Site Overlay
Roerei bakken

Roerei bakken

Hoe lang moet een roerei bakken? Een roerei bak je in 5 minuten gaar.

Een roerei is misschien wel één van de moeilijkste gerechten die in de keuken te maken zijn, want het perfect roerei maken is een vak apart.

Maar dat ligt vaak niet aan degene die het roerei moet maken, want je moet maar net weten hoe het precies gebakken moet worden.

Want het is veel meer dan simpel een eitje klutsen en met een spatel in de pan blijven roeren tot je iets hebt dan op een roerei lijkt.

Overigens is dit gerecht het ideale gerecht om tijdens het ontbijt te serveren, lekker met geroosterd brood en een vers geperst glaasje sinaasappelsap.

Aanvoer en aankoop

De meeste soorten eieren kunnen doorgaans het gehele jaar door gewoon in de supermarkt gekocht worden, maar bij sommige speciale soorten eieren zijn deze soms even niet voorradig.

Want een roerei kun je niet alleen van kippeneieren maken, maar bijvoorbeeld ook van eendeneieren of ganzeneieren.

Standaard kun je in de supermarkten kippeneieren kopen die vaak als onderstaand verdeeld kunnen worden in de verschillende soorten.

0 = biologische ei
1 = vrije-uitloopei (deze code wordt ook gebruikt voor graseieren)
2 = scharrelei

Daarnaast is het binnen de EU verplicht om alle eieren te voorzien van een code waarmee je de herkomst van het betreffende ei kunt achterhalen.

Op de doosjes staat normaal gesproken ook de verpakking en / of de legdatum. In de supermarkt kan het verstandig zijn om hier toch naar te kijken, en staat de datum er niet op, vraag er dan naar. Doe dit ook bij de eierboer.

LEES OOK: Oliebollen bakken

Hoe Eieren bewaren

Meestal zijn de eieren die je in de supermarkt koopt, niet echt kakelvers, maar de leg is al enkele dagen geleden. Dat is op zich niet erg, want eieren kunnen meestal enkele weken bewaard worden, en dat gewoon buiten de koelkast.

Hoewel het voedingscentrum tegenwoordig aangeeft dat het bewaren van eieren in de koelkast beter is tegen allerlei ziekmakers en dergelijke, zoals bijvoorbeeld salmonella, maar er valt ook veel te zegen voor het bewaren van de eieren buiten de koelkast.

Bij kamertemperatuur bewaren raden we af, want de eieren verliezen al snel 1% vocht per dag dat het ei bij kamertemperatuur bewaard wordt. Zou je dus een ei een week of drie bij kamertemperatuur bewaren verliest het ei al snel meer dan 20 procent vocht.

Beter is het dus om de eieren koel te bewaren, waarbij wij aanraden om de eieren niet direct in de koelkast te bewaren. Bewaar de eieren dan bovendien in het doosje, wat op zich al helpt tegen het uitdrogen van de eieren.

Zou je de eieren in de koelkast bewaren, wat de meest vochtige plek in huis is, kunnen de eieren door het vocht juist vatbaar raken voor ziekmakers, schimmel, en dergelijke enge dingen.

Hoeveelheid per persoon

De hoeveelheid per persoon bedraagt tussen de 2 en de 4 eieren per week. Dat hangt ook af van de hoeveelheid vlees die je in de week gemiddeld zult eten.

Eet je dus geen vlees kun je rustig 4 eieren in de week eten, anders moet je daar toch wat voorzichtig mee zijn.

Roerei

Hoe lang moet een spiegelei bakken?

Roereieren bakken gaat volgens onderstaand recept lukken, en is heerlijk bij het ontbijt.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Ontbijt
Keuken Internationaal
Porties 2 Personen
calorieën 235 kcal

Equipment

 • Koekenpan

Ingrediënten

 • 4 Eieren middelgroot
 • Zout en peper
 • Eventueel kruiden
 • 25 Gram Ongezouten roomboter
LEES OOK: Ei Pocheren

Instructies

 • De eieren boven een kom breken, daarna de eieren kort los kloppen met een vork. Daarbij hoeft eiwit en de dooier niet geheel door elkaar gemengd te worden, en je mag na het bakken zowel geel als wit zien.
 • De boter in een koekenpan met antiaanbaklaag smelten op een middelhoog vuur.
 • Schenk de eieren voorzichtig in de pan en verlaag het vuur.
 • Voortdurend met een spatel of houten lepel de eieren roeren.
 • Als de eieren ongeveer half gestold zijn haal je de pan van het vuur, maar blijf roeren totdat de eieren helemaal gestold zijn.
 • Op smaak brengen met zout en peper, of met kruiden naar smaak.
Trefwoord Roerei bakken

In 100 gram eieren zit circa 10 gram eiwit, 0 gram vezels, 11 gram vet, 1,6 gram koolhydraten.

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.