ddd
Site Overlay

Hoe lang moet wijting bakken? Een vissoort die nog niet zolang geleden vis voor de poes was. Vaak een bijvangst die zoals het spreekwoord zegt, gewoon aan de poes gegeven werd.

Dat lag aan het tere vlees dat door de ruwe behandeling op de vissersboten van vroeger, beschadigd werd. Daardoor bedierf de vis snel, en dus werd de vis aan de poes gegeven.

Maar tegenwoordig is wijting niet voor de poes. Een heerlijk vis die weer helemaal terug van weggeweest is, en familie van de kabeljauw. Vandaar ook dat de wijting vaak tegelijkertijd met kabeljauw gevangen wordt.

Maar dat proef je ook, want de smaak lijkt ook erg op die van kabeljauw.

De vis is uitermate geschikt om op de velkant te bakken, maar de vis kan ook gestoofd of gerookt worden.

Maar veel mensen hebben al eens wijting gegeten, zonder het zelf te weten. Vaak worden de lekkerbekjes, die je bij de visboer op de markt kunt kopen, van wijting gemaakt.

Aanvoer en aankoop

In de maanden juni tot januari is wijting volop verkrijgbaar. In april en mei sporadisch, en in de maanden februari en maart wordt er geen verse wijting aangevoerd.

Maar er is natuurlijk wijting verkrijgbaar in die maanden uit de koeling of de vriezer.

Wijting kun je in sommige supermarkten uit de vriezer kopen, maart niet alle supermarkten hebben deze vis in het assortiment.

Verse wijting koop je normaal gesproken alleen bij supermarkten met een visafdeling of bij de visboer.

Heel soms wordt de vissoort vers verkocht in plastic bakjes, die op zich weer in plastic verpakt zijn. Het probleem daarbij is dat je niet echt kunt zien of ruiken of de vis inderdaad vers is.

Vis moet er immers vers uitzien, dus geen doffe ogen of naar vis ruiken. Overigens is de kwaliteit bij de visboer doorgaans erg goed, dus die kun je zonder bedenken kopen. En dat is ook van toepassing op de grotere supermarkten met een eigen visafdeling.

Als je wijting koopt, kop dan altijd een filet met vel. Deze vissoort wordt namelijk op het vel gebakken.

Je koopt de vis dus als filet, waardoor je zelf niets meer hoeft schoon te maken.

Koop je een hele vis, dan wil de visboer altijd graag even de vis schoonmaken, zodat je dit thuis niet hoeft te doen.

Hoe Wijting bewaren en schoonmaken

Wijting bewaar je in de koelkast als dat nodig is, maar beter is het om de vis dezelfde dag te bakken.

Je kunt de vis twee dagen in de koelkast bewaren, maar de smaak is het beste als de wijting meteen gebakken wordt.

Omdat wijting meestal in de vorm van een filet verkocht wordt, hoe je er verder weinig aan schoon te maken.

Wel raden we aan om de filet voor het bakken, aan beide kanten, even droog te deppen met wat keukenpapier.

Hoeveelheid per persoon

Per persoon kun je uitgaan van 150 tot 250 gram wijting per persoon. Omdat de filets meestal niet zo erg groot zijn, zijn dat ongeveer twee filets met huid per persoon.

Wat kun je met Wijting maken?

Wijting wordt meestal of in filetvorm gebakken, of als hele vis.

Natuurlijk kun je er allerlei gerechten bij eten, en je kunt de gebakken filet bijvoorbeeld ook in stukken gesneden eten door een salade of op brood.

Hoe lang moet Wijting bakken?

We gaan hier uit van twee filets per persoon, en de filets worden op de huis gebakken.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Wijting bakken
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 6 minuten
Totale tijd 21 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 85 kcal

Ingrediënten

  • 8 Wijtingfilets
  • Roomboter
  • zout en peper

Instructies

  1. In een koekenpan de roomboter verhitten op een middelmatig vuur.

  2. De wijting op de huid leggen en in 2 tot 3 minuten bakken.
  3. De vis omdraaien en ook de andere kant gedurende 2 tot 3 minuten bakken.
  4. Op smaak brengen met peper en zout.

In 100 gram wijting zit circa 18,5 gram eiwit, 0 gram vezels, 1,2 gram vet, 0 gram koolhydraten.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.