Site Overlay
Reebiefstuk bakken

Reebiefstuk bakken

Hoe lang moet Reebiefstuk bakken? Reebiefstuk bak je in 5-7 minuten gaar.

Reebiefstuk is geen stukje vlees dat wij, en sommige zullen dit jammer vinden, iedere week of iedere maand op het menu hebben staan.

Een uitermate mals stuk vlees, dat vaak in de maand mei geschoten wordt, hoewel er tegenwoordig ook veel reeën gefokt worden, en dus eigenlijk geen wild meer zijn.

Niet iedere slager zal dergelijke biefstukjes kunnen aanbieden, en al helemaal niet het hele jaar door, Simpelweg omdat grote delen van het jaar de jacht verboden is, en de jacht vandaag de dag alleen nog gebruikt wordt om de soort juist in stand te houden.

Heb je wel het geluk om een paar reebiefstukjes op de kop te tikken, dan mag je jezelf gelukkig prijzen.

Het is natuurlijk vlees dat vaak gegeten wordt bij speciale dagen, of feestdagen, en buiten het jachtseizoen in dat geval meestal uit de vriezer komt, of in enkele gevallen uit het buitenland.

Biefstuk van gefokte reeën kan wel het hele jaar door gekocht worden, maar je moet er wel rekening mee houden dat dit net eventjes iets minder lekker is. Wat overigens niet wil zeggen dat deze biefstukjes helemaal niet lekker zijn, integendeel.

Overigens is het aan te raden om, als je reebiefstuk wilt eten, vooraf contact op te nemen met een goede slager. Vaak moet dit vlees besteld worden.

Aanvoer en aankoop

Vlees van ree, hert, en ander wild, is meestal niet het hele jaar door verkrijgbaar, maar meestal wel rond de feestdagen in december en soms met Pasen.

LEES OOK: Tartaar Bakken

Buiten deze periode moet het vlees vaak besteld worden, buiten het jachtseizoen.

Vlees dat van een ree in gevangenschap komt, is meestal wat meer verspreid verkrijgbaar.

Het vlees zul je meestal niet voor verpakt in de supermarkt zien liggen, maar het kan wel. Kijk dan goed of het vlees mooi van kleur is, en niet een grijstint. Dat geeft meestal aan dat het vlees ouder is, of niet meer goed is.

Koop je reebiefstuk bij de slager, of de slager die gespecialiseerd is in wild, kun je er vanuit gaan dat het goed vlees is.

Hoe reebiefstuk bewaren

Reevlees, dat nog niet gebakken of gekookt is, kun je maximaal 2 dagen afgedekt in de koelkast bewaren.

Wil je het vlees langer bewaren is invriezen een goede optie. Dan kun je het vlees 3 maanden bewaren.

Hoeveelheid per persoon

De hoeveelheid per persoon bedraagt ongeveer 100 tot 150 gram reebiefstuk per persoon.

Maar dat ligt er deels ook aan wat er naast het vlees geserveerd wordt.

Hoe Reebiefstuk bakken?

In dit recept bakken we de reebiefstuk in een koekenpan. Onderstaand recept is voor 2 personen.
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Porties 2 Personen
calorieën 121 kcal

Equipment

  • Koekenpan

Ingrediënten

  • Olijfolie
  • 4 Sjalotjes
  • Roomboter
  • 50 Milliliter Port
  • 150 Milliliter Wildfond
  • 2 Takjes Verse tijm
  • Vers geperst sinaasappelsap
  • 2 Reebiefstukjes

Instructies

  • Haal de biefstuk uit de koelkast, en laat het vlees minimaal een uur op kamertemperatuur komen.
  • Olijfolie in een koekenpan verhitten.
  • Als het heet is leg je de biefstukjes in de pan. Schroei het vlees rondom in korte tijd dicht.
  • Verlaag het vuur en voeg een klont roomboter toe aan de olie.
  • Voeg ook wat zout en peper aan de olie toe
  • Bak nu de biefstukjes in 6 tot 7 minuten rosé, of in 5 minuten medium rare. Dit doe je door het vlees regelmatig heen en weer te bewegen, en door regelmatig omdraaien.
  • Het vlees uit de pan halen en afdekken met aluminiumfolie. Laat het even rusten.
  • Daarnaast maken we een jus van port en wildfond.
  • Maak de sjalotten schoon en snij deze in vieren.
  • Doe de sjalotten in het bakvet, en voeg de wildfond, de takjes tijm, de port, en een scheut sinaasappelsap toe.
  • Roer de jus goed door, en voeg naar smaak zout en peper toe.
Trefwoord Reebiefstuk bakken

In 100 gram reebiefstuk zit circa 23 gram eiwit, 0 gram vezels, 2,1 gram vet, 0 gram koolhydraten.

LEES OOK: Ribeye Bakken

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.