img

Wortels koken

125 Views

Wortels koken

Wortels zijn het hele jaar verkrijgbaar, maar in de winter is hun fijne textuur het lekkerste. ze worden rauw en gekookt gegeten, als voorgerecht, bijgerecht en zelfs nagerecht. Wortels zijn na de tomaat de tweede geliefde groente in onze streken. gedurende een heel jaar komen verschillende variƫteiten inde winkelrekken terecht, maar voor de consument zijn er maar twee verschillende categorieƫn: wortelen (uit volle grond) en jonge worteltjes met loof die in een bosje verkocht worden. Die laatste zijn dunner en worden met hun loof verkocht. het zijn primeurvarieteiten die beschut geteeld worden in mei en september geoogst worden.

Kiezen van wortels

Kook altijd mooie oranje wortels die glad zijn en geen vlekken, rotte plekken of barsten vertonen.

Ideale maten: Koop wortels van dezelfde grootte omdat die even lang moeten koken.

Liever niet: Dorre plekken betekenen dat de wortels niet meer vers is.

Bewaren: Wortels kunt u probleemloos een week in de groentebak van uw koelkast bewaren, maar haal ze wel uit hun plastic zak. Of bewaar ze op een koele en goed verluchte plaats.

Wortels koken

Schrap of schil de wortels en snijd het stengel-en worteleind weg. Was de wortels goed. Snijd ze in plakjes of blokjes. Breng in een pan een bodem water met wat zout aan de kook en doe de wortels in de pan. Temper het vuur en leg het deksel op de pan zodra het water weer kookt. Kook de wortels gaar in circa 25 minuten. Giet overtollige vocht af en schud er boter door.

Per persoon circa 2 gram eiwit, 3 gram vet, 16 gram koolhydraten.

wortel eten

Extraatje in de voedingswaarde

Wortels zijn rijk aan vezels. het caroteen dat de wortels oranje kleurt, wordt door ons lichaam omgezet in vitamine A. Wortels bevatten ook vitamine B1, B2, C en kalium, calcium, magnesium en ijzer. Wortels bestrijden een te hoog cholesterolgehalte en stimuleren ons immuunsysteem.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text