Site Overlay
Varkenshaas bakken

Varkenshaas Bakken

Hoe lang moet varkenshaas bakken? Dat hangt gedeeltelijk af hoe dik het vlees is, en hoe groot. Daarbij wordt normaal gesproken een hele varkenshaas gebakken en geen plakjes.

Verder is van belang hoe rood het vlees moet zijn, of doorbakken. Bij rood vlees voldoet 12 minuten baktijd. Wil je het vlees rosé dan heb je, afhankelijk van dikte en dergelijke, 15 tot 20 minuten nodig.

Wil je de varkenshaas doorbakken, dan heb je 20 tot 30 minuten nodig om het vlees te bakken.

Denk er aan dat het vlees na het bakken nog 2 minuten moet garen, bijvoorbeeld in aluminiumfolie. Bak de varkenshaas dus niet te lang voor de juist kleur of doorbakken.

Aanvoer en aankoop

Varkenshaas kun je meestal op vier verschillende manieren kopen.

Vers, dus van de slager of vers bij de vleesafdeling van een grotere supermarkt.
Vers maar dan luchtdicht verpakt in in een plastic verpakking dat meestal in de koeling bij de betere supermarkt verkocht wordt.
Ingevroren uit de vriezer bij de meeste supermarkten.
Vers verpakt in een plastic bakje dat verkocht wordt in de supermarkt.

De bovenstaande volgorde geeft ook meteen eigenlijk de kwaliteit aan, maar ook meteen de prijs die betaald moet worden. Doorgaans is het vlees bij de slager het beste, maar ook het duurste.

Overigens zijn alle soorten het hele jaar verkrijgbaar, want varkenshaas is weliswaar een luxe stuk vlees, maar wordt het hele jaar door verkocht.

Wel is het zo dat veel mensen dit vlees met feestdagen willen eten, en dus kan er op dat moment wat schaarste ontstaan. Zorg dus dat je er bij feestdagen als kerst, op tijd je vlees koop, of bestel het vooraf bij de slager.

Overigens is het voorverpakte vlees in de supermarkten natuurlijk niet altijd slecht. Wat wij erop tegen hebben is dat je eigenlijk slecht kunt zien hoe vers het vlees is, en dat het er over het algemeen wat grijzer uit ziet.

Vlees uit de vriezer heeft meestal een goede kwaliteit, en kun je prima bereiden.

Hoe varkenshaas bewaren

Varkenshaas kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Het beste gewoon in de verpakking waarin het vlees gekocht is.

Nog beter is het om het vlees dezelfde dag te bereiden als het gekocht is.

Bevroren vlees moet bij thuiskomst direct in de vriezer als je het langer wilt bewaren. Ontdooien doe je bij voorkeur op een bordje of in een bakje in de koelkast. Dit doen we om ervoor te zorgen dat er geen vocht met andere levensmiddelen in contact kan komen.

Kijk in dit geval altijd op de tenminste houdbaar tot datum, om te zien hoe lang het vlees in de vriezer bewaard kan worden.

Is het op de weg naar huis helemaal of half ontdooit? Vries het vlees dan niet opnieuw in, maar bereid het dezelfde dag, of leg het maximaal een dag in de koelkast.

Wil je verse varkenshaas langer bewaren, vries het dan in. Je kunt het ingevroren tot 3 maanden bewaren.

Hoeveelheid per persoon

Een varkenshaas van 600 gram tot 800 gram is voldoende voor 4 personen. 125 tot 200 gram per persoon.

Hoe lang moet varkenshaas bakken?

Ruim vooraf de varkenshaas uit de koelkast halen om het vlees op kamertemperatuur te laten komen.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Varkenshaas bakken
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Rusttijd 2 minuten
Totale tijd 22 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 155 kcal

Ingrediënten

  • 800 Gram Varkenshaas
  • Boter
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Dep het vlees voor het bakken droog met keukenpapier.

  2. Boter in een koekenpan of braadpan doen en verhitten op een hoog vuur.

  3. Doe de varkenshaas voorzichtig in de boter en bak het vlees rondom bruin in ongeveer 1 minuut.

  4. Verlaag nu het vuur en gaar het vlees langzaam in 12 tot 15 minuten.

  5. Haal het vlees uit de pan en wikkel het vlees in aluminiumfolie. Laat het vlees nog 2 minuten rusten.

  6. Haal de varkenshaas uit de folie en voeg eventueel peper en zout toe.

Per persoon circa 0 gram vezels, 0 gram koolhydraten, 3,5 gram vet, 26 gram eiwit.

In de oven

Varkenshaas kun je ook goed in de oven bereiden.

Braad eventueel het vlees aan zodat alle kanten mooi bruin zijn geworden, en plaats de varkenshaas dan in een ovenschaal in de oven op 180 graden.

Je moet nu wel goed opletten op de temperatuur van de binnenkant van het vlees. Dat kun je doen met een vleesthermometer.

Voor rood vlees moet de kerntemperatuur 60 graden zijn. Voor rosé 64 graden, en voor doorbakken ongeveer 70 graden.

Ook hier rekening houden met het nagaren van het vlees.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.