Site Overlay

Hoe lang moeten rode bieten koken, een zeer gezonde groente die je nog wel even moet ontdoen van de buitenkant, de schil.

Een frisse en ietwat zoete knol, die overigens familie is van de suikerbiet en de voederbiet. Qua vorm en smaak zijn er overigens diverse soorten rode bieten, vaak rond van vorm zoals de vaak gekweekte Egyptische platronde. Maar er zijn veel meer soorten, wat diegene zal weten die zelf rode bieten kweekt in een moestuin en ieder jaar weer zaad koopt.

Het is wel een groente die wat nadelen heeft, hoewel veel mensen die ook één van de lekkerste groenten vinden.

De kooktijd van de groente is wel relatief gezien lang, en als je rode bieten gaat koken of inmaken, krijg je zonder handschoenen rode vingers. De kleur gaat er daarbij wat minder makkelijk vanaf, ook niet met herhaaldelijk wassen.

Aanvoer en aankoop

Er worden twee soorten bieten in de winkels verkocht. De ingepakte en voorgekookte bieten, en natuurlijk verse bieten.

Koop je verse rode bieten dan moeten deze stevig aanvoelen, en moeten de knollen een frisse en helderrode kleur hebben. En die mogen natuurlijk best wat aarderesten aan zich hebben.

Het loof, hoewel deze groente niet altijd met blad er aan wordt verkocht, moet stevig zijn en niet slap hangen. De kleur moet fris groen met roodachtige stelen zijn. Hangt het blad er verlept bij, zal de knol niet veel beter zijn.

Zijn de bieten al voorgekookte en dus verpakt, moeten de knollen ook helderrood zijn. In dit geval betreft het meestal een panklaar product.

Rode bieten zijn tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar, hoewel dit in de winter en het voorjaar vaak uit de koeling is. Echt vers wordt deze groente van juli tot en met oktober aangeboden.

In de zomer kun je vaak hele mooie jonge bietjes kopen in de betere groentewinkel. De smaak hiervan is echt zomers, een lekkernij.

Hoe rode bieten bewaren en schoonmaken

Voorgekookte rode bieten zijn vaak luchtdicht in plastic verpakt. De houdbaarheid staat op de verpakking en dit ligt ergens tussen een paar weken en een aantal maanden.

Verse bietjes met loof er nog aan kun je in de koelkast een week bewaren, mits niet verpakt in een gesloten plastic zak.

Zonder blad kun je de bietjes een dag of drie in de koelkast bewaren. Bietjes die gekookt zijn kun je 2 dagen in de koelkast bewaren. Overigens kun je bieten gerust nog een keer opwarmen, hoewel daar nog niet zo lang geleden anders over gedacht werd.

Rode bieten kun je vanzelfsprekend prima invriezen. Twee tot drie minuten blancheren, de schil er af halen en natuurlijk het worteltje en een stukje van de bovenkant. Snij de bieten in plakken of stukjes en invriezen. Ingevroren ongeveer 12 maanden houdbaar.

Hoeveelheid per persoon

Reken 250 tot 350 gram per persoon bij gekookte rode bieten.

Wat kun je met rode bieten maken?

  • Stamppot, wat onbekend is maar bijzonder lekker.
  • In een salade, wel eerst koken.
  • Gekookt, met bijvoorbeeld aardappelen en een stukje vlees. En een gesneden uitje tijdens het koken door de bieten.
  • Bietensoep, zowel koud als warm.
  • Diverse ovenschotels.

Hoe lang moeten rode bieten koken

  • De wortel in een stukje van de bovenkant er af snijden.
  • De rode bieten goed wassen.
  • Doe ruim water in de pan en breng dit aan de kook. Eventueel kun je nog een snufje zout toevoegen.
  • Als het water kookt voeg je voorzichtig de gewassen bieten toe. Kook de bieten gedurende 30 tot 40 minuten, afhankelijk van de groote van de knollen.
  • Na het koken de bieten ontvellen en in plakken snijden, of in stukken snijden, of raspen.

Per persoon circa 1,6 gram vezels, 4,6 gram koolhydraten, 0 gram vet, 1 gram eiwit.

Koken in de magnetron

Gewone rode bieten zijn wat minder geschikt, maar kleine zomerbietjes kun je goed koken in de magnetron.

Kook de zomerbietjes gedurende 7 minuten op 750 watt gaar.

