Site Overlay

Hoe lang moet snijbiet koken? Snijbiet is een in Nederland nog zeldzame groente, maar er komt steeds meer aanvoer van Nederlandse bodem.

Vanuit het buitenland komt er al wel wat vaker snijbiet, maar de groente is niet altijd overal te koop.

Dat is jammer want het is een lekkere en gezond groente die weer eens wat anders is dan de normale manier waarop wij bieten in Nederland maken.

Het is dus niet zo dat we het blad van rode bieten eten, snijbiet is een aparte groente die lang niet zoveel oxaalzuur bevat als sommige bietensoorten.

Van de snijbiet hebben de dikke stengels vaak weinig smaak, gebruik dus de jonge stelen.

De groente wordt vaak net zo gebruikt als spinazie, en zo smaakt snijbiet ook. Snijbiet is soms ook wel bekend als warmoes.

Aanvoer en aankoop

De aanvoer van snijbiet is dus veelal beperkt. Ben je op zoek naar deze groente probeer dan eens de betere en grotere groenteboer. Deze heeft vaak wat meer keuze en zal vaak ook snijbiet aanbieden.

De groente is meestal te koop vanaf de vroege zomer tot aan de eerste vorst in de herfst.

De meeste en grootste aanvoer heeft plaats in de maanden juni tot en met augustus.

Als je de groente koopt, let dan vooral op of de bladeren er vers uitzien. Niet verlept, verdord, of beschadigd. Snijbiet moet er knapperig vers uitzien.

Hoe Snijbiet bewaren en schoonmaken

Bij snijbiet moet je verschil maken tussen blad en stengels, beide hebben ook een andere bereidingstijd.

Het is dan ook aan te bevelen om beide los van elkaar te maken en te bereiden.

De bladeren trek je voorzichtig van de steel.

Steel en bladeren vanzelfsprekend goed wassen, en de steel in stukken snijden.

Eventueel kun je de nerf uit het blad snijden en deze als steel bereiden.

Snijbiet kun je slechts twee dagen in de koelkast bewaren, waarbij je er zorg voor moet dragen dat dit droog gebeurt.

Anders kan de groente snel gaan rotten.

De groente kun je ook invriezen, dan is snijbiet drie maanden houdbaar.

Hoeveelheid per persoon

Je moet ongeveer rekening houden met ongeveer 100 gram snijbiet per persoon.

Wat kun je met snijbiet maken?

Snijbiet is best wel een veelzijdige groente, en je kunt er ongeveer dezelfde gerechten mee maken als met spinazie of andijvie.

Snijbietstamppot;
Snijbietsoep;
Verwerken in een salade;
Op de boterham;
De groente 3 tot 4 minuten wokken;
Pasta met snijbiert;
Enzovoorts.

Hoe lang moet snijbiet koken?

Voor de duidelijkheid, het blad kan een ietwat korter gekookt worden dan de stelen.

Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord snijbiet koken
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Porties 4 Personen
calorie├źn 29 kcal

Ingredi├źnten

  • 400 Gram Verse snijbiet

Instructies

  1. De groente schoonmaken en de stelen in stukken snijden. Snijden van blad is niet nodig.

  2. Zet een pan met water op en breng dit aan de kook.

  3. Voeg de stelen toe en kook deze 8 tot 10 minuten.

  4. Als de stelen gaar worden voeg je de bladeren toe. Deze zullen net als spinazie behoorlijk slinken.

  5. Laat de groente na het koken goed uitlekken. Druk eventueel de groente ietwat, althans het vocht, in het vergiet. De groente heeft namelijk veel vocht.

In 100 gram snijbiet circa 1,8 gram eiwit, 0,2 gram vet, 3,7 gram koolhydraten.

Advertentie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.