Site Overlay
Rookworst koken

Rookworst koken

Hoe lang moet een rookworst koken? Een rookworst is klaar na 10 minuten koken.

Eigenlijk moet deze worst helemaal niet koken, maar warm gemaakt worden in warm water dat net niet kookt.

Zou je de worst koken zul je al snel zien dat de worst open barst, en dat er veel smaak verloren gaat. Bovendien is zo’n open gebarsten worst geen mooi gezicht.

Het is in ieder geval een typische Nederlandse worst. Men zegt wel dat wat de curryworst voor de Duitsers is, is de rookworst voor ons Nederlanders.

Een stukje cultuur op ons bord, en veel mensen vinden sommige stamppotten minder goed smaken als er geen rookworst bij geserveerd wordt.

Waar op letten?

Rookworsten kun je in Nederland kopen bij iedere supermarkt, maar om heel eerlijk te zijn zit er soms wel een behoorlijk smaakverschil tussen de worst die de verschillende supermarkten verkopen.

De lekkerste rookworst hangt voor een groot deel af van je eigen smaak, maar de meeste mensen zijn het er over eens dat een bepaald merk (nee we noemen de naam hier niet) en de rookworst van de ambachtelijke slager vaak het lekkerste zijn.

Tegenwoordig bestaan er zelfs vegetarische rookworsten, die wat smaak betreft aardig in de buurt van de echte komen.

Het overgrote voordeel is eigenlijk dat de rookworsten bij de meeste supermarkten ook buiten het stamppotseizoen te verkrijgen zijn, en ze smaak ook lekker als tussendoortje, op brood, of bij andere gerechten dan stamppot.

LEES OOK: Spliterwten koken

Hoe Rookworst bewaren

Dat ligt er een beetje aan of de rook worst nog niet of al wel warm gemaakt is.

Worst die nog in de verpakking zit kun je gewoon bij kamertemperatuur bewaren. Meestal zit deze worst in dan geval in een vacuüm verpakking, waardoor de worst vele maanden bewaard kan worden. Kijk voor de bewaartermijn altijd naar de datum op de verpakking.

Is de verpakking geopend, dan kun je de worst nog maximaal twee dagen in de koelkast bewaard worden. Beter is het om de worst meteen warm te maken.

Een reeds warm gemaakt worst, of een stukje hiervan, kun je ook maximaal twee dagen in de koelkast bewaren.

Is de worst al een keer warm gemaakt, kun je de worst of stukken hiervan ook invriezen, bijvoorbeeld samen met stamppot. De worst kan dan drie maanden in de vriezer bewaard worden.

Hoeveelheid per persoon

Een kleine rookworst weegt ongeveer 225 gram, een grote al snel 375 gram. Een grote rookworst is voldoende voor 3 tot 4 personen, een kleine voldoende voor 2 tot 3 personen.

Hoe rookworst koken?

Hieronder het recept hoe je een vacuüm verpakte rookworst moet bereiden. Daaronder de bereidingsmethode in de magnetron, en daaronder de bereiding van een echte slagersrookworst, die normaliter niet vacuüm verpakt wordt.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 Personen
calorieën 323 kcal

Equipment

 • Pan

Ingrediënten

 • 1 Vacuüm verpakte rookworst
 • Water

Instructies

 • Open de buitenste verpakking vand e worst, maar haal de worst niet uit de vacuüm verpakking!
 • Doe de rookworst in de vacuüm verpakking in een pan, en giet er water bij, zodat de worst net onder water staat.
 • Zet de pan op een laag vuur, en verwarm de worst langzaam. Het water mag niet koken, en het water mag slechts gering borrelen.
 • Na 10 minuten, het water begint nu te dampen, kun je de worst uit het water halen, de verpakking openen, en de worst serveren.
Trefwoord Rookworst koken

Bereiding in de magnetron

 1. Haal de worst uit de buitenste verpakking.
 2. Prik met een vork een paar gaatje in de vacuüm verpakking.
 3. De rookworst kun je nu bij 500 Wat gedurende een minuut verwarmen.
 4. Open de magnetron en draai de worst om.
 5. Nu nogmaals bij 500 Watt een minuut verwarmen.
LEES OOK: Radicchio koken

Bereiding Slagersrookworst

 1. Doe ruim koud water in een pan, leg de slagersrookworst in het water en zet de pan op een laag vuur.
 2. Laat het water net niet koken en laat de worst gedurende 20 tot 25 minuten wellen. Zorg ervoor dat het water niet gaat borrelen, want dan kan het velletje van de rookworst knappen.

In 100 gram rookworst zit circa 14,3 gram eiwit, 0 gram vezels, 29,5 gram vet, 0,9 gram koolhydraten.

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.