Advertentie

Rode bieten koken


By
Published:
Total time:
Calories per serving: 41 Kcal
Fat per serving:

Ingredients: Thinly-sliced Rode bieten
Price: 500 Gram

Directions:
Hoe lang moeten rode bieten koken, een zeer gezonde groente die je nog wel even moet ontdoen van de buitenkant, de schil. Een frisse en ietwat zoete knol, die overigens familie is van de suikerbiet en de voederbiet. Qua vorm en smaak zijn er overigens diverse soorten rode bieten, vaak rond van vorm zoals de vaak gekweekte Egyptische platronde. Maar er zijn veel meer soorten, wat diegene zal weten die zelf rode bieten kweekt in een moestuin en ieder jaar weer zaad koopt. Het is wel een groente die wat nadelen heeft, hoewel veel mensen die ook één van de lekkerste groenten vinden. De kooktijd van de groente is wel relatief gezien lang, en als je rode bieten gaat koken of inmaken, krijg je zonder handschoenen rode vingers. De kleur gaat er daarbij wat minder makkelijk vanaf, ook niet met herhaaldelijk wassen. Aanvoer en aankoop Er worden twee soorten bieten in de winkels verkocht. De ingepakte en voorgekookte bieten, en natuurlijk verse bieten. Koop je verse rode bieten dan moeten deze stevig aanvoelen, en moeten de knollen een frisse en helderrode kleur hebben. En die mogen natuurlijk best wat aarderesten aan zich hebben. Het loof, hoewel deze groente niet altijd met blad er aan wordt verkocht, moet stevig zijn en niet slap hangen. De kleur moet fris groen met roodachtige stelen zijn. Hangt het blad er verlept bij, zal de knol niet veel beter zijn. Zijn de bieten al voorgekookte en dus verpakt, moeten de knollen ook helderrood zijn. In dit geval betreft het meestal een panklaar product. Rode bieten zijn tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar, hoewel dit in de winter en het voorjaar vaak uit de koeling is. Echt vers wordt deze groente van juli tot en met oktober aangeboden. In de zomer kun je vaak hele mooie jonge bietjes kopen in de betere groentewinkel. De smaak hiervan is echt zomers, een lekkernij. Hoe rode bieten bewaren en schoonmaken Voorgekookte rode bieten zijn vaak luchtdicht in plastic verpakt. De houdbaarheid staat op de verpakking en dit ligt ergens tussen een paar weken en een aantal maanden. Verse bietjes met loof er nog aan kun je in de koelkast een week bewaren, mits niet verpakt in een gesloten plastic zak. Zonder blad kun je de bietjes een dag of drie in de koelkast bewaren. Bietjes die gekookt zijn kun je 2 dagen in de koelkast bewaren. Overigens kun je bieten gerust nog een keer opwarmen, hoewel daar nog niet zo lang geleden anders over gedacht werd. Rode bieten kun je vanzelfsprekend prima invriezen. Twee tot drie minuten blancheren, de schil er af halen en natuurlijk het worteltje en een stukje van de bovenkant. Snij de bieten in plakken of stukjes en invriezen. Ingevroren ongeveer 12 maanden houdbaar. Hoeveelheid per persoon Reken 250 tot 350 gram per persoon bij gekookte rode bieten. Wat kun je met rode bieten maken? Stamppot, wat onbekend is maar bijzonder lekker. In een salade, wel eerst koken. Gekookt, met bijvoorbeeld aardappelen en een stukje vlees. En een gesneden uitje tijdens het koken door de bieten. Bietensoep, zowel koud als warm. Diverse ovenschotels. Hoe lang moet koolrabi koken De wortel in een stukje van de bovenkant er af snijden. De rode bieten goed wassen. Doe ruim water in de pan en breng dit aan de kook. Eventueel kun je nog een snufje zout toevoegen. Als het water kookt voeg je voorzichtig de gewassen bieten toe. Kook de bieten gedurende 30 tot 40 minuten, afhankelijk van de groote van de knollen. Na het koken de bieten ontvellen en in plakken snijden, of in stukken snijden, of raspen. Per persoon circa 1,6 gram vezels, 4,6 gram koolhydraten, 0 gram vet, 1 gram eiwit. Koken in de magnetron Gewonen rode bieten zijn wat minder geschikt, maar kleine zomerbietjes kun je goed koken in de magnetron. Kook de zomerbietjes gedurende 7 minuten op 750 watt gaar. ...