img

Bloemkool koken

284 Views

Bloemkool koken

Een brassica, zoals kool en broccoli, bloemkool is een massa van kleine, dicht opeengepakte bloemhoofdjes (wrongel genoemd), die groeien uit een dikke centrale stam tot één ronde kop vormen, omsloten door groene bladeren. Het heeft een stevige, bijna wasachtige textuur en een milde, delicate smaak. Bloemkool de meeste zijn wit, maar het is ook mogelijk om groen en paars variëteiten, evenals de zoeter Romanesco bloemkool, met zijn karakteristieke spitse roosjes. Net als alle koolsoorten, bloemkool ruikt zeer onaangenaam als het gaar is , dus kort koken is essentieel.

Beschikbaarheid

Het hele jaar door, maar op zijn best van half november tot half april.

Kies de beste

Ga voor bloemkool met zuiver witte koppen zonder verkleuring en knapperige groene bladeren. De kleur is de basis van een goede indicatie van hoe recent het is geplukt – hoe witter de frisser.

Bereiden

Snij de omringende bladeren (als ze vers, kunnen zij ook worden gekookt). Voor grote bloemkool, afgesneden individuele roosjes van de centrale stam en opnieuw snijden indien nodig. U moet eindigen met roosjes van een vergelijkbare omvang, zodat ze allemaal even snel gaar zijn. Daarna wassen.Kleinere,babybloemkool worden gekookt in zijn geheel.

Opslaan

In geperforeerde zak in een koele donkere plaats, of de koelkast. Je kan bloemkool bewaren voor 2-3 dagen.

Bloemkool Koken

Gekookt bloemkoolroosjes houden hun vorm het best wanneer gestoomd (5-10 minuten) – vergeet niet om ze rechtop in de stomer te plaatsen. Het kan ook worden gekookt (duurt 5-10 minuten in roosjes; ongeveer 10 minuten voor een hele bloemkool). Voor beide kookmethodes, test regelmatig met de punt van een mes om ervoor te zorgen dat ze niet te gaar worden.

Bloemkool soorten

paarse bloemkoolDeze variëteit van bloemkool heeft een paars gekleurde wrongel plaats van wit als op gewone bloemkool. Het kookt sneller dan de witte bloemkool en heeft een beetje mildere smaak. Als ze worden gekookt, de kleur verandert van paars naar groen. Paarse bloemkool kan worden vervangen door wit in de meeste recepten.

oranje bloemkoolEen oranje bloemkool een nieuw ras dat in sommige supermarkten en boerenmarkten in de herfst van 2003 verkrijgbaar was is vergelijkbaar met gewoon wit bloemkool in smaak en uiterlijk, behalve het helder oranje kleur. De eerste variëteit van oranje bloemkool, die kleiner en niet zo lekker was, werd ontdekt in Canada in 1970, maar het duurde decennia voordat de kruising eindelijk ontwikkelde ras dat nu beschikbaar is.Vanwege het hoge gehalte aan beta-caroteen, vitamine in oranje bloemkool. Een gehalte ongeveer 25 maal hoger dan wit bloemkool. De kleur en de voedingswaarde zijn twee kenmerken die dit een poplulair groente keuze zal maken.

RomanescoEen groente die is een kruising tussen broccoli en bloemkool (Romanesco). Het uiterlijk is gelijk bloemkool behalve het licht, helder groen van kleur. Het heeft een iets zoetere smaak dan gewone bloemkool als rauw gegeten en toen gekookt, de smaak is vergelijkbaar met broccoli. Het kan worden bereid, gekookt en geserveerd op dezelfde manier als gewone bloemkool.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text