Site Overlay
Kip Koken

Kip Koken

Hoelang moet kip koken? Kip is na 10-15 minuten koken klaar.

Want door het koken is een andere manier van vlees en in het bijzonder kip bereiden. Misschien geen bereidingsmethode die je al kent, maar zeker de moeite waard is om een te proberen.

Koken van vlees is natuurlijk een manier om vet te reduceren, want dat is immers gezonder.

Daarbij moeten we wel stellen dat de kooktijd van kip sterk afhankelijk kan zijn van of een hele kip, maar ook van de dikte van een stukje kip. Hoe meer kip hoe langer de kooktijd van kip.

Je kunt er dan ook vanuit gaan dat je kip ongeveer 10 tot 15 minuten moet koken om de kip gaar te krijgen. Een hele kip heeft ongeveer een kooktijd van 60 minuten. Hoe kleiner het stuk kip dus, en snij het dus eventueel kleiner, hoe korter de kooktijd. Korter dan 10 minuten lukt echter niet.

Een ander voordeel van het koken van kip is het feit dat het makkelijker is om bevroren kip te ontdooien.

Bij het koken kun je overigen rustig een kruidenbuiltje, laurier, een bouillonblokje, en ga zo maar door aan het kookwater toevoegen.

Aanvoer en aankoop

Kip kun je tegenwoordig het hele jaar door en bij iedere supermarkt kopen, maar er is heel veel verschil tussen de verschillende soorten kip, waarbij de prijs niet het enige verschil is. Maar de prijs is vaak wel de reden waarom een bepaald soort kippenvlees gekocht wordt.

LEES OOK: Knakworst koken

Je zult dus zelf moeten bepalen welk stuk kip je wilt kopen. Ga je op de prijs letten, op het welzijn van het dier voordat het geslacht werd, of puur op de smaak.

Wel moeten we erbij vermelden dat het vlees in de supermarkt soms, en dit is lang niet altijd het geval bij alle supermarkten, wordt ingespoten met water. Daardoor lijkt het vlees wat voller, is ook zwaarder.

Gelukkig is dit steeds minder het geval.

Hoe kip bewaren

Wat wel zeer belangrijk is, is de manier van bewaren. Verse kip, althans niet ingevroren, niet reeds bereide, en net gekochte kip, kun je maximaal twee dagen in de koelkast bewaren. Beter is het om het vlees dezelfde dag te bereiden.

Kip kan namelijk soms erg snel aan het bederven raken.

Moet je het vlees langer bewaren kan het ingevroren worden, Ingevroren blijft kip tot 3 maanden goed.

Reeds gekookte of gebakken kip kun je in de koelkast ook maximaal twee dagen bewaren, maar bij voorkeur in een afgesloten plastic bakje. Ingevroren kun je dit ongeveer een maand bewaren.

Hoeveelheid per persoon

Ga er vanuit dat bij kip 200 tot 250 gram per persoon voldoende is.

Hoe lang moet kip koken?

Je kunt kip natuurlijk ook bakken
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 239 kcal

Equipment

  • Grote pan

Ingrediënten

  • 1 Hele kip of 4 stukken
  • Wate
  • Kruiden naar wens

Instructies

  • Doe de stukken kip, of eventueel de hele kip in het water in een pan. De kip, of stukken kip, moet daarbij geheel onder water staan.
  • Eventueel kun je nu dus kruiden, een laurierblaadje, om een bouillonblokje toevoegen.
  • Zet de pan op het vuur en breng het water aan de kook.
  • Laat de stukken kip gedurende 10 tot 15 minuten, of de hele kip gedurende 60 minuten koken. Gaan de stukken kip drijven, bij een gehele kip is dat wat lastiger maar de kip wordt wel lichter, is de kip gaar.
  • Haal de kip uit het water, maar controleer voor de zekerheid of de kip gaar is. Doorsnijden, als het vlees wit is gaar. Anders nog even een paar minuten koken.
Trefwoord Kip koken

Per persoon circa 0 gram vezels, 0 gram koolhydraten, 4 gram vet, 30 gram eiwit.

LEES OOK: Lende rollade braden

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.