Site Overlay
Mosselen Koken

Mosselen koken

Hoelang moeten mosselen koken? Mosselen zijn na 8-9 minuten koken klaar.

Mosselen koken is helemaal niet zo moeilijk als je misschien zou verwachten. Het meeste werk gaat zelfs zitten in de voorbereiding van het koken.

Deze voorbereiding is echter wel heel belangrijk, zelfs als je de mosselen zelf hebt geraapt in zee.

Belangrijk bij mosselen is dat ze “levend” zijn. Dat wil zeggen dat de mossel gesloten moet zijn. Open mosselen kunnen bedorven zijn, en die wil je weten we zeker, absoluut niet eten. Je kunt er namelijk behoorlijk ziek van worden als je mosselen eet die voor het koken niet gesloten waren.

Daarbij moeten we zeggen dat je dit voor het koken goed moet controleren. En daarbij maakt het dus niet uit of je de mosselen zelf geraapt hebt, of gekocht hebt.

Na het koken mogen de mosselen overigens wel open zijn, want een gedeelte gaat gewoon bij het koken open.

Dus alle schelpen controleren, en de mosselen die niet gesloten zijn meteen weggooien.

Aanvoer en aankoop

Je hebt misschien wel eens gehoord dat de “R” in de maand moet zitten, anders kun je geen goed mosselen kopen. Maar deze stelling klopt niet meer helemaal, Hollands mosselen worden geoogst en zijn vers te koop in de maanden juli tot en met april.

Mosselen kun je overigens bij de visboer kopen, maar ook bij de grotere supermarkten. Meestal is de kwaliteit goed te noemen, maar uiteindelijk is de kwaliteit altijd iets beter bij de visboer of bij de supermarkt met een eigen visafdeling.

LEES OOK: Boerenkool Koken

Als er mosselen zijn, zijn er ook meteen een aantal dingen waarop je moet letten. Soms is dat best wel lastig omdat ze verpakt zijn in grote zaken, waar je natuurlijk nooit kun zien hoe de kwaliteit is in het missen van de zak.

Toch moet je zoveel mogelijk opletten op o.a.

 • Zijn de schelpen beschadig, dan niet kopen.
 • Kijk of de verpakking nog intact is. Dus ook als je vacuümverpakte mosselen koopt, of mosselen in een plastic zak. Is de verpakking beschadigd? Dan neem je een andere zak mee naar huis.
 • Koop liever geen mosselen vandaag, als je ze morgen pas wilt bereiden. Als je ze toch pas morgen wilt eten, dan koop je ze morgen.
 • Bij schelpen die meer dan 3 millimeter open staan geeft je even een tik op de schelp, voor zover dat mogelijk is bij een gesloten verpakking. Normaliter gaat de schelp dan dicht. Gaat de schelp niet dicht, dan is de mossel waarschijnlijk dood. Deze koop je dus niet.

Hoe mosselen bewaren

Bij voorkeur dus de dag van de aankoop ook bereiden, maar soms gaat dat niet.

In dat geval doe je de mosselen in een vergiet, en dan in de groentenlade van de koelkast. Ze liggen zo niet in eigen vocht.

Niet in water leggen, want de zoutwaterdieren zullen dat niet overleven en doodgaan.

Mosselen van de supermarkt zijn meestal al schoon gespoeld, voor de zekerheid nog wel een keer spoelen.

Komen ze van de visboer leg je de mosselen eerst een uurtje in water met flink wat zout. Hiermee moet je dus als het ware zeewater simuleren. De mosselen zullen nu viezigheid en zand gaan uitspugen, en ze blijven zo in leven.

LEES OOK: Witlof koken

Daarna kun je de mosselen bereiden, maar contoleer natuurlijk wel nog even of er beschadigde schelpen tussen zitten, of schelpen die na een tik niet meer dichtgaan. Deze beide soorten schelpen gooi je weg.

Hoeveelheid per persoon

Reken ongeveer 1 kilo tot 1,5 kilo per persoon. Dat wil zeggen inclusief de schelpen.

Voorbereiding

Doe de mosselen in een grote pan met koud water, nadat je gecontroleerd hebt dat alle schelpen gesloten zijn. Ga er even met je handen doorheen om alles goed schoon te krijgen.

Giet de mosselen af en laat deze uitlekken

Hoe lang moeten mosselen koken?

Heerlijke zeevruchten.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 172 kcal

Equipment

 • Mosselpan of grote pan

Ingrediënten

 • 4 Kilo Mosselen
 • Boter
 • Prei
 • Ui
 • Knoflook
 • Peterselie
 • Zout en peper

Instructies

 • Je kunt de mosselen natuurlijk alleen met wat boter koken, maar wij vinden het lekkerder met een mix van gesneden prei, en grote uit, en wat uitgeperste knoflook. Voeg er eventueel wat verse kruiden aan toe zoals peterselie, peper en zout.
 • Doe wat echte boter in de pan, je hoeft niet perse een mosselpan te gebruiken, en smelt dit. Doe prei, ui, zout en peper, fijn gehakte peterselie, en knoflook bij de boter, en fruit dit gedurende 1 tot 2 minuten.
 • Doe een groot glas witte wijn in de pan, of een laagje water van ongeveer 1 centimeter, en voeg de mosselen toe.
 • Zet het vuur hoog en kook de mosselen gedurende 7 tot 8 minuten.
 • Nu zouden de meeste mosselen open moeten gaan, en die kun je uit de pan zoals het hoort.
 • Mosselen die niet open zijn gegaan zullen in de meeste gevallen niet goed zijn. Gooi deze dus weg.
Trefwoord Mosselen koken

Per persoon circa 0 gram vezels, 7 gram koolhydraten, 3,1 gram vet.

LEES OOK: Kokkels koken

Wat kun je met mosselen maken?

Er zijn diverse gerechten die je met gekookte mosselen kunt maken, maar meestal wordt deze lekkernij zo gekookt uit de mosselpan gegeten.

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.