Site Overlay
Rijst Koken

Rijst Koken

Hoe lang rijst moet koken hangt ook een beetje af van de soort die je wilt gebruiken. Tegenwoordig is er een grote keuze in rijstsoorten. Behalve de gewone witte rijst is er zilvervlies- of bruine rijst, snelkookrijst, barboiled rijst, wilde rijst, rondkorrelige rijst, pandanrijst, basmatirijst en rode rijst. Vaak gebruik je de rijst waar je eigen voorkeur ligt, maar net zo vaak hangt het ook van het soort gerecht af dat je wilt maken. Voor rissoto neem je immers een speciale soort rijst, hoewel je het gerecht ook best met een normale rijstsoort kunt maken. Kijk altijd nog even op de verpakking van de rijst voor de kooktijden. De tijden hier zijn slechts een richtlijn.

Voedingswaarde van rijst

Rijst is rijk aan koolhydraten en bevat nauwelijks vet. Een gezonde energiebron dus. Met name zilvervliesrijst is rijk aan vitamine B1 (thiamine), B2 (riboflavine) en viamine B (pyridoxine). Bovendien bevat het veel kalium, fosfor en ijzer. Voedingsvezels bevorderen onder andere de spijsvertering en hebben een grote verzadigingswaarde. Zilvervliesrijst is rijk aan voedingsvezels.

Aanvoer en aankoop

Rijst kun je het hele jaar door kopen in de supermarkt en soms opmde markt, en er zijn grofweg twee mogelijkheden om het te kopen. In een verpakking zoals in de supermarkt, meestal per kilo, maar soms kun je ook grotere hoeveelheden kopen. Dat zijn dan bijvoorbeeld zakken van 20 kilo of meer. Als je vaak rijst eet, en waarom zou je dat niet doen, gaat een dergelijke hoeveelheid binnen korte periode op.
LEES OOK: Rode kool koken
Als je het niet vaak eet, zal d rijst uiteindelijk bederven, want rijst kan wel degelijk bederven. Soms is zelf een kilo veel te veel. Voor die personen kan het handig zijn om de rijst los te kopen, wat soms op de markt mogelijk is. Daar kun je gewoon een paar honderd gram rijst kopen. We schreven zonet al dat je rijst eigenlijk altijd kunt kopen, maar dat is niet helemaal waar. Het hangt vooral van de soort rijst af. Soms zijn soorten zo beperkt verkrijgbaar dat het alleen in bepaalde perioden te koop is. Maar gewone soorten kun je eigenlijk altijd kopen.

Hoe rijst bewaren

Droge rijst, dus nog niet gekookt, kun je best wel lang bewaren zolang het droog en donker bewaard wordt. Dan kan het minimaal een jaar bewaard worden, maar kijk altijd voor de zekerheid naar de datum op de verpakking. Reeds gekookte rijst kun je in de koelkast nog 2 dagen bewaren, bij voorkeur dan wel afgedekt of in de plastic bakje. Dat is ook van toepassing op gerechten waarin rijst is verwerkt. Gekookte rijst kun je ook invriezen. Dan kan het 2 maanden bewaard worden.

Hoe lang moet rijst koken?

Hier het recept voor witte rijst koken.
Een mooi geslepen langkorrel -of droogkokende rijst zijn het beste om deze droge variant te maken. Voorbeelden zijn de Surinaamse en Siamrijst.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Rusttijd 5 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 130 kcal

Equipment

 • Pan

Ingrediënten

 • 400 Gram Witte rijst
 • Water
LEES OOK: Andijvie Koken

Instructies

 • Breng de rijst afgedekt met ruim 1 3/4 keer zoveel water aan de kook. De rijst moet een ongeveer 2 centimeter onder water staan.
 • Roer de rijst door zodra het kookt. Doe deksel terug op de pan en zet vervolgens het vuur zo laag mogelijk.
 • Laat de rijst in 20-25 minuten zachtjes gaar worden.
 • Laat de rijst 5 minuten staan met het deksel schuin op de rand van de pan. Maak de rijst met twee vorken rul voor het opdienen.
Trefwoord Rijst koken
Gebruik witte rijst voor Indische en Chinese gerechten, bij ragout, saus, goulash en dergelijke, en in salades.

Zilvervlies- of bruine rijst

Gepelde, van het kaf ontdane langkorrelrijst, dat nog niet is geslepen. Deze rijst bevat nog een kiem en het zilvervlies, waardoor de rijst rijk is aan vitaminen van het B-complex en aan mineralen.Bereiding
 • Breng de zilvervliesrijst afgedekt met 2 keer zoveel water aan de kook.
 • Roer de rijst goed door, zet het vuur zo laag mogelijk en kook de rijst in 40 tot 45 minuten zachtjes gaar.
Gebruik zilvervliesrijst bij ragout, saus, goulash of in een salade.

Snelkookrijst

Deze rijst is reeds voorgekookt en gedroogd, waardoor de kooktijd korter is dan die van gewone rijst.Bereiding
 • Breng de rijst in ruim kokend water aan de kook.
 • Laat de rijst 8-10 minuten koken, zilvervliesrijst circa 25 minuten.
 • Giet de rijst af en laat de rijst met het deksel op de pan nog 15 minuten nagaren.

Gebroken rijst

Dit is een bijproduct van de rijstverwerking. Deze rijst bindt sterker dan ongebroken rijst doordat de meelkern open is.
LEES OOK: Spliterwten koken
Bereiding als bij witte rijst.

Papkokende of dessertrijst

Dit is ook een voorbeeld van rondkorrelige rijst.Bereiding: als gewone witte rijst.
 • Gebruik dessertrijst voor het bereiden van rijstepap, desserts en rijstevlaai.

Rijstbuitjes

Dit is kort kokende rijst die ook wel parboiled rijst genoemd wordt. Deze parboiled rijst is door stoom onder druk voorbehandeld,waardoor de vitaminen uit het zilvervlies overgaan naar de meelkern.Bereiding
 • Kookbuiltjes bevatten 125 gram,dit is, afhankelijk van de eetlust en het gerecht, voldoende voor 1-2 personen.
 • De builtjes worden in ruim water gekookt, waardoor de rijst niet kan aanbranden. De kortkokende of parboiled rijst heeft een gemiddelde kooktijd van 10 minuten.

Minder bekende rijstsoorten

 • Wilde rijst: dit is eigenlijk geen echte rijst,het zijn de zwarte, langwerpige zaden van een moerasgras uit Noord-Amerika. Deze rijst wordt geoost door de indianen. Het is een dure rijstsoort, die over het algemeen gemengd met witte rijst in de handel is.
 • Basmatirijst: deze rijst groeit in India op de hellingen van de Himalaya. Kenmerkend is de geurige smaak die het best tot zijn recht komt als de rijst puur wordt gegeten, zonder toevoegingen van andere ingrediënten. Lekker bij oosterse gerechten.
 • Pandanrijst: deze rijst is afkomstig uit Thailand. De geur doet denken aan pandan, een oosters kruid. Lekker bij oosterse gerechten.
 • Rode rijst: een rijstsoort die afkomstig is uit de Franse Camarque. Deze halfronde rijstsoort kookt niet erg droog.
 • Witte kleefrijst: een oosterse rijstsoort die bij het koken heel zoet en plakkerig wordt. we kennen ook nog de zwarte(ongepelde) kleefrijst.

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.