img

Aubergine koken

262 Views

Aubergine koken

De aubergine is een heerlijke vrucht die tot de groenten wordt gerekend. Met deze kleurrijke vruchtgroente kan eindeloos worden gevarieerd. Als men aan aubergines denkt, denkt men aan de Mediterrané/ Heerlijke gerechten, zoals moussaka. Ook van Nederlandse bodem zijn deze lekkere aubergines verkrijgbaar. De kwaliteit van de Nederlandse aubergine is altijd gegarandeerd. Haal de Mediterrané van de Hollandse bodem in huis en geniet onbezorgd! Aubergine koken doe je zo

WAAR LET IK OP BIJ HET KOPEN VAN AUBERGINE?

Aubergines moeten bij aankoop een gave en gladde schil hebben met een matte glans. Het kroontje dient frisgroen te zijn. Bij een lichte vingerdruk veert de aubergine terug.

HOE BEWAAR IK AUBERGINE?

Bewaar aubergines niet in de koelkast, maar op een koele plaats (15-17 C), bijvoorbeeld in een voorraadkast. Dan zijn ze ca. 5-7 dagen houdbaar. Gare aubergines (rauwe eerst 2 minuten blancheren) zijn bij minimaal -18C in de diepvries in een goed gesloten plastic bakje tot 12 maanden houdbaar.

WAT KAN IK MET AUBERGINE?

  • roerbakken met ui, tomaat, paprika en Italiaanse kruiden
  • plakken aubergine stoven in droge witte wijn met knoflook, tijm en peterselie
  • plakken door beignetbeslag halen en frituren
  • vullen met gehakt of rijst en gaarstoven in tomatensaus
  • in de lengte in plakken snijden, met (olijf)olie bestrijken en onder de grill roosteren

WAAR LET IK OP BIJ HET SCHOONMAKEN EN BEREIDEN VAN AUBERGINE?

Verwijder het kroontje en snij hem in plakjes of blokjes. Als je een aubergine gaat vullen, kun je het kroontje beter laten zitten voor de stevigheid. Aubergines hebben een korte bereidingstijd maar je kunt ze niet rauw eten! Dat komt omdat aubergines solanine bevatten, een natuurlijke gifstof die maag- en darmklachten kan veroorzaken. Dit is hetzelfde stofje dat ook in aardappelen zit. Al na 2 minuten blancheren is deze stof geheel verdwenen en kun je zorgeloos genieten van deze smaakvolle groente!

Tegenwoordig zijn de aubergines niet meer zo bitter. Vind je ze toch aan de bittere kant, kun je ze voor bereiding met zout bestrooien en een kwartiertje laten liggen. Spoel de zout daarna af.

HOELANG AUBERGINE KOKEN

Koken: 5 minuten
Roerbakken: 8 minuten
Magnetron: 7 minuten
Grillen: 4 – 5 minuten
Smoren: ca. 20 minuten
Stomen: ca. 8 minuten

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text