Site Overlay
Rucola bakken

Rucola bakken

Hoe lang moet Rucola bakken? Een soort groente die je zowel rauw kunt eten, bijvoorbeeld door een salade, rauw over de pizza kunt eten, maar ook kunt bakken.

Een slasoort ook dat een typische smaak heeft, anders dan de meeste andere soorten sla. De smaak doet een beetje denken aan noten.

De groente wordt overigens bij ons wel eens raketsla of zwaardherik genoemd, en komt van oorsprong uit het gebied rond de Middellandse zee, alwaar de groente al sinds de middeleeuwen gekweekt wordt.

Rucola eet je normaal gesproken in kleine porties, en dat ligt er voornamelijk aan omdat anders de smaak gaat overheersen. Vandaar ook dat we in het onderstaande recept de groente combineren met andere groenten.

Aanvoer en aankoop

Omdat de groente bij ons al redelijk populair is, kun je rucola het hele jaar door in de winkels krijgen.

Vaak verpakt in een plastic bakje of zakje, soms los. Zoals we wel eens op de markt zien.

Is de groente ingepakt in plastic moet je vooral goed op de kwaliteit van de bladeren letten, want in plastic kan het wat sneller minder worden.

Zijn de bladeren minder groen aan het worden, of zelfs geel, neem je een ander bakje of zakje waar de bladeren nog mooi groen zijn.

Het is een slasoort die tegen een stootje kan, en dus ietwat langer houdbaar is.

De sla kun je in de koelkast 3 tot 4 dagen bewaren.

Hoe rucola bewaren

Bij voorkeur niet in een afgesloten plastic verpakking bewaren. De verpakking openen, en het zakje eraf halen. Zo blijft de rucola langer vers.

Liever ook niet in de groentelade bewaren, want juist daarin kunnen de bladeren minder lang bewaard worden, en worden vaak vochtig.

Hoeveelheid per persoon

Omdat er redelijk wat nitraat in de bladeren zit, raden de Duitse “Stiftung Warentest” en de Europese voedselveiligheidsautoriteit aan niet te veel rucola te eten. En zeker niet iedere dag.

Met 100 gram zou dit al te veel kunnen zijn. Wij raden dus ook aan de hoeveelheid te beperken.

Hoe Rucola bakken?

In dit recept bakken we de ruccola met kropsla en spinazie. Het recept is voldoende voor 4 personen.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Rucola bakken
Voorbereidingstijd 6 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Totale tijd 6 minuten
calorie├źn 175 kcal

Ingredi├źnten

  • 1 kropsla
  • 75 Gram Rucola
  • 400 Gram Verse spinazie
  • 3 Eetlepels Pijnboompitten
  • 1 Teentje Knoflook
  • 2 Eetlepels Olijfolie
  • 1 Theelepel Chilipeper gemalen

Bereiding

  1. De pijnboompitten in een koekenpan zonder boter of olie roosteren in ongeveer 3 minuten. Leg de pijnboompitten op een bord om ze te laten afkoelen.

  2. Scheur de kropsla in stukken, maar gebruik dikkere stukken niet.
  3. Snij de rucola grof, maar bewaar wat bladeren om te garneren.
  4. Was de spinazie, de rucola, en kropsla, en laat de groenten goed uitlekken.
  5. Knoflook schoonmaken en fijn snijden.
  6. Olijfolie in een wok of koekenpan verhitten en hier de knoflook en de chilipeper gedurende een minuut fruiten.

  7. Voeg de spinazie toe. Gedurende 3 minuten laten slinken, maar wel regelmatig omscheppen.
  8. Kropsla en rucola toevoegen en nog 2 minuten mee laten bakken.
  9. De achter gehouden rucola erdoor scheppen, en de pijnboompitten erover strooien.

In 100 gram rucola zit circa 1,3 gram eiwit, 1,5 gram vezels, 0,2 gram vet, 1 gram koolhydraten.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.