Site Overlay
Struisvogelei koken

Struisvogelei koken

Hoe lang moet en Struisvogelei koken? Een ei dat je niet vaak bij de supermarkt zult tegen komen, en wat een beetje groot is voor één persoon, maar het wordt steeds vaker gegeten in Nederland en België.

Je bent er allen een paar minuten langer mee bezig om het gekookt te krijgen.

Een struisvogelei is gemiddeld ongeveer 1200 tot 1650 gram zwaar, en daarvan is al snel een kilo eiwit. De dooier weeg iets meer dan 300 gram. De rest is natuurlijk de schil van het ei.

Deze schil is trouwens wel wat lastiger om kapot te krijgen, want het de schil is veel steviger dan bijvoorbeeld bij een kippenei. Eén struisvogelei is ongeveer gelijk aan 25 tot 30 kippeneieren.

Het vet- en cholesterolgehalte is trouwens een stuk lager als bijvoorbeeld bij kippeneieren..

Aanvoer en aankoop

Zoals we al eerder schrijven, kun je dit soort eieren meestal niet bij de supermarkt krijgen. Soms kan het ei gekocht worden bij een poelier of op de markt. Of anders bij een boer die struisvogels heeft.

Want naast erg grote eieren, is de struisvogel ook een prima leverancier van lekker vlees. Daarom, en natuurlijk ook door andere oorzaken, zijn er steeds meer boeren die struisvogels houden, in plaats van koeien, varkens of schapen.

En dat is ook de reden dat je bij dergelijke boeren ook struisvogeleieren kunt kopen.

Overigens is er misschien ook een poelier bij jou in de buurt, die niet alleen gewone eieren heeft, maar ook struisvogeleieren.

Hoe Struisvogelei bewaren

Een struisvogelei kun je in de koelkast 1 tot 2 weken bewaren, afhankelijk van hoe vers het ei was toen je het kocht.

We raden af om het ei in te vriezen.

Hoeveelheid per persoon

De hoeveelheid per persoon is lastig om te zeggen, maar je moet er vanuit gaan dat je met een struisvogelei ongeveer 25 tot 30 kippeneieren hebt. En die eet je ook niet alleen op. Sommige mensen eten één kippenei, andere wel vier.

En je kunt een struisvogelei natuurlijk in verschillende gerechten gebruiken.

Hoe Struisvogelei koken?

Een struisvogelei koken, doe je net als andere eieren, in een pan, Alleen heb je nu wel een iets grote pan nodig als een steelpan. Het ei moet kunnen drijven, dus helemaal in het water liggen.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Struisvogelei koken
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Porties 12 Personen
calorieën 118 kcal

Ingrediënten

  • 1 Struisvogelei
  • Water

Bereiding

  1. Doe ruim water in een grotere pan, en leg het ei er voorzichtig in.

  2. Breng het water aan de kook.
  3. Laat het ei 45 minuten koken voor een zacht ei, en 1,5 uur tot 2 uur voor een hardgekookt ei.

In 100 gram struisvogelei zit circa 12,5 gram eiwit, 11,8 gram vet, 0,7 gram koolhydraten.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.