Site Overlay
Wortels Koken

Wortels Koken: Hoe Lang en Wat Je Moet Weten

Hoe lang moeten wortels koken? Wortels kook je in circa 25 minuten gaar.

Wil je weten hoelang wortels koken? Wortels zijn in ongeveer 25 minuten gaar. In dit artikel geven we je alle informatie over het koken van wortels en hoe je ze het beste kunt bereiden.

De veelzijdigheid van wortels

Wortels zijn het hele jaar door verkrijgbaar en komen in veel verschillende variaties, zoals winterpeen en bospeen of waspeen. Ze kunnen rauw, gestoofd of gekookt gegeten worden als voorgerecht, bijgerecht of zelfs nagerecht. Na de tomaat zijn wortels de op één na meest geliefde groente.

Verse wortels: Aanvoer en aankoop

Het seizoen voor Nederlandse wortels loopt van mei tot en met november, maar in de winkels zijn ze het hele jaar door verkrijgbaar. Waspeen of bospeen, winterpeen en zogenaamde oerwortels zijn de drie meest voorkomende soorten.

Waar op letten bij het kopen van wortels?

Kies voor mooie, gladde wortels zonder vlekken, rotte plekken of barsten. Koop wortels van dezelfde grootte voor een gelijkmatige kooktijd, vooral bij bospeen of waspeen. Let op dorre plekken, want die wijzen op een minder verse wortel.

Wortels bewaren: hoe doe je dat het beste?

Wortels kun je een week in de groentebak van de koelkast bewaren, maar haal ze uit hun plastic zak. Winterpeen bewaar je het beste in de kelder, waar ze langer houdbaar zijn.

Hoe lang moeten wortels koken?

In de winkel verkocht als zomerwortels of waspeen (in dat geval zonder bladeren).
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 41 kcal

Equipment

  • Pan

Ingrediënten

  • 800 Gram Wortels
  • Water
  • Zout
LEES OOK: Tomaat koken

Instructies

  • Schrap of schil de wortels dun, en snij het het loof er af mits dat er nog aanzit. Snij ook de onderkant er af.
  • Was de wortels goed. Snijd ze in plakjes of blokjes. Doe in een pan een bodem water met wat zout aan de kook, en doe de wortels in de pan zodra het water kookt.
  • Verlaag het vuur en doe het deksel op de pan zodra het water weer kookt.
  • Kook de wortels gaar in circa 25 minuten. Giet het overtollige vocht af en roer er een klontje boter door.
Trefwoord Wortels koken

Per persoon bevat een portie wortels ongeveer 2 gram eiwit, 3 gram vet en 16 gram koolhydraten.

Alternatieven: peen koken en andere bereidingswijzen

Naast het koken van wortels kun je ook peen koken. Hoe lang moet je worteltjes koken? Voor peen geldt dezelfde kooktijd als voor wortels, maar houd er rekening mee dat dunnere worteltjes sneller gaar zijn. Hoelang worteltjes koken? Controleer ze na 15 minuten op gaarheid.

Wortels zijn ook heerlijk als ze gestoofd of geroosterd worden. Gestoofde wortels hebben een iets langere kooktijd nodig, terwijl geroosterde wortels in de oven vaak wat sneller gaar zijn.

Gezondheidsvoordelen van gekookte wortels

Gekookte wortels zijn erg gezond en bevatten veel voedingsstoffen, zoals vezels, vitamine A, B1, B2, C, kalium, calcium, magnesium en ijzer. Ze helpen een hoog cholesterolgehalte te bestrijden en stimuleren ons immuunsysteem. Bovendien zijn wortels goed voor de ogen, zoals onze moeders vroeger al zeiden.

Wortels zijn een veelzijdige en gezonde groente die op verschillende manieren kan worden bereid. Door ze op de juiste manier te koken, te stoven of te roosteren, kun je genieten van heerlijke gekookte wortel- of worteltjesgerechten.

LEES OOK: Cantharellen bakken

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.