Site Overlay
Sperziebonen Koken

Sperziebonen Koken

Sperziebonen koken, maar de groente kun je ook wokken of in de oven bereiden. Het is eigenlijk een groente die bijna overal bij past.

Bovendien kun je de groente zowel in blik als in pot in de supermarkt kopen. Dan is de groente klaar om te gebruiken en hoef je de boven slechts nog even warm te maken. Populair en makkelijk te bereiden.

Verse sperziebonen hebben echter vaak een toch wel ietwat andere smaak, of de bonen die je ingevrooren uit de diepvries kunt kopen.

De bonen zijn overigens ook erg populair om zelf te kweken. En dat komt onder andere doordat de planten weinig aandacht nodig hebben en toch een hoge opbrangst hebben. Ga je zelf bonen kweken, probeer dan ook eens de wat minder gangbare rassen.

Aanvoer en aankoop

Sperziebonen zijn het gehele jaar verkrijgbaar. Maar komen alleen in de zomermaanden en het vroege voorjaar ook daadwerkelijk uit Nederland. In de winter komt de aanvoer vaak uit Egypte.

Mooie sperziebonen hebben een heldergroene kleur, zonder plekjes op de peul. Maar er zijn ook ele en paarse soorten, die minstens net zo lekker zijn.

Hoe sperziebonen bewaren en schoonmaken

Bewaar sperziebonen bijvoorkeur niet in een papieren of plastic zak, maar in een bakje in de koelkast. Dus koop je bonen, even omverpakken in een bakje. Dan zijn de boen enkele dagen houdbaar. Hou ze wel droog.

Ga je de bonen gebruiken, snij dan het puntje van de bonen. Was de bonen en breek of snij de bonen doormidden, of laat ze heel. Tegenwoordig bevatten de sperziebonen geen stugge draad meer die afgehaald moet worden. Bij sommige soorten is dat echter nog wel van toepassing, dus kijk wel of je de draad wilt verwijderen. Ze zijn immers niet echt lekker.

Hoeveelheid per persoon

Reken 250 gram per persoon als de groente kookt. Voor salades is 100 gram per persoon voldoende, overigens moet je bonen voor een salade wel eerst koken. Deze groente kan meestal niet rauw gegeten worden.

Hoe lang moeten sperziebonen koken?

Vers lekkerder dan uit blik of pot.

Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Sperziebonen koken
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 26 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 31 kcal

Ingrediënten

 • 1 Kilo Verse Sperziebonen
 • Water
 • Zout

Instructies

 1. Snij de topjes van de sperziebonen, daar waar de boon aan de plant vast zat. Snij ook het puntje aan de andere kant er af. Haal de eventuele draden van de zijkanten.

 2. Breek of snij eventueel lange exemplaren door.

 3. Breng in een pan een bodem water met wat zout aan de kook. Doe de sperziebonen in de pan. Zet het vuur laag en doe de deksel op de pan zodra het water weer kookt.

 4. Kook de sperziebonen in 15 – 25 minuten zachtjes beet gaar. Giet het kookvocht af en schud de boter door de sperziebonen.

Per persoon circa 5 gram eiwit, 4 gram vet, 12 gram koolhydraten.

Koken in magnetron

Plaats de sperziebonen in een ovenschaal met 2 eetlepels water in de magnetron.

Kook de bonen op vol vermogen 8 tot 12 minuten voor hele of gesneden sperziebonen, of 7 tot 10 minuten voor gesneden sperziebonen.

Wat kun je met deze bonen maken?

 • Je komt vaak de term aricots vert tegen. Dit is Frans voor groene sperziebonen. Vaak omwikkeld met ongebakken spek of bacon.
 • Gekookte bonen.
 • Gekookt in een salade,
 • En natuurlijk brokkebonensoep. Deze soep wordt gemaakt van de laatste dikke bonen die uit de moestuin gehaald worden.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.