Site Overlay

Zalm Bakken

Zalm bakken is iets wat steeds meer mensen doen, want wie wil er nu niet genieten van die heerlijke smaak. Het bakken is overigens ook helemaal niet moeilijk, als het tenminste op de juiste manier gedaan wordt, en er natuurlijk sprake is van een goed stuk zalm. Want daarin zit natuurlijk ook nogal eens verschil. Deze vis, enkele uitzonderingen daargelaten, krijg je niet zomaar bij iedere supermarkt. Ga naar de vishandel of naar een speciale visafdeling bij een betere supermarkt. Een goede zalmmoot is misschien iets duurder, maar de smaak zul je zonder twijfel ook meteen overtuigen.

Aanvoer en aankoop

Tegenwoordig is de aanvoer van verse zalm er alleen maar beter op geworden, maar voor de zekerheid wijzen we hier toch wel op het verschil tussen verse en gerookt. In principe zijn dit twee verschillende soorten vis. Verse zalm moet je eerst koken of bakken. Is de vis gerookt kan de vis net als bij gerookte paling direct gegeten worden. Veel supermarkten kopen deze gerookte variant uit de koeling, en het is dus eigenlijk heel wat anders dan de verse variant kopen om te gaan bakken. Ook de smaak is anders. Wat de verse zalm betreft moeten we ook weer een verschil laten zien. Er zit namelijk wel degelijk verschil tussen een wilde soort die gevangen wordt, of de gekweekte soort die eigenlijk geoogst wordt. Natuurlijk is dit kweken een goede oplossing om de visstand weer op peil te laten komen, maar er zijn twee hele grote verschillen.
LEES OOK: Zwaardvis bakken
Dat zijn de smaak en de prijs. Gekweekte zalm is ietwat minder van smaak, en de prijs is beduidend lager. In ieder geval kun je zalm tegenwoordig eigenlijk het hele jaar door bij de visboer en bij de supermarkt met eigen visafdeling vers kopen. Overigens worden bij nagenoeg alle supermarkt bevroren zalm aangeboden. Hieraan zit overigens ook weer een belangrijk weetje aan. Soms zie je bij de discounter zalm tegen erg lage prijzen. Dat kan best lekker zijn, maar heeft nog maar weinig met de verse zalm te doen die je bij de visboer kunt kopen.

Hoe Verse zalm bewaren

Net als de meeste vissoorten, kun je ook deze vissoort het beste dezelfde dag bereiden als dat de zalm gekocht is. Moet je de vis toch bewaren, dan kan dit maximaal 2 dagen, en goed verpakt, in de koelkast. Moet je de zalm langer bewaren, dan kan het worden ingevroren. Eerst droog deppen met keukenpapier, luchtdicht verpakken in diepvrieszak of diepvriesbak, en minimaal 24 uur laten invriezen. Zalm kun je ingevroren 3 maanden bewaren. Overigens kun je alle vissoorten het beste in de koelkast, in de verpakking, laten ontdooien.

Hoeveelheid per persoon

Reken ongeveer 200 gram per persoon.

Voorbereiding

Smeer de moten zalm aan beide kanten in met een goede olijfolie, en eventueel kruiden.

Hoe lang moet zalm bakken?

Je kunt deze vis ook bakken in de oven of op de BBQ.
Voorbereidingstijd 1 minuut
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 6 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 171 kcal

Equipment

  • Koekenpan

Ingrediënten

  • 800 Gram Zalm
  • Olijfolie
  • Eventueel kruiden
LEES OOK: Tonijn Bakken

Instructies

  • Plaats een grote koekenpan op het vuur en verhit de pan.
  • Leg nu de zalm met de huidkant eerst in de koekenpan. Bak de zalm op een halfhoog vuur gedurende 3 minuten totdat de huid bruin gekleurd raakt.
  • Keer de zalm nu voorzichtig om, en verlaag het vuur.
  • Bak deze kan gedurende een minuut of twee.
  • Je kunt goed zien wanneer de zalmmoten gaar zijn, als het vlees roze is geworden, maar niet meer vochtig is.
Trefwoord Zalm bakken
Per persoon circa 3,3 gram vezels, 0 gram koolhydraten, 18 gram vet.

Wat kun je met zalm maken?

Zalm is een zeer afwisselende vis, hoewel meestal zalm gebakken wordt. Je kunt er bijvoorbeeld ook tartaar van maken of de zalm roken. Goede zalm kun je gerookt of rauw eten, zoals bijvoorbeeld bij sushi gedaan wordt.

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.