img

Tuinbonen koken

132 Views

Tuinbonen koken

Met deze zomergroente kan iedereen letterlijk zijn eigen boontjes doppen. Tuinbonen zijn de zaden van een vrij grote, viltachtige peul. Er zitten 2 tot 5 zaden in een peul. Jonge, niet te grote zaden zijn het lekkerst met hun zachte, volle smaak. Tuinbonen worden ook wel ‘dikke duimen’ of, in Brabant ‘boeren boxen’ genoemd. Tuinbonen worden al heel lang verbouwd: al in 6000 v.Chr. De zaden waren toen echter nog vrij klein en zijn voor het eerst gevonden bij archeologische opgravingen bij Nazareth in Israël. Nederlanders weten sinds de 15e eeuw dat verse, jonge tuinboontjes niet te versmaden zijn. Teven zijn ze gezond, want ze bevatten een hoog gehalte aan vitamine B en C, als je ze niet te lang kookt.

WAAR LET IK OP BIJ HET KOPEN VAN TUINBONEN?

Let bij het kopen van tuinbonen op de grootte en op de versheid. Ze mogen beslist niet slap zijn. Neem per volwassene 750 gram tot 1 kilo ongedopte tuinbonen.

BEWAREN VAN TUINBONEN

Twee, drie dagen in de koelkast.

WAT KAN IK MET TUINBONEN?

– serveren met mosterd- of tomatensaus
– met fijngehakte, verse bonenkruid
– met blokjes ham en uit
– in een salade met komkommer en kipreepjes
– in rauwkostsalades
– door de pasta met room en schapenkaas

SCHOONMAKEN EN BEREIDEN VAN TUINBONEN

Zet je duimen op de bolle kant van de peul, druk deze open en haal de bonen eruit. Zet de bonen op in ruim water met een scheut melk om de bonen blank te houden. Je kunt na het koken de bonen nogmaals doppen, door het stugge velletje te verwijderen, krijg je mooie helgroene boontjes.

HOELANG TUINBONEN KOKEN

Koken: 5 -10 minuten
Magnetron: 5 – 8 minuten
Smoren: 10 – 15 minuten
Stomen: 10 – 15 minuten

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text