Site Overlay
Kapucijners koken

Kapucijners koken

Hoe lang moeten kapucijners koken? Kapucijners zijn na 1-1,5 uur koken klaar.

Kapucijners zijn een typisch Nederlandse groente, en wordt bijna niet gegeten buiten ons land, behoudens dan in België en een deel van Duitsland, waar de groente wel graue Erbsen genoemd wordt. Oftewel grijze erwten.

En inderdaad hebben kapucijners heel veel weg van erwten, de groeiwijze en de oogst is nagenoeg hetzelfde, alleen de kleur en de smaak is verschillend.

Beide groenten worden ook vaak in blik gekocht, maar kapucijners worden ook wel gedroogd gekocht, en smaken dan toch ietwat anders in vergelijking met de ingeblikte versie.

Soms, en dan met name bij de betere groenteboer of de betere supermarkt met grote groenteafdeling, worden ook verse kapucijners verkocht. Die worden dan vaak jonge kapucijners genoemd, want de gedroogde versie betreft natuurlijk altijd oude kapucijners.

In een aantal supermarkten worden overigens ook kapucijners uit de diepvries aangeboden, en deze zijn wat smaak betreft nagenoeg niet te onderscheiden van jonge kapucijners.

Aanvoer en aankoop

Verse of jonge kapucijners worden nagenoeg niet meer verkocht, en dat is op zich erg jammer. Want iedereen die deze groente al eens zelf in de moestuin geteeld heeft, weet hoe lekker deze jonge peulvruchten zijn.

Mocht je ze toch tegen komen, neem ze dan mee. Let overigens wel op de stevigheid van de peulen, want als de peulen slap zijn, zijn de kapucijners ook minder.

LEES OOK: Paksoi wokken

En heb je een stukje over in de tuin, probeer eens het telen van deze gezonde groente. Bekende rassen zijn o.a. Blauwschokker, Desiree, of Gastro.

Kapucijners uit blik zijn natuurlijk een goed alternatief, maar alsjeblieft kook deze groente niet. Groente die in blikken zit is al gekookt en hoeft alleen maar warm gemaakt te worden.

Als de groente toch gekookt wordt, wordt het een soort moes met schilletjes, en dat kan nooit de bedoeling zijn.

Kapucijners uit de vriezer zijn ook een goed alternatief, en deze versie moet wel weer gekookt worden. De kooktijd staan op de verpakking.

Het beste alternatief is echte gedroogde kapucijners, en niet alleen omdat deze versie zo ontzettend lang houdbaar is. Ook om de smaak, want veel mensen vinden de smaak bij gedroogde peulvruchten de lekkerste.

Gedroogde kapucijners altijd in de verpakking bewaren totdat de verpakking open gaat. Blijft er nog wat over, dan bij kamertemperatuur en donker bewaren in een goed afgesloten voorraadbus, of een afsluitbaar plastic bakje.

Gedroogde peulvruchten kunnen helemaal niet tegen vocht, daar gaan de peulvruchten er vies van ruiken.

Hoe Kapucijners bewaren en schoonmaken

Verse kapucijners zitten in peulen, en deze moeten eigenlijk net als bij erwten gedopt worden. Dit doe je door de peul met de vingers lichtjes open te drukken, terwijl je de nagels zachtjes tussen de peulhelften duwt.

Meestal gaan de peulen zo open, en anders moet je met de nagels wat harder duwen.

Is de peul open, dan kun je de jonge kapucijners zo uit de peul halen. De peulen kun je verder niet meer gebruiken.

LEES OOK: Mihoen koken

Verse of jonge kapucijners kun je een paar uur buiten de koelkast bewaren, of een week in de koelkast.

Gedroogde kapucijners kun je het beste droog en donker bewaren, maar moeten eerst 10 tot 12 uur weken voordat je de groente kunt koken.

Gekookte kapucijners kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren.

Kapucijners kun je eventueel ook invriezen, maar dat heeft eigenlijk alleen nut als je de beschikking hebt over verse kapucijners. Je moet de groente dan wel kort blancheren.

Hoeveelheid per persoon

Je hebt ongeveer 75 tot 10 gram gedroogde kapucijners per persoon nodig, of 200 tot 250 gram gekookte of geweekte kapucijners.

Wat kun je met Kapucijners maken?

Met kapucijners zijn talloze recepten en gerechten mogelijk, maar het meest wordt eigenlijk kapucijners met ui en spek gegeten.

Daarin worden de gekookte kapucijners verfijnd met gebakken spekreepje en gebakken uitjes.

Maar er zijn natuurlijk nog meer gerechten mogelijk, zoals kapucijnersoep en diverse stoofschotels.

Hoe lang moeten Kapucijners koken?

Kapucijners koken, dat doen we in dit recept met gedroogde kapucijners. Kapucijners uit de diepvriezer, kun je bevroren in een pan met water aan de kook brengen en 5 tot 10 minuten laten koken.
Voorbereidingstijd 12 uur 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 13 uur 40 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 Personen
calorieën 104 kcal

Equipment

  • Pan

Ingrediënten

  • 400 Gram gedroogde Kapucijners

Instructies

  • Was allereerst de gedroogde kapucijners, zodat stof en dergelijke uit de peulvruchten gewassen kan worden.
  • Vul een pan met ruim water, doe de groente in de pan, en doe de deksel op de pan.
  • Laat de kapucijners nu 8 tot 12 uur weken.
  • Na de weektijd zet je de pan op het vuur en brengt hetzelfde water aan de kook. Het water hoeft dus niet ververst te worden.
  • Kook de peulvruchten in 60 tot 90 minuten gaar op een laag tot middelhoog vuur.
  • Afgieten in een vergiet, en serveren of verder bereiden in een ander gerecht.
Trefwoord Kapucijners koken

In 100 gram kapucijners zit circa 6,5 gram eiwit, 6,6 gram vezels, 1 gram vet, 14 gram koolhydraten.

LEES OOK: Rode uien bakken

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.