Site Overlay
Couscous Koken

Couscous koken

Eigenlijk kun je niet spreken van couscous koken, want meestal hoeft bij de meeste soorten de couscous alleen warm gemaakt te worden door warm water. Althans de soorten die je kant en klaar in pakken of zakken in de winkel kunt kopen.

Je kunt de couscous natuurlijk ook helemaal zelf maken.

Couscous is eigenlijk een soort korrelige pasta, meestal gemaakt van tarwegries, maar ook van mais, gebroken tarwe of gerst. Couscous wordt traditioneel met de hand gemaakt, door tarwegries en tarwemeel te mengen en met koud water met een beetje zout te besprenkelen.

Vervolgens wordt het door persen of rollen tot kleinere korrels geplet. er zijn verschillende soorten couscous verkrijgbaar.

  • Traditionele couscous wordt gekookt in een speciale dubbele stoompan, ook wel couscousiere genoemd, dit vraagt een kooktijd van minimaal 1,5 uur.
  • Snelkook couscous, dus de meeste couscous uit de supermarkt hoeft niet echt meer te worden gekookt. Breng de couscous met water of bouillon aan de kook, zet het vuur uit en laat de couscous, afhankelijk van de soort, 3 tot 15 minuten wellen. Roer de couscous vervolgens rul met een vork.

Verder bestaat er nog volkorencouscous en soms zien we Libanese couscous in Marokkaanse of Turkse winkels.

Hoe lang moet couscous koken?

We gaan er hier vanuit dat je geen traditionele couscous wilt maken, maar de snelkook variant. Koop je de couscous in de supermarkt kijk dan op de verpakking naar de gebruiksaanwijzing.

Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Couscous kokken
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 34 minuten
Porties 4 Personen
calorie├źn 112 kcal

Ingredi├źnten

  • 300 Gram Couscous
  • Water

Instructies

  1. Doe de couscous in een fijne zeef.

  2. Breng in een pan 2 deciliter water met wat zout aan de kook.

  3. Overgiet de couscous met het kokende water, laat de korrels in circa 15 minuten opzwellen.

  4. Breng opnieuw water aan de kook en hang de zeef met couscous boven de pan met kokend water aan de kook en hang de zeef met couscous boven de pan met kokend water.

  5. Doe de deksel schuin op de pan zodat de stoom kan ontsnappen.

  6. Laat de couscous in 20-30 minuten droog en gaar stomen. Schep tijdens het stomen de massa luchtig door met een vork. Schep de boter door de gestoomde couscous.

Per persoon circa 6 gram eiwit, 11 gram vet, 56 gram koolhydraten.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.