Site Overlay

Hoe lang moeten tuinbonen koken, zodat je van deze typische zomergroente kunt genieten? Met deze zomergroente kan iedereen letterlijk zijn eigen boontjes doppen.

Tuinbonen zijn de zaden van een vrij grote, viltachtige peul. Er zitten 2 tot 5 zaden in een peul, en hoe minder bonen er in de peul zitten, hoe grote de bonen zijn. Jonge, niet te grote bonen zijn het lekkerst met hun zachte, volle smaak. Tuinbonen worden ook wel dikke duimen of in Brabant boeren boxen genoemd.

Tuinbonen worden al heel lang verbouwd. Al in 6000 v. Chr. De zaden waren toen echter nog vrij klein en zijn voor het eerst gevonden bij archeologische opgravingen bij Nazareth in Israël.

Nederlanders weten sinds de 15e eeuw dat verse, jonge tuinboontjes niet te versmaden zijn. Tevens zijn deze bonen erg gezond, want ze bevatten een hoog gehalte aan vitamine B en C. Als de bonen tenminste niet al te lang gekookt worden.

Waar op letten?

Laten we allereerst even wijzen op het mijlengrote verschil tussen verse tuinbonen en dezelfde bonen uit pot of blik, zoals deze in sommige supermarkten te koop zijn. Koop dus of verse tuinbonen, of koop een andere groente.

Let bij het kopen van tuinbonen op de grootte en op de versheid. Ze mogen beslist niet slap zijn. Neem per volwassene 750 gram tot 1 kilo ongedopte tuinbonen. Dan blijft er na het doppen 250 tot 400 gram over.

Heb je zelf een moestuin, dan kunnen vrij gemakkelijk tuinbonen worden gekweekt. Heb je over dan kun je deze groente na kort blancheren invriezen.

Hoe tuinbonen bewaren?

Twee, drie dagen in de koelkast. Bij voorkeur ongedopt, dan blijft de groente verse. Gedopte bonen kun je een dag of twee korter bewaren.

Wat kun je met tuinbonen?

  • Gekookt en serveren met mosterd- of tomatensaus.
  • Gekookt met fijngehakt, vers bonenkruid.
  • Gekookt met blokjes ham en ui.
  • In een salade met komkommer en kipreepjes (wel eerst koken).
  • In rauwkostsalades.
  • Gekookt door de pasta met room en schapenkaas.

Schoonmaken en bereiden

Zet je duimen op de bolle kant van de peul, druk deze open en haal de bonen eruit. Zet de bonen op in ruim water met een scheutjemelk om de bonen blank te houden.

Je kunt na het koken de bonen nogmaals doppen, door het stugge velletje te verwijderen, krijg je mooie helgroene boontjes. Dit is echter niet echt nodig en zal veel vitaminen verwijderen.

Hoe lang moeten tuinbonen koken?

Koken: 5 -10 minuten
Magnetron: 5 – 8 minuten
Smoren: 10 – 15 minuten
Stomen: 10 – 15 minuten

Advertentie

Tuinbonen koken


By
Published:
Total time:
Calories per serving: 88 Kcal
Fat per serving:

Ingredients: Thinly-sliced Tuinbonen
Price: 1 kilo

Directions:
Hoe lang moeten tuinbonen koken, zodat je van deze typische zomergroente kunt genieten? Met deze zomergroente kan iedereen letterlijk zijn eigen boontjes doppen. Tuinbonen zijn de zaden van een vrij grote, viltachtige peul. Er zitten 2 tot 5 zaden in een peul, en hoe minder bonen er in de peul zitten, hoe grote de bonen zijn. Jonge, niet te grote bonen zijn het lekkerst met hun zachte, volle smaak. Tuinbonen worden ook wel dikke duimen of in Brabant boeren boxen genoemd. Tuinbonen worden al heel lang verbouwd. Al in 6000 v. Chr. De zaden waren toen echter nog vrij klein en zijn voor het eerst gevonden bij archeologische opgravingen bij Nazareth in Israël. Nederlanders weten sinds de 15e eeuw dat verse, jonge tuinboontjes niet te versmaden zijn. Tevens zijn deze bonen erg gezond, want ze bevatten een hoog gehalte aan vitamine B en C. Als de bonen tenminste niet al te lang gekookt worden. Waar op letten? Laten we allereerst even wijzen op het mijlengrote verschil tussen verse tuinbonen en dezelfde bonen uit pot of blik, zoals deze in sommige supermarkten te koop zijn. Koop dus of verse tuinbonen, of koop een andere groente. Let bij het kopen van tuinbonen op de grootte en op de versheid. Ze mogen beslist niet slap zijn. Neem per volwassene 750 gram tot 1 kilo ongedopte tuinbonen. Dan blijft er na het doppen 250 tot 400 gram over. Heb je zelf een moestuin, dan kunnen vrij gemakkelijk tuinbonen worden gekweekt. Heb je over dan kun je deze groente na kort blancheren invriezen. Hoe tuinbonen bewaren? Twee, drie dagen in de koelkast. Bij voorkeur ongedopt, dan blijft de groente verse. Gedopte bonen kun je een dag of twee korter bewaren. Wat kun je met tuinbonen? Gekookt en serveren met mosterd- of tomatensaus. Gekookt met fijngehakt, vers bonenkruid. Gekookt met blokjes ham en ui. In een salade met komkommer en kipreepjes (wel eerst koken). In rauwkostsalades. Gekookt door de pasta met room en schapenkaas. Schoonmaken en bereiden Zet je duimen op de bolle kant van de peul, druk deze open en haal de bonen eruit. Zet de bonen op in ruim water met een scheutjemelk om de bonen blank te houden. Je kunt na het koken de bonen nogmaals doppen, door het stugge velletje te verwijderen, krijg je mooie helgroene boontjes. Dit is echter niet echt nodig en zal veel vitaminen verwijderen. Hoe lang moeten tuinbonen koken? Koken: 5 -10 minuten Magnetron: 5 – 8 minuten Smoren: 10 – 15 minuten Stomen: 10 – 15 minuten ...