Site Overlay

Peultjes koken gaat bijna op dezelfde manier als bij het koken van erwten. Peultjes zijn de jonge peulen van de doperwtenplant.

De peultjes worden zeer jong geoogst. Dan is de schil nog jong en mals en er heeft zich nog geen vlies in de peul gevormd. De erwtjes zijn nog maar nauwelijks ontwikkeld. De peultjes zijn heldergroen, plat en knapperig. Zowel de schil als de erwten worden gegeten. Ze hebben een zoete smaak. Peultjes zijn rijk aan vitaminen en mineralen. Ze mogen niet rauw worden gegeten omdat ze van nature een giftige stof bevatten.

Door het koken of blancheren wordt deze giftige stof geneutraliseerd en kun je deze lekkere groente veilig eten. De giftige stof kan ook in ongekookte erwten zitten. Peultjes in glas, blik en uit de diepvries zijn voorgekookt.

Waar op letten

Let bij aankoop op de structuur van de peultjes. De peultjes moeten een frisgroene en knapperige schil hebben. Let er ook op, helaas komt dat af en toe voor, dat de erwtjes niet al te groot zijn, maar niet meer dan een speldeknop.

Hoe moet ik deze groente bewaren?

Bewaar peultjes in de koelkast, in een plastic zak met gaatjes. Ze zijn dan een paar dagen houdbaar.

Gekookte peultjes, rauwe eerst minimaal 2 minuten blancheren, kun je in een goed gesloten plastic bakje of zakje bij minimaal -18C in de diepvries bewaren. Ze zijn dan tot 12 maanden houdbaar. Let wel dat de smaak snel wat minder is dan bij verse peultjes.

Wat kun je met Peultjes

Koken of roerbakken met plakjes bospeen
Roerbakken met ui en taugé
In groentesoep
In salade met b.v. blokjes gekookte aardappel en blokjes kaas of met paprika’s en garnaaltjes
In verschillende wok gerechten met rijst of mie

Hoe schoonmaken en bereiden?

Was de groente voor gebruik en snij een puntje van de uiteinden. Sommige peulen hebben draden langs de randen die je eraf kunt trekken bij het wegsnijden van de uiteinden. Peultjes kun je in zo’n 5 minuten gaar koken. Maar ze behouden meer smaak als je ze ongeveer 20  minuten stooft in weinig water, met een klontje boter. Je kunt ze ook in 1 minuut blancheren. Daarna kun je ze verwerken in een salade of in een ovenschotel.

Hoe lang moeten peultjes koken?

Koken: 5-7 minuten
Roerbakken: 3-5 minuten
Magnetron: 3-5 minuten
Smoren: 8-11 minuten
Stomen: ca. 5 minuten

Advertentie

Peultjs koken


By
Published:
Total time:
Calories per serving: 42 Kcal
Fat per serving:

Ingredients: Thinly-sliced Peultjes
Price: 500 Gram

Directions:
Peultjes koken gaat bijna op dezelfde manier als bij het koken van erwten. Peultjes zijn de jonge peulen van de doperwtenplant. De peultjes worden zeer jong geoogst. Dan is de schil nog jong en mals en er heeft zich nog geen vlies in de peul gevormd. De erwtjes zijn nog maar nauwelijks ontwikkeld. De peultjes zijn heldergroen, plat en knapperig. Zowel de schil als de erwten worden gegeten. Ze hebben een zoete smaak. Peultjes zijn rijk aan vitaminen en mineralen. Ze mogen niet rauw worden gegeten omdat ze van nature een giftige stof bevatten. Door het koken of blancheren wordt deze giftige stof geneutraliseerd en kun je deze lekkere groente veilig eten. De giftige stof kan ook in ongekookte erwten zitten. Peultjes in glas, blik en uit de diepvries zijn voorgekookt. Waar op letten Let bij aankoop op de structuur van de peultjes. De peultjes moeten een frisgroene en knapperige schil hebben. Let er ook op, helaas komt dat af en toe voor, dat de erwtjes niet al te groot zijn, maar niet meer dan een speldeknop. Hoe moet ik deze groente bewaren? Bewaar peultjes in de koelkast, in een plastic zak met gaatjes. Ze zijn dan een paar dagen houdbaar. Gekookte peultjes, rauwe eerst minimaal 2 minuten blancheren, kun je in een goed gesloten plastic bakje of zakje bij minimaal -18C in de diepvries bewaren. Ze zijn dan tot 12 maanden houdbaar. Let wel dat de smaak snel wat minder is dan bij verse peultjes. Wat kun je met Peultjes Koken of roerbakken met plakjes bospeen Roerbakken met ui en taugé In groentesoep In salade met b.v. blokjes gekookte aardappel en blokjes kaas of met paprika’s en garnaaltjes In verschillende wok gerechten met rijst of mie Hoe schoonmaken en bereiden? Was de groente voor gebruik en snij een puntje van de uiteinden. Sommige peulen hebben draden langs de randen die je eraf kunt trekken bij het wegsnijden van de uiteinden. Peultjes kun je in zo’n 5 minuten gaar koken. Maar ze behouden meer smaak als je ze ongeveer 20 minuten stooft in weinig water, met een klontje boter. Je kunt ze ook in 1 minuut blancheren. Daarna kun je ze verwerken in een salade of in een ovenschotel. Hoe lang moeten peultjes koken? Koken: 5-7 minuten Roerbakken: 3-5 minuten Magnetron: 3-5 minuten Smoren: 8-11 minuten Stomen: ca. 5 minuten ...