Site Overlay

Hoe moet je zoete aardappelen koken, die ook wel Bataat genoemd worden. De zoete aardappel of bataat is één van die groenten, en ja dit behoort officieel niet tot de aardappelen maar tot de groenten, die veel mensen overheerlijk vinden.

De zoete aardappel komt oorspronkelijk uit Mexico. Het is een exotische vrucht, of liever gezegd een knolgewas, net zo als bijvoorbeeld rode bieten. Het is de knolvormige wortel van een slingerplant. Zoete aardappelen kunnen variëren van langwerpig tot rond.

De knollen die we in Nederland importeren zijn vaak purperrood van kleur. Ze zijn allemaal rijk aan zetmeel en suiker. De smaak is zoeter, dat zegt de naam al, maar ook ietwat kruidig. Juist daarom past hij zo prima in allerlei pikante gerechten.

Waar op letten?

Koop liefst kleinere of middelgrote, stevige exemplaren. Het is handig als de grootte gelijk is, hoewel dat natuurlijk ook een beetje zal afhangen van datgene dat je met de knollen wilt gaan maken.

Is de schil verkleurd of zijn er uitlopers? De zoete aardappel is dan niet meer vers. Je kunt dit zien als de uitlopers bij gewone aardappelen. Die wil je liever ook niet gebruiken als aardappelen uitgelopen zijn, hoewel je bij gewone of zoete aardappelen de knollen gewoon nog kunt gebruiken. De uitlopers er af breken en de knol goed schillen.

Hoe het beste bewaren?

Op een koele plaats (12-16°) zijn ze een week houdbaar. Dus in de koelkast als deze niet te koud staat, of nog beter in een kelder. Heb je nog zo’n echte ouderwetse kelder kun je ook deze knollen soms wel weken bewaren in een aardappelkist die geen licht door laat.

Wat kun je met zoete aardappelen?

De zoete aardappel kan op verschillende manieren worden bereid. De zoete aardappel kan gebruikt worden voor zowel hartige als zoete gerechten. Zo kan de bataat geschild of ongeschild worden bereid:

  • Als groentesnack; rauw in reepjes met een dipsaus.
  • Soep van maken; pureren en op smaak brengen met bouillon.
  • Salade met stukjes bleekselderij, appel en ananas met een saus van mayonaise met slagroom. Wel de knollen eerst koken.
  • Stoven met lamsvlees, tomaat, paprika, courgette, ui en knoflook.
  • Koken in de schil in water en daarna pellen.
  • Bakken in een koekenpan met een ui of prei, net als bij gebakken aardappelen.
  • Bakken in de oven en serveren met zure room en een beetje bruine suiker. Je kunt er ook patat van snijden en deze bakken in de oven. Veel gezonder dan in een friteuse.
  • Zoete aardappel in schijven snijden en 5 minuten aan weerszijden grillen.
  • Ongeschilde partjes in de wok met olijfolie.

Hoe lang moet zoete aardappel koken?

Borstel de zoete aardappel goed schoon, schillen en in stukken snijden. Nu goed wassen en net zo koken als bij gewone aardappelen in 15-20 minuten gaar. De aardappelen kunnen ook in een aluminiumfolie in de oven worden bereid.

Advertentie

Zoete aardappel koken


By
Published:
Total time:
Calories per serving: 86 Kcal
Fat per serving:

Ingredients: Thinly-sliced zoete aardappel
Price: 1 kilo

Directions:
Hoe moet je zoete aardappelen koken, die ook wel Bataat genoemd worden. De zoete aardappel of bataat is één van die groenten, en ja dit behoort officieel niet tot de aardappelen maar tot de groenten, die veel mensen overheerlijk vinden. De zoete aardappel komt oorspronkelijk uit Mexico. Het is een exotische vrucht, of liever gezegd een knolgewas, net zo als bijvoorbeeld rode bieten. Het is de knolvormige wortel van een slingerplant. Zoete aardappelen kunnen variëren van langwerpig tot rond. De knollen die we in Nederland importeren zijn vaak purperrood van kleur. Ze zijn allemaal rijk aan zetmeel en suiker. De smaak is zoeter, dat zegt de naam al, maar ook ietwat kruidig. Juist daarom past hij zo prima in allerlei pikante gerechten. waar op letten? Koop liefst kleinere of middelgrote, stevige exemplaren. Het is handig als de grootte gelijk is, hoewel dat natuurlijk ook een beetje zal afhangen van datgene dat je met de knollen wilt gaan maken. Is de schil verkleurd of zijn er uitlopers? De zoete aardappel is dan niet meer vers. Je kunt dit zien als de uitlopers bij gewone aardappelen. Die wil je liever ook niet gebruiken als aardappelen uitgelopen zijn, hoewel je bij gewone of zoete aardappelen de knollen gewoon nog kunt gebruiken. De uitlopers er af breken en de knol goed schillen. Hoe het beste bewaren? Op een koele plaats (12-16°) zijn ze een week houdbaar. Dus in de koelkast als deze niet te koud staat, of nog beter in een kelder. Heb je nog zo’n echte ouderwetse kelder kun je ook deze knollen soms wel weken bewaren in een aardappelkist die geen licht door laat. Wat kun je met zoete aardappelen? De zoete aardappel kan op verschillende manieren worden bereid. De zoete aardappel kan gebruikt worden voor zowel hartige als zoete gerechten. Zo kan de bataat geschild of ongeschild worden bereid: Als groentesnack; rauw in reepjes met een dipsaus. Soep van maken; pureren en op smaak brengen met bouillon. Salade met stukjes bleekselderij, appel en ananas met een saus van mayonaise met slagroom. Wel de knollen eerst koken. Stoven met lamsvlees, tomaat, paprika, courgette, ui en knoflook. Koken in de schil in water en daarna pellen. Bakken in een koekenpan met een ui of prei, net als bij gebakken aardappelen. Bakken in de oven en serveren met zure room en een beetje bruine suiker. Je kunt er ook patat van snijden en deze bakken in de oven. Veel gezonder dan in een friteuse. Zoete aardappel in schijven snijden en 5 minuten aan weerszijden grillen. Ongeschilde partjes in de wok met olijfolie. Hoe lang moet zoete aardappel koken? Borstel de zoete aardappel goed schoon, schillen en in stukken snijden. Nu goed wassen en net zo koken als bij gewone aardappelen in 15-20 minuten gaar. De aardappelen kunnen ook in een aluminiumfolie in de oven worden bereid. ...