Site Overlay
Witlof roerbakken

Witlof roerbakken

Hoe lang moet witlof roerbakken? Een groente die in Nederland en België vaak rauw gegeten wordt in een salade, gekookt, en ook regelmatig uit de oven, en dan vaak met kaas overbakken.

Dat zijn toch wel vaak de standaard recepten waarmee deze groente op tafel gezet wordt.

Wat veel mensen niet weten is dat witlof ook uitermate geschikt is om te roerbakken. Alleen als groente, eventueel met verschillende kruiden, of lekker roerbakken met verschillende andere groenten.

Een hele andere bereidingsmethode, die de laatste tijd steeds vaker gebruikt wordt, en waar inmiddels heerlijke recepten voor te vinden zijn.

Waar op letten?

We weten nagenoeg allemaal dat witlof vers moet zijn, en bij voorkeur mag er nog geen groen aan de bladeren zitten. Dat is, althans dat wordt vaak verteld, bitter.

Ook grote stronken witlof zijn niet lekker. En dat klopt ook gedeeltelijk Als je rauwe witlof wilt eten, in de oven wilt laten overbakken met ham en kaas, of de groente wilt koken, dan kunnen grote stronken en stronken waar groen aan de bladeren zitten inderdaad vaak een beetje bitter gaan smaken.

En dus kopen we allemaal dunne stronkjes, die mooi geel zijn.

Voor het roerbakken, je kunt er ook wokken tegen zeggen, is dit niet nodig. Sterker nog, de ietwat bittere smaak is juist lekker, vooral als je de witlof samen met andere groente roerbakt.

Roerbakken is dus een prima bereidingsmethode om witlof die wat te lang gelegen heeft, dan worden de bladeren steeds groener, of een beetje dik zijn, te bereiden.

Want groente weggooien is natuurlijk zonder, met een lekker roerbakrecept is het ook niet meer nodig.

Waar witlof mee combinaren bij het bakken?

Dat hangt natuurlijk deels van je eigen smaak af, maar witlof wordt vaak gecombineerd met bijvoorbeeld:

  • Wortel of winterpeen
  • Broccoli, bloemkool, of romanesco
  • Soms met ui of prei, maar de smaken combineren niet echt.
  • Tomaat
  • Stukjes pompoen
  • Paddenstoelen

Overigens kun je witlof in stukjes gesneden roerbakken, maar je kunt ook hele bladeren in een pan roerbakken.

Hoeveelheid per persoon

Voor het wokken of roerbakken kun je rekening houden met 200 tot 300 gram witlof per persoon. De groente zal namelijk tijdens het roerbakken nog ietwat slinken, en daardoor ook wat vocht verliezen.

Hoe Witlof roerbakken?

Witlof roerbakken doen we in dit recept niet met andere groenten, maar met stukjes spek en plakjes champignon. Je kunt de groente in stukjes snijden, maar ook hele of halve bladeren gebruiken.Het gerecht is voldoende voor 4 personen.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 90 kcal

Ingrediënten

  • 6 Stronkjes witlof
  • 200 Gram Ontbijtspek
  • 2 Eetlepels Ketjap
  • 1 Eetlepel Olijfolie
  • 150 Gram Champignons

Bereiding

  1. Snij het onderste stuk van de stronken witlof, en verwijder ook eventuele minder mooie bladeren.
  2. Halveer de stronkjes in de lengte, en snij iedere helft in de breedte in vier stukken. Als je liever bladeren roerbakt, hoef je alleen de bladeren los te maken van de stronken.
  3. Was de witlof en laat het daarna in een vergiet goed uitlekken.

  4. Snij het ontbijtspek in repen.
  5. Boen de champignons schoon met een borsteltje en halveer ze. Grote exemplaren snij je in vier stukken.
  6. In een koekenpan of wok verhit je de olijfolie. Laat de olie goed heet worden.

  7. Doe de repen spek in de pan en roerbak deze ongeveer een minuut.

  8. Voeg de champignons toe, en de witlof. Dit kun je nu ongeveer 2 tot 3 minuten roerbakken. Na deze tijd moet de groente wat zachter aanvoelen, en begint het kleur te krijgen.

  9. Voeg de ketjap toe, laat het nog even warm worden, en serveer de groente.

In 100 gram witlof zit circa 1,3 gram eiwit, 1,2 gram voedingsvezels, 0 gram vet, 1,9 gram koolhydraten (1,7 gram suikers).

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.