Site Overlay
Kabeljauw Bakken

Kabeljauw bakken

Kabeljauw bakken is eigenlijk heel simpel, maar dat komt gedeeltelijk natuurlijk ook omdat het vlees van deze vis vrij zacht is, en ook een mooie structuur heeft.

Daardoor kosten het bakken van deze vis niet echte veel tijd.

Als je verse kabeljauw wilt kopen zal en goede vishandel vragen of je een filet wilt, of een stuk van de rug. Dit laatste stuk is wat steviger, ook wat smaak betreft, en heeft een wat langere bereidingstijd nodig van een minuut of 8.

Filet heeft een bereidingstijd van 4 tot 6 minuten.

Kabeljauw uit de diepvries, die je bij de betere supermarkt kunt kopen, is vaak zijfilet of buikfilet. Kun je niet aan verse kabeljauw komen is bevroren kabeljauw overigens een goed alternatief.

Aanvoer en aankoop

Kabeljauw wordt eigenlijk het hele jaar door gevangen en aangeboden, maar vaak is de aanvoer een stuk minder in de maanden maart tot en met mei.

De vis wordt door onze vissers, en natuurlijk vissers van andere landen, o.a. gevangen in de noordelijke Oostzee, rond IJsland, en in de Noorse zee. Dan spreken we over de Atlantische kabeljauw.

De Pacifische kabeljauw, zeg maar het broertje, komt vooral voor in het noorden van de Stille oceaan.

Je zou zeggen dat er dus vis genoeg is, maar toch wordt de vangst beperkt zodat de visstand zich kan herstellen.

Toch kun je overal, en dan bedoelen we de visboer en de betere supermarkt met eigen visafdeling, deze vis vers kopen.

Bij alle supermarkten kun je bovendien ingevroren vis kopen, zelf bij de discounters. Wel moet je er rekening mee houden dat een lage prijs bij ingevroren vis ook vaak betekent dat de kwaliteit wat minder is, en soms is er sprake van aan elkaar geplakte kleine stukjes kabeljauw.

Dat is vaak het geval bij vis die “van een krokant laagje” is voorzien.

Het is niet de goedkoopste vis, en kwaliteit heeft zeker zijn prijs.

Hoe kabeljauw bewaren

Kabeljauw kun je het beste dezelfde dag bereiden als dat je de vis vers gekocht hebt.

Moet je de vis toch bewaren, dan kun je de verse vis maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren, mits goed verpakt.

Wil of moet je de kabeljauw langer dan 2 dagen bewaren, dan kan de vis goed ingevroren worden.

Dep dan wel eerst de stukken vis of de hele vis droog met keukenpapier, en verpak het daarna in een diepvriesbak of diepvrieszak.

Goed luchtdicht afsluiten en invriezen.

De vis is maximaal 3 maanden houdbaar in de vriezer, bij een temperatuur van maximaal 18 graden onder nul.

Hoeveelheid per persoon

Reken ongeveer 150 tot 200 gram per persoon bij kabeljauw.

Hoe lang moet kabeljauw bakken?

Bevroren vis vanzelfsprekend eerst laten ontdooien.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Kabeljauw bakken
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 7 minuten
Totale tijd 12 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 75 kcal

Ingrediënten

  • 800 Gram Kabeljauw
  • Boter of olie

Bereiding

  1. De vismoten of de filet droog deppen met keukenpapier.

  2. Doe ruim olie in een koekenpan en verhit dit.

  3. De kabeljauwfilet door bloem halen, en het teveel aan bloem er voorzichtig af kloppen.

  4. De kabeljauw met de huidkant eerst in de olie bakken. Zit er geen huid aan de filet bak je eerst de donkere kant van de filet, totdat deze goudbruin is in ongeveer 3 tot 5 minuten.

  5. Nu draaien we de filet om, en bakken de andere kant gedurende 2 minuten.

  6. Controleren of de kabeljauw gaar is gaat makkelijk. Duw op het dikste gedeelte van de filet met een vork het vlees een beetje uit elkaar. Kun je het vlees makkelijk uit elkaar halen en is het vlees droog, dan is de kabeljauw gaar.

Per persoon circa 0 gram vezels, 0,6 gram koolhydraten, 3 gram vet.

Wat kun je met deze vis maken?

Vanzelfsprekend kun je met kabeljauw verschillende heerlijke recepten maken, zoals bijvoorbeeld

  • Gehaktballen van kabeljauw.
  • Vissoep in diverse variaties.
  • Deze vis kun je stomen, bakken, grillen, en ga zo maar door.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.