Site Overlay
Bloemkool Koken

Bloemkool Koken

Bloemkool koken is tegenwoordig ietwat meer dan de roosjes grof van de kol snijden en de groente in een beetje water koken. Er zijn tal van gerechten die met bloemkool gemaakt worden, en er zijn tegenwoordig zelfs paarse, gele, en groene bloemkolen.

De groente is volwassen geworden zeggen kenners, en dat is eigenlijk ook wel zo.

De standaard bloemkool is de ouderwetse keuken van groente met een papje ontstegen, en is een moderne groente waar iedereen de meest mooie recepten mee kunt maken.

Op zich is de bloemkool een massa van kleine, dicht opeengepakte bloemhoofdjes. Wat we wel wrongel noemen, die groeien uit een dikke centrale stam tot één ronde kop.

Wat veel mensen ook niet weten, die trouw al die roosjes van de kool snijden en de rest weggooien. Ook de steeltjes en de stam kun je gewoon eten. Ziet er misschien niet zo lekker uit, maar dat zit eigenlijk ook wel een beetje tussen onze oren.

Dat wat er niet zo mooi uitziet, heeft een nog betere smaak. Daarnaast kun je deze delen ook heel goed gebruiken voor bijvoorbeeld een stamppot of een maaltijd van deze tijd, bloemkoolsoep.

Aanvoer en aankoop

Bloemkool kun je tegenwoordig nagenoeg het hele jaar door eten. Er is alleen wel een maar bij.

Wij Nederlanders kunnen in de zomermaanden vrij gemakkelijk de groente kopen die in Nederland geteeld wordt. Dit kun je omschrijven als het beste van het beste. De meest lekkere bloemkool.

Maar die komen weliswaar in de wintermaanden ook van Nederlandse bodem maar zijn ook een stukje duurder. En we blijven Nederlanders. Dat wil dan ook zeggen dat in de duurdere maanden vaak bloemkool uit het buitenland in de winkels ligt.

Bijvoorbeeld uit Spanje, Frankrijk, Italië, Egypte, of andere Afrikaanse landen. De smaak is vaak toch even wat minder, en bij het koken kan er toch ook wel een onaangename geur van de bloemkool komen.

Let dus goed op het etiket zullen we maar zeggen. Men is immers verplicht om herkomstland te vermelden.

Hoe bloemkool bewaren en schoonmaken

Het beste kun je bloemkool in de koelkast bewaren. Is de kool vers dan een dag of 3. Maar hoe verser de groente gegeten wordt, hoe beter de smaak is.

Is de bloemkool goedkoop en heb je een diepvriezer? Sla dan meteen een aantal bloemkolen in, en vries de groente in. Even kort blancheren en de bewaartijd ligt in de vriezer op wel 12 maanden.

Niet alleen de roosjes blancheren, maar ook de rest van de stronk. Mischien niet de bladeren. Ho wacht, zelf de bladeren kunnen gegeten worden maar daar moet je natuurlijk wel van houden.

Mooie groene bladeren kun je kort koken en verwerken in salades.

Hoeveelheid per persoon

Hou rekening met 250 tot 300 gram per persoon. Een kleine bloemkool is genoeg voor twee personen, een normale voor vier personen, en een hele grote voor meer personen.

Overigens altijd even de bloemkool op de weegschaal leggen in de supermarkt, want je ziet af en toe van die haast belachelijk kleine kolen. Inclusief bladeren en stronk moet een goede bloemkool toch wel tussen de 1,2 en 1,5 kilo wegen.

Wat kun je met bloemkool maken?

Deze groente is ontzetten veelzijdig. Je kunt de groente koken, stoven, bakken, frituren, in een salade verwerken, of er soep van maken.

Erg lekker:

 • Soep van paprika en bloemkool.
 • Een salade vantomaten n bloemkoolroosjes.
 • Gefrituurde bloemkool.
 • Gebakken bloemkool uit de wok.
 • Of natuurlijk gekookt met of zonder papje.

Hoe lang moet bloemkool koken?

Gebruik een verse bloemkool.

Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord bloemkool koken
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 13 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 25 kcal

Ingrediënten

 • 1 Bloemkool
 • Water
 • Eventueel zout

Instructies

 1. Maak de bloemkool schoon en snij er middelgrote roosjes van.

 2. Doe water met wat zout in de pan, en breng dit aan de kook.

 3. Als het water kookt doe je de roosjes in het kokende water.

 4. Laat de bloemkool 8 tot 12 minuten koken. De één heeft het immers liever wat harder, de ander liever wat zachter.

 5. Wil je de stronk ook koken, dan heb je 12 tot 15 minuten nodig.

Per persoon circa 2,1 gram vezels 2,2 gram koolhydraten.

Koken in magnetron

Snij de bloemkool in roosjes en was deze.

Plaats de bloemkool met aanhangend vocht in een magnetronschaal magnetron. Dek de schaal af.

Kook de bloemkool op 750 watt in ongeveer 6 tot 9 minuten beetgaar.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.