img

Rijst koken

1013 Views

Rijst koken

Tegenwoordig is er een grote keuze in rijstsoorten. Behalve de gewone witte rijst is er zilvervlies- of bruine rijst, snelkookrijst, barboiled rijst, wilde rijst, rondkorrelige rijst, pandanrijst, basmatirijst en rode rijst.

Voedingswaarde van rijst

Rijst is rijk aan koolhydraten en bevat nauwelijks vet. Een gezonde energiebron dus. Met name zilvervliesrijst is rijk aan vitamine B1 (thiamine), B2 (riboflavine) en viamine B (pyridoxine). Bovendien bevat het veel kalium, fosfor en ijzer. Voedingsvezels bevorderen onder andere de spijsvertering en hebben een grote verzadigingswaarde. Zilvervliesrijst is rijk aan voedingsvezels.

Gewone witte rijst

Een mooi geslepen langkorrel -of droogkokende rijst. Voorbeelden zijn de Surinaamse en Siamrijst.

 • Bereiding: breng de rijst afgedekt met ruim 1 3/4 keer zoveel water aan de kook (de rijst moet een vingerkootje= circa 2 centimeter onder water staan). Roer de rijst door zodra het kookt. Leg het deksel terug op de pan en zet vervolgens het vuur zo laag mogelijk. Laat de rijst in 20-25 minuten zachtjes gaar worden. laat de rijst 5 minuten staan met het deksel schuin op de rand van de pan. Maak de rijst met twee vorken rul voor het opdienen.
 • Gebruik witte rijst voor Indische en Chinese gerechten, bij ragout, saus, goulash en dergelijke, en in salades

Zilvervlies- of bruine rijst

Gepelde, van het kaf ontdane langkorrelrijst, die nog niet is geslepen. Deze rijst bevat nog een kiem en het zilvervlies, waardoor de rijst rijk is aan vitaminen van het B-complex en aan mineralen.

 • Bereiding: breng zilvervliesrijst afgedekt met 2 keer zoveel water aan de kook. Roer de rijst goed door, zet het vuur zo laag mogelijk en kook de rijst in 40- 45 minuten (lees ook de verpakking) zachtjes gaar.
 • Gebruik zilvervliesrijst bij ragout, saus, goulash of in een salade.

Snelkook(zilvervlies)rijst

Deze rijst is reeds voorgekookt en gedroogd, waardoor de kooktijd korter is dan die van gewone rijst.

 • Bereiding: breng de rijst in ruim kokend water aan de kook. Laat de rijst 8-10 minuten koken, zilvervliesrijst circa 25 minuten. Giet de rijst af en laat de rijst met het deksel op de pan nog 15 minuten nagaren.
 • Gebruik als witte rijst

Gebroken rijst

Dit is een bijproduct van de rijstverwerking. deze rijst bindt sterker dan ongebroken rijst doordat de meelkern open is.

 • Bereiding: als witte rijst.
 • Gebruik rondkorrelige of natkokende rijst voor risotto.

Papkokende of dessertrijst

Dit is ook een voorbeeld van rondkorrelige rijst.

 • Bereiding: als gewone witte rijst.
 • Gebruik dessertrijst voor het bereiden van rijstepap, desserts en rijstevlaai.

Rijstbuitjes

Dit is kort kokende rijst die ook wel parboiled rijst genoemd wordt. deze parboiled rijst is door stoom onder druk voorbehandeld,waardoor de vitaminen uit het zilvervlies overgaan naar de meelkern.

 • Bereiding: kookbuiltjes bevatten 125 gram,dit is, afhankelijk van de eetlust en het gerecht, voldoende voor 1-2 personen. De builtjes worden in ruim water gekookt, waardoor de rijst niet kan aanbranden. De kortkokende of parboiled rijst heeft een gemiddelde kooktijd van 10 minuten.
 • Gebruik als witte rijst.

Minder bekende rijstsoorten

 • Wilde rijst: dit is eigenlijk geen echte rijst,het zijn de zwarte, langwerpige zaden van een moerasgras uit Noord-Amerika. Deze rijst wordt geoost door de indianen. Het is een dure rijstsoort, die over het algemeen gemengd met witte rijst in de handel is.
 • Basmatirijst: deze rijst groeit in India op de hellingen van de Himalaya. Kenmerkend is de geurige smaak die het best tot zijn recht komt als de rijst puur wordt gegeten, zonder toevoegingen van andere ingrediĆ«nten. Lekker bij oosterse gerechten.
 • Pandanrijst: deze rijst is afkomstig uit Thailand. De geur doet denken aan pandan, een oosters kruid. Lekker bij oosterse gerechten.
 • Rode rijst: een rijstsoort die afkomstig is uit de Franse Camarque. Deze halfronde rijstsoort kookt niet erg droog.
 • Witte kleefrijst: een oosterse rijstsoort die bij het koken heel zoet en plakkerig wordt. we kennen ook nog de zwarte(ongepelde) kleefrijst.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text