dus bij de betere groenteboer, gewoon asperges te koop, hoewel dan wel vaak de witte variant.
Hoe asperges bewaren en schoonmaken
Het beste kun je asperges meteen gebruiken in de keuken, want wie kan er nu wachten tot je deze lekkernij mag eten.
Witte asperges kun je 2 tot 4 dagen goed houden in de koelkast. Na deze tijd worden de asperges minder en gaan slaap hangen.
Bij groene asperges even een klein stukje van de onderkant afsnijden. Deze variant is in de koelkast 4 tot 5 dagen houdbaar. Groene asperges kun je overigens ook met de steel in een pot of vaas met een beetje water plaatsen. Wel in de koelkast vanzelfsprekend, anders krijg je een soort bloemen die gaan uitlopen.
Maar, je moet de asperges dan wel in een vochtige doek doen. Dus echt omwikkelen, en niet nat maar vochtig.
Hoeveelheid per persoon
Gebruik je asperges als hoofdgerecht, hou dan rekening met 400 tot 500 gram per persoon. Als voorgerecht kunnen 300 gram voldoende zijn.
Wat kun je met Asperges maken?
Het aantal recepten die je met witte of groene asperges kunt maken, is haast oneindig.
- Vanzelfsprekend gekookte witte asperges.
- Groene asperges in een verse salade.
- Soep kun je van beide varianten maken.
- Klassiek zijn gekookte witte asperges met Hollandaisesaus, of gekookte asperges met biefstuk.
- Je kunt deze groente prima gebruiken in hartige taarten.
- De groente kan gefrituurd worden.
- Je kunt in de worstbroodjes de worst vervangen door asperges.
- Roerbakken, in de oven, en ga zo maar door.

Hoe lang moeten Asperges koken?
Natuurlijk ligt het er even aan of je witte asperges of groene asperges wilt koken.
Ingrediënten
Witte asperges
- 400 Gram Witte asperges
- Water
Groene asperges
- 400 Gram Groene asperges
- Water
Bereiding
Het koken van witte asperges
Het koken van groene asperges
Haal de asperges een half uur vooraf uit de koelkast en plaats de groente gedurende een half uur rechtop in koud water.
Snij twee centimeter van de onderkant.
Vul een pan met ruim water en doe de asperges in de pan.
Kook de groene asperges gedurende ongeveer 4 minuten.
Met een schuimspaan de asperges uit het water halen.
Per persoon circa 0,9 gram vezels, 3 gram koolhydraten, 0 gram vet.
Koken in magnetron
- Doe de geschilde witte asperges in een schaal.
- 4 Eetlepels water toevoegen, en een snufje zout.
- Klontje roomboter toevoegen.
- De schaal afdekken met deksel of magnetronfolie.
- Op 850 watt gedurende 6 minuten koken.