Site Overlay
Oma's appeltaart bakken

Oma’s appeltaart bakken

Hoe lang moet Oma’s appeltaart bakken? Een appeltaart waar we bijna allemaal mee groot geworden zijn, en die vroeger vaak op zaterdag gebakken werd, zodat je op zondag een stukje kon eten bij de koffie.

De appeltaart komt eigenlijk uit een tijd dat er niet veel soorten taart waren, er natuurlijk ook nog geen internet bestond, en je dus niet heel veel keuze had.

Tegenwoordig zijn er natuurlijk tal van recepten om van appels een heerlijke taart te bakken, maar de taart van Oma blijft nog altijd iets speciaals.

Maar belangrijk bij het bakken van de taart is dat het echte werk eigenlijk vooraf begint, bij de keuze van de juiste appels.

Waar op letten?

Het is belangrijk dat je voor deze appeltaart, of voor welke appeltaart dan ook, de juiste appels koopt. Niet alle soorten zijn geschikt om een taart mee te maken.

Bijvoorbeeld veel rode appels en Golden Delicious kunnen snel melig worden, en zijn vaak ook te zoet om in een taart te verwerken. Ook sommige zure soorten zijn niet echt geschikt, zoals bijvoorbeeld de Granny Smith.

We raden dan ook aan om een vast en wat harde zoetzure appel te gebruiken. Goede rassen zijn bijvoorbeeld Rode van Boskoop, James Grieve, Goudreinetten (ook wel Schone van Boskoop genoemd), of een appelsoort die hier dichtbij in de buurt komt voor wat smaak betreft.

Daarnaast moeten de te gebruiken appels stevig zijn. Zitten er wat slechts plekken aan, dan kun je dat simpel wegsnijden. Dat zie je immers in een appeltaart niet. Maar dat wil niet zeggen dat je rotte appel kunt gebruiken. Daarvan is de smaak minder en dat proef je in een taart.

Hoe appels bewaren

Appels kun je het beste in de koelkast bewaren, in een open zak in de groentelade. Zo kunnen appels 2 tot 4 weken bewaard worden.

Voor korte tijd kun je dit fruit ook bij kamertemperatuur bewaren, maar dan slechts 3 tot 7 dagen. Veel rode soorten en Golden Delicious kunnen echter in deze tijd al melig worden.

Hoeveelheid per persoon

De meeste vormen om een taart in te bakken zijn geschikt voor 8 stukjes taart. Bij kleinere vormen vaak 4 personen, en grotere bakvormen zijn geschikt voor 12 stukjes taart.

Hoe Oma’s appeltaart bakken?

De appeltaart die we in onderstaand recept bakken is geschikt voor 8 personen. Je hebt daarvan een springvorm nodig met een diameter van 22 centimeter.
Gang Nagerecht
Keuken Nederlands
Trefwoord Oma’s appeltaart bakken
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 1 uur 15 minuten
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Porties 8 Personen
calorie├źn 415 kcal

Ingredi├źnten

  • 175 Gram Ongezouten roomboter
  • 2 Eieren
  • 300 Gram Tarwebloem
  • 200 Gram Witte basterdsuiker
  • 1 Eetlepel Koud water
  • 6 Appels bij voorkeur Rode van Boskoop, James Grieve, Goudreinetten
  • 3 Eetlepels Griesmeel
  • 1 Theelepel Koekkruiden
  • 100 Gram Rozijnen
  • 2 Sneden Witbrood zonder korstjes

Bereiding

  1. De boter in blokjes snijden, en de eieren splitsen in eiwit en de dooier.
  2. In een keukenmachine driekwart van de basterdsuiker, de boter, 1 eidooier, het zout, de bloem, en het koude water mengen totdat er een stevig deeg is ontstaan.
  3. Het deeg goed kenden en in een lange worst vormen.
  4. In vershoudfolie verpakken en in de koelkast gedurende 30 minuten laten rusten.
  5. Oven voor verwarmen op 175 graden.
  6. Appels schillen, 4 parten snijden en het klokhuis verwijderen.
  7. De parten kunnen vervolgens in plakjes gesneden worden.
  8. Doe de plakjes appel met twee derde van het griesmeel, de koekkruiden, de rozijnen, en de rest van de basterdsuiker in een kom. Alles goed door elkaar mengen.
  9. Het werkblad bestuiven met bloem en hierop twee derde van het deeg uitrollen tot een lap van 26 centimeter in doorsnede.
  10. De bakvorm invetten en met het deeg de bodem van de bakvorm bekleden. Ook de zijkant van de bakvorm met deeg bedekken, en op de rand van zijkant en bodem met de vingers beide kanten goed aan elkaar drukken.
  11. Het witte brood in blokjes snijden en met de rest van het griesmeel mengen. Strooi dit over de bodem.
  12. Doe vervolgens het appelmengsel op de bodem van de bakvorm.
  13. Rol de rest van het deeg uit, en snij dit in repen. Leg met deze repen een vlechtwerk op de taart.
  14. Klop de resteren eidooier en bestrijk het vlechtwerk daarmee.
  15. Plaats de taart in het midden van de oven, en bak de taart in ongeveer 75 minuten gaar en goudbruin.

In 100 gram van deze appeltaart zit circa 7,5 gram eiwit, 0,7 gram vet, 78,8 gram koolhydraten.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.