Site Overlay
Sla koken

Sla koken

Hoe lang moet sla koken? Sla is na 3 minuten koken klaar.

Nee echt, dit is geen grapje. Die mooie krop sla die wij altijd braaf in stukken of reepjes snijden, en waarvan wij een verse salade maken, is veel veelzijdiger als iedere denkt.

Je kunt de sla koken, grillen, stoven, je kunt er soep van maken, en zelfs op de barbecue gebruiken. Dit simpele kropje kan dus veel meer als iedereen denkt, en al die nieuwe mogelijkheden maken deze simpele groente ineens veel smaakvoller.

Maar, er is wel sla en sla. Dus we adviseren wel om een wat steviger slasoort te gebruiken. Bijvoorbeeld de soort Romaine, of bindsla. Maar dat weet de groenteboer vaak wel welke soort voor koken of bakken het meest geschikt is.

Aanvoer en aankoop

Sla kun je in ieder jaargetijde kopen in de supermarkt of bij de groenteboer, en natuurlijk altijd op de markt.

Het is één van de meeste gebruikte groenten in Nederland, hoewel de laatste jaren er minder gewone sla gebruikt wordt maar meer ijsbergsla. Deze laatste is natuurlijk wat steviger en knapperiger.

De speciale soorten, we noemde al de soort Romaine, zijn vaak wel wat minder gangbaar. Dergelijke stevigere soorten sla zullen meestal niet bij de normale supermarkten te vinden zijn, en niet het hele jaar door.

Daarvoor moet je dus vaak naar de supermarkt met grote groenteafdeling of naar de groenteboer.

LEES OOK: Linzen Koken

De krop sla is doorgaans van goede kwaliteit, maar bij de supermarkt kan het soms voorkomen dat de kroppen er wat verlept uitzien. Een dergelijke krop laat je vanzelfsprekend liggen.

De sla moet er fris uitzien, wat niet wil zeggen dat er aan de buitenste bladeren niet wat plekjes mogen zitten. De buitenste bladeren haal je er toch af voordat je de groente gaat gebruiken.

Een paar plekjes op de buitenste bladeren mag dus wel, maar kijk ook naar het hart van de sla. Kijk gerust in de winkel hoe het binnenste van de krop eruit ziet. Dit hoort een tikkeltje lichter groen te zijn, mag niet nat zijn, en de bladeren moeten mooi zijn. Dus geen plekjes en dergelijke.

Hoe sla bewaren en schoonmaken

Thuis gekomen de verse meteen uit de plastic zak halen, en op de onderste plank van de koelkast leggen. Daar kun je dan de sla nog twee tot vijf dagen bewaren.

Heb je gesneden sla gekocht, maak dan een handdoek vochtig. Niet nat maar echt uitwringen. Leg daar de sla in en rol de vochtige handdoek op. Dit leg je zo op de onderste plank van de koelkast.

Dit werkt ook voor rucola. Rucola is overigens ook weer zo’n slasoort waar je prima mee kunt koken of bakken. De slasoort wordt immers ook vaak op een warme pizza gelegd.

Sla kun je overigens beter niet in de vriezer invriezen. De structuur van de groente kan dan sterk veranderen.

Wat schoonmaken betreft allereerst de buitenste bladeren verwijderen.

LEES OOK: Schorseneren koken

Dan afhankelijk van de slasoort de bladeren stuk voor stuk van de krop halen. Ga je de sla rauw gebruiken mag je de hele krop natuurlijk ook meteen aan stukjes snijden, of in reepjes.

Als je alle bladeren los gehaald hebt, blijft er waarschijnlijk een klein lichtgroen hart over. Dit kun je eigenlijk niet gebruiken om te koken of te bakken.

Afhankelijk van de recept moeten de bladeren dan of wel, of niet gesneden worden. Wel moeten de bladeren goed gewassen worden.

Soms als de krop sla vers is en het heeft geregeld, moet je de bladeren goed nakijken of er kleine slakjes in de sla zitten. Deze haal je vanzelfsprekend weg.

Hoeveelheid per persoon

Een gewone krop sla is normaal gesproken voldoende voor vier personen. Bij kleine kroppen neem je er twee.

Sla slinkt bij koken of bakken veel minder als bij bijvoorbeeld spinazie.

Wat kun je met sla maken?

Zoals zojuist al geschreven is een gewone krop sla veel veelzijdiger dan we denken.

De groente kan rauw gebruikt worden. Je kunt de groente grillen en op de barbecue bakken, in de koekenpan of in de wok bakken of roerbakken.

Je kunt de groente koken, en er een heerlijke soep van maken.

Hoe lang moet sla koken?

Gewone sla wordt ook wel botersla genoemd. We gebruiken hier romaine, maar dit kun je ook met gewone sla maken.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 3 minuten
Totale tijd 18 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 73 kcal

Equipment

 • Pan

Ingrediënten

 • 1 Krop Romaine sla
 • 40 Gram geroosterde Pijnboompitten.
 • 1 Eetlepel boter
 • 1 Eetlepel gesmolten boter
 • 1 Liter Kippenbouillon
 • 1 Eetlepel vers citroensap
 • Zout
LEES OOK: Sperziebonen Koken

Instructies

 • Maak de sla schoon en maak de bladeren los van de krop.
 • De bladeren mogen in stukken gesneden worden, maar het hoeft niet.
 • Breng de bouillon aan de kook in een pan, en voeg een eetlepel boter toe, en het citroensap.
 • Doe de bladeren in het kokende water en kook de groente gedurende 3 minuten.
 • De sla uit het water halen en in een schaal doen. Roer de gesmolten boter door de groente en naar smaak wat zout.
 • Garneer de sla met de geroosterde pijnboompitten.
Trefwoord Sla koken

In 100 gram sla zit circa 1,3 gram eiwit, 1,3 gram vezels, 0,2 gram vet, 1 gram koolhydraten.

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.