img

Witlof koken

127 Views

Witlof koken

Voorwoord

Witlof is een menselijke creatie die dateert van 1850. de groente is ontstaan uit wilde cichorei en een idee van de meesterhovenier van de tuinbouwvereniging van Brussel: hij legde een bergje zand rond de plant zodat die op een warme plaats maar afgeschermd van het licht zou groeien. Onlangs ontstonden een aantal nieuwe variëteiten waardoor witlof soms ook ‘roodlof’ is. Zowel de witte als de rode versie hebben veel van hun bitterheid verloren door die voortaan op te slaan in de kegel aan de basis van de plant.

Witlof kan op heel veel manieren bereid worden. rauw in witlofsalade gaat de bitterzoete smaak goed samen met sterke smaken zoals roquefort en andere schimmelkazen. gekookt laat de groente zich makkelijk ‘zoeten’door bijvoorbeeld honing. koken in water vermijdt u beter want zo gaan de fijne smaak en de vitamines verloren.

Kiezen: Koop mooie witte stronken met aansluitende bladeren die stevig en compact zijn.

Bewaren: Witlof is een kwetsbare groente. Bewaar de stronken in de groentebak van uw koelkast, maar nooit langer dan 4-5 dagen en niet op een lichte plaats.

Witlof koken

Even afspoelen onder de koude kraan is voldoende. Laat de stronken zeker niet in het water liggen want daar worden ze bitter van. Haal de bittere kegel weg uit het midden van de stronk. Snijd de witlof in smalle reepjes. Doe de witlof in een pan met gekookt water en zorg ervoor dat de witlof net iets onder water ligt. Giet wat citroensap op uw witlof, dan blijft het ook tijdens het koken wit.  Kook de witlof circa 12-15 minuten gaar of anders controleer het of het beetgaar is.

Recept witlof uit de oven

Nodig: 1 kg witlof, zout, paneermeel, 30 gram boter en ovenschaal.

Verwijder de lelijke bladeren van het witlof. snijd aan de onderkant een plakje van de stronkjes af en haal het hart uit de stronkjes. Was de witlof. Breng in een pan een bodem water met wat zout aan de kook, voeg het witlof toe. Temper het vuur en leg het deksel op de pan. Laat de groente in 15 minuten zachtjes beetgaar koken en daarna uitlekken. Beboter een ovenschaal. Leg de struikjes witlof in de schaal en schenk er wat kookvocht over. Strooi paneermeel over de groente en leg er hier en daar een klontje boter op. Laat de oven bij 200 graden in circa 15 minuten een bruin korstje op komen.

Witlofsalade met aardbeien

Nodig: 400 gram witlof, 250 gram aardbeien, 1 dunne prei Voor dressing: 2 el balsamicoazijn, 4 el olijfolie, zout, 1 el roze peperbessen, 2 tl vloeibare honing.

Maak het witlof schoon en snijd het in smalle repen. Maak de aardbeien schoon, houd enkele mooie  exemplaren achter voor de garnering. Halveer de overige aardbeien en snijd grote exemplaren in vieren. maak de prei schoon en snijd deze in ringen. Klop voor de dressing de balsamico-of (andere) rodewijnazijn, olijfolie, zout, peperbessen en honing goed door elkaar. Meng de aardbeien met het witlof en de prei luchtig door elkaar en schenk de dressing over de salade. Garneer met de achtergehouden aardbeien.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text