Site Overlay

Hoe lang moet sliptong bakken? Een typische Nederlandse specialiteit, niet dat het over de grens niet gegeten wordt. Bakken kunnen we als we eerlijk zijn, alleen bij ons.

Het is een heerlijke en dunne vis. Vandaar waarschijnlijk ook de zachte smaak.

Omdat de vis vrij dun is, is het bakken van de vis ook vaak een probleem. Het gaat snel te hard, en dat is natuurlijk bij zoiets lekkers grote zonde.

Aanvoer en aankoop

Veel vis komt tegenwoordig gewoon uit het koelhuis, zeg maar een hele grote koelkast waarin de producten nauwelijks kunnen bederven.

Echter, er zit wel degelijk een verschil tussen deze vis en verse vis.

Verse sliptong op de juiste manier gebakken is een regelrechte lekkernij, en vers wordt de vis normaliter gevangen van juni tot en met september.

Wil je zeker weten of de vis vers gevangen is of al wat ouder? Vraag het de visboer, die vaak alles weet wat zijn of haar product.

Dat wil niet zeggen dat ingepakte vis bij de supermarkt van mindere kwaliteit is, maar bij een dergelijk product wil je het natuurlijk wel zeker weten.

Hoe Sliptong bewaren en schoonmaken

Sliptong wordt meestal in twee varianten aangeboden. Schoongemaakt en nog niet schoongemaakt. Maar meestal wil de visboer de vis wel even voor je schoonmaken als je daar lief om vraagt.

De expert weet immers veel beter hoe dat goed moet worden gedaan.

Verse vis kun je het beste dezelfde dag bereiden en eten. Dan is de vis gewoon het lekkerste.

Moet je de vis toch bewaren, dan kun je deze maximaal twee dagen afgesloten in de koelkast bewaren. Maar niet langer.

Hoeveelheid per persoon

Een sliptongetjes weegt ongeveer 100 gram. Maar er worden ook wel eens grotere aangeboden.

Je moet ongeveer rekening houden met ongeveer 100 tot 250 gram sliptong per persoon. Eén tot drie per persoon dus.

Wat kun je met sliptong maken?

Het is eigenlijk niet de vraag wat je met sliptong kunt maken, maar meer waarbij.

Dan zijn er vele recepten mogelijk, maar de vis wordt in 80% van de gevallen gebakken.

Je kunt de vis echter ook stomen.

Hoe lang moet Sliptong bakken?

We bakken de sliptong hier gewoon in een diepe koekenpan, alhoewel je de vis natuurlijk ook kunt frituren of bakken in een braadpan, de oven, of in de airfryer.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 159 kcal

Ingrediënten

  • 8 Sliptongfilets

Instructies

  1. Dep de vis aan beide kanten droog met keukenpapier.

  2. Aan beide kanten bestrooien met zout en met paper naar smaak.

  3. Doe bloem in een diep bord en dep daarin kanten de visfilets, zodat beide kanten bedekt zijn met een dun laagje bloem. Dit is voor een krokant korstje terwijl de vis zacht blijft.

  4. Boter in de koekenpan smelten. Als de boter gesmolten is leg je de visfilets in de pan en bak je deze 2 tt 3 minuten aan beide kanten.

  5. Als de vis moei goudbruin is geworden is het tijd om te kijken of ze gaar zijn. Daartoe duw je op het dikste gedeelte net achter de kop met een vork op het vlees. Schuif je zo het vlees makkelijk van de graten af, dan is de vis gaar. Niet gaar, nog even laten bakken.

In 100 gram sliptong circa 24 gram eiwit, 0 gram vezels, 2,5 gram vet, 0 gram koolhydraten.

Advertentie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.