Site Overlay
Wortels Koken

Wortels Koken

Wortels koken, een groente het hele jaar verkrijgbaar is. En dat in vele verschillende variaties. De meest bekende zijn de winterpeen, en de bospeen of waspeen. Maar er zijn is wat meer gespecialiseerde winkels nog in vele andere kleuren en smaken te verkrijgen.

Wortels worden rauw , gestoofd, of gekookt gegeten. Als voorgerecht, bijgerecht en zelfs als nagerecht. Wortels zijn na de tomaat de tweede meest geliefde groente.

Aanvoer en aankoop

Het seizoen voor Nederlandse wortels loopt van mei tot en met november. In de winkels kun je echter het hele jaar door deze groente kopen, en vaak in drie verschillende soorten.

Waspeen of bospeen. Daarbij moeten we aanteken dat eigenlijk het verschil alleen het loof is, wat bij waspeen eraf is gehaald, en vaak zijn de wortelen schoon geboend.
Winterpeen, dat normaliter meestal voor gerechten als hutspot gebruikt wordt, maar ook rauw gegeten wordt.
En zogenoemd oerwortels. De oranje wortels zoals wij die kennen zijn eigenlijk nog vrij nieuw. Vroeger werden er gele, licht oranje, paarse, en zwarte wortel gegeten. Deze soort is tijden uit de mode geweest, maar komt steeds vaker in onze supermarkten terug, en is ook steeds vaker bij de groenteboer te verkrijgen. De soort was eigenlijk tijden alleen verkrijgbaar bij de biologische winkels. De smaak van deze soort is vaak ietwat minder ziet dan de moderne soorten.

Waar op letten?

Kook altijd mooie wortels die glad zijn en geen vlekken, rotte plekken of barsten vertonen. Hoewel je de vlekjes en dergelijke makkelijk uit kunt snijden. Ook brasten doen verder niets aan de smaak af.

Ideale maten: Koop wortels van dezelfde grootte omdat die even lang moeten koken. Tenminste bij bospeen of waspeen. Bij winterpeen, de soort die meestal voor hutspot of worteltaart gebruikt wordt, maakt het niet zo heel veel uit hoe groot de wortel is. Deze worden vaak toch in stukken gesneden.

Liever niet kopen als er dorre plekken op zitten, want dal zal betekenen dat de wortels niet meer vers is.

Hoe wortels het beste bewaren?

Wortels kan je probleemloos een week in de groentebak van de koelkast bewaren, maar haal ze wel uit hun plastic zak. Of bewaar ze op een koele en goed verluchte plaats zoals de lekder. Winterpeen kun je toch al het beste in de kelder bewaren, en droog bewaarde kaun je winterpeen veel langer bewaren.

Hoe lang moeten wortels koken?

In de winkel verkocht als zomerwortels of waspeen (in dat geval zonder bladeren).

Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Wortels koken
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 35 minuten
Porties 4 Personen
calorie├źn 41 kcal

Ingredi├źnten

  • 800 Gram Wortels
  • Water
  • Zout

Bereiding

  1. Schrap of schil de wortels dun, en snij het het loof er af mits dat er nog aanzit. Snij ook de onderkant er af.

  2. Was de wortels goed. Snijd ze in plakjes of blokjes. Doe in een pan een bodem water met wat zout aan de kook, en doe de wortels in de pan zodra het water kookt.

  3. Verlaag het vuur en doe het deksel op de pan zodra het water weer kookt.

  4. Kook de wortels gaar in circa 25 minuten. Giet het overtollige vocht af en roer er een klontje boter door.

Per persoon circa 2 gram eiwit, 3 gram vet, 16 gram koolhydraten.

Een erg gezonde groente

Wortels zijn rijk aan vezels. De caroteen dat de wortels oranje kleurt, wordt door ons lichaam omgezet in vitamine A. Wortels bevatten ook vitamine B1, B2, C en kalium, calcium, magnesium en ijzer.

Wortels bestrijden een te hoog cholesterolgehalte en stimuleren ons immuunsysteem.

En ja, zoals ieders moeder vroeger al zie, wortels zijn erg gezond voor onder andere de ogen.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.