Site Overlay

Mosselen koken is helemaal niet zo moeilijk als je misschien zou verwachten. Het meeste werk gaat zelfs zitten in de voorbereiding van het koken.

Deze voorbereiding is echter wel heel belangrijk, zelfs als je de mosselen zelf hebt geraapt in zee.

Belangrijk bij mosselen is dat ze “levend” zijn. Dat wil zeggen dat de mossel gesloten moet zijn. Open mosselen kunnen bedorven zijn, en die wil je weten we zeker, absoluut niet eten. Je kunt er namelijk behoorlijk ziek van worden als je mosselen eet die voor het koken niet gesloten waren.

Daarbij moeten we zeggen dat je dit voor het koken goed moet controleren. En daarbij maakt het dus niet uit of je de mosselen zelf geraapt hebt, of gekocht hebt.

Na het koken mogen de mosselen overigens wel open zijn, want een gedeelte gaat gewoon bij het koken open.

Dus alle schelpen controleren, en de mosselen die niet gesloten zijn meteen weggooien.

Hoeveelheid per persoon

Reken ongeveer 1 kilo tot 1,5 kilo per persoon. Dat wil zeggen inclusief de schelpen.

Voorbereiding

Doe de mosselen in een grote pan met koud water, nadat je gecontroleerd hebt dat alle schelpen gesloten zijn. Ga er even met je handen doorheen om alles goed schoon te krijgen.

Giet de mosselen af en laat deze uitlekken

Hoe lang moeten mosselen koken?

Je kunt de mosselen natuurlijk alleen met wat boter koken, maar wij vinden het lekkerder met een mix van gesneden prei, en grote uit, en wat uitgeperste knoflook. Voeg er eventueel wat verse kruiden aan toe zoals peterselie, peper en zout.

Doe wat echte boter in de pan, je hoeft niet perse een mosselpan te gebruiken, en smelt dit. Doe prei, ui, zout en peper, fijn gehakte peterselie, en knoflook bij de boter, en fruit dit gedurende 1 tot 2 minuten.

Doe een groot glas witte wijn in de pan, of een laagje water van ongeveer 1 centimeter, en voeg de mosselen toe.

Zet het vuur hoog en kook de mosselen gedurende 7 tot 8 minuten.

Nu zouden de meeste mosselen open moeten gaan, en die kun je uit de pan zoals het hoort.

Mosselen die niet open zijn gegaan zullen in de meeste gevallen niet goed zijn. Gooi deze dus weg.

Per persoon circa 0 gram vezels, 7 gram koolhydraten, 3,1 gram vet.

Wat kun je met mosselen maken?

Er zijn diverse gerechten die je met gekookte mosselen kunt maken, maar meestal wordt deze lekkernij zo gekookt uit de mosselpan gegeten.

Advertentie

Mosselen koken


By
Published:
Total time:
Calories per serving: 172 Kcal
Fat per serving:

Ingredients: Thinly-sliced Mosselen
Price: 5 kilo

Directions:
Mosselen koken is helemaal niet zo moeilijk als je misschien zou verwachten. Het meeste werk gaat zelfs zitten in de voorbereiding van het koken. Deze voorbereiding is echter wel heel belangrijk, zelfs als je de mosselen zelf hebt geraapt in zee. Belangrijk bij mosselen is dat ze “levend” zijn. Dat wil zeggen dat de mossel gesloten moet zijn. Open mosselen kunnen bedorven zijn, en die wil je weten we zeker, absoluut niet eten. Je kunt er namelijk behoorlijk ziek van worden als je mosselen eet die voor het koken niet gesloten waren. Daarbij moeten we zeggen dat je dit voor het koken goed moet controleren. En daarbij maakt het dus niet uit of je de mosselen zelf geraapt hebt, of gekocht hebt. Na het koken mogen de mosselen overigens wel open zijn, want een gedeelte gaat gewoon bij het koken open. Dus alle schelpen controleren, en de mosselen die niet gesloten zijn meteen weggooien. Hoeveelheid per persoon Reken ongeveer 1 kilo tot 1,5 kilo per persoon. Dat wil zeggen inclusief de schelpen. Voorbereiding Doe de mosselen in een grote pan met koud water, nadat je gecontroleerd hebt dat alle schelpen gesloten zijn. Ga er even met je handen doorheen om alles goed schoon te krijgen. Giet de mosselen af en laat deze uitlekken Hoe lang moeten mosselen koken? Je kunt de mosselen natuurlijk alleen met wat boter koken, maar wij vinden het lekkerder met een mix van gesneden prei, en grote uit, en wat uitgeperste knoflook. Voeg er eventueel wat verse kruiden aan toe zoals peterselie, peper en zout. Doe wat echte boter in de pan, je hoeft niet perse een mosselpan te gebruiken, en smelt dit. Doe prei, ui, zout en peper, fijn gehakte peterselie, en knoflook bij de boter, en fruit dit gedurende 1 tot 2 minuten. Doe een groot glas witte wijn in de pan, of een laagje water van ongeveer 1 centimeter, en voeg de mosselen toe. Zet het vuur hoog en kook de mosselen gedurende 7 tot 8 minuten. Nu zouden de meeste mosselen open moeten gaan, en die kun je uit de pan zoals het hoort. Mosselen die niet open zijn gegaan zullen in de meeste gevallen niet goed zijn. Gooi deze dus weg. Per persoon circa 0 gram vezels, 7 gram koolhydraten, 3,1 gram vet. Wat kun je met mosselen maken? Er zijn diverse gerechten die je met gekookte mosselen kunt maken, maar meestal wordt deze lekkernij zo gekookt uit de mosselpan gegeten. ...