Site Overlay
Schelvis bakken

Schelvis bakken

Hoe lang moet schelvis bakken? Een vis die niet iedereen kent, maar vaker op tafel staat als de meesten denken. De vis wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt voor het gerecht Fish and chips.

Het is een vis die behoort tot de kabeljauwfamilie, en dat is meteen als een naam die velen wel kennen, en wordt veel in het noordoosten van de Atlantische oceaan gevangen.

Kabeljauw is wat groter, maar het is beide een witvis. Dus mooi vis vlees als het gebakken is. In het algemeen is het vlees van een schelvis wat zachter, en de vis is dus kleiner.

Je kunt deze vis een groot deel van het jaar vers kopen, het seizoen loopt van juli tot en met februari, maar ook in de rest van het jaar zijn er genoeg supermarkten die de vis in de diepvries in het assortiment hebben zitten.

Waar op letten?

Als je verse vis wilt kopen, dan kun je dat het beste op de markt, bij de visboer, of bij een visafdeling van een grotere supermarkt doen. Daar wordt normaal gesproken vis van goede kwaliteit verkocht.

Belangrijk is dat de vis vers oogt, en vooral niet naar vis ruikt, maar naar de zee. En de ogen horen niet dof te zijn. Zijn de ogen dof, of ruikt de vis naar vis, dan is het een wat ouder exemplaar. Niet meer geheel fris dus.

Het voordeel van een visboer is ook nog eens dat deze de vis graag voor je schoonmaakt, en in stukken voor je wil snijden.

Hoe Schelvis bewaren

Vis kun je eigenlijk maar maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Goed afgedekt, en bij voorkeur niet in de buurt bij sterk ruikende andere levensmiddelen, zoals bijvoorbeeld gesneden uien.

Het beste is om het in de verpakking van de visboer te laten.

Invriezen is ook mogelijk. Daar kan de vis tot 3 maanden ingevroren bewaard worden.

Hoeveelheid per persoon

Bij schelvis kun je rekening houden met ongeveer 150 tot 200 gram per persoon

Hoe schelvis bakken?

In het onderstaande recept bakken we de vis in een koekenpan.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Schelvis bakken
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 8 minuten
Totale tijd 18 minuten
Porties 4 Personen
calorie├źn 79 kcal

Ingredi├źnten

  • 4 Schelvisfilets
  • Olijfolie
  • Zout en peper

Bereiding

  1. Dep de stukken vis droog met keukenpapier.

  2. Verhit een koekenpan met dikken bodem, en schenk er een beetje olijfolie in.

  3. Als de olie heet is leg je voorzichtig de filets in de pan, maar pas op want dit kan spetteren.
  4. Bak de schelvisfilets gedurende 3 tot 4 minuten, en draai dan de filets voorzichtig om. Bak de vis ook enkele minuten aan deze kant
  5. Haal de filets uit de pan en strooi naar smaak aan beide kanten wat peper en zout.

In 100 gram schelvis zit circa 19 gram eiwit, 0 gram vezels, 0,3 gram vet, 0 gram koolhydraten.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.