Site Overlay

Spitskool is het neefje, of misschien liever het broertje van de witte kool. Hij heeft een spitse vorm, een zachte smaak en is wat sappiger en lichter verteerbaar dan zijn grote oom. Spitskool is ideaal om te koken, te stoven, te smoren en te roerbakken. Je kunt er allerlei westerse en oosterse gerechten mee maken!

Typisch Hollands zijn bijvoorbeeld gewokte spitskool met nasikruiden, of stamppot.

Waar op letten?

De spitskool moet helder groen zijn en lekker knapperig aanvoelen.Daarnaast is het beter als de kool niet al te veel nageeft als je de kool ietwat indrukt. Dan zit er namelijk veel lucht in de kool.

Bladeren mogen vanzelfsprekend niet rot of gelig zijn.

Hoe deze kool bewaren?

Spitskool is een paar dagen op een koele (12-15C) plek houdbaar, in de koelkast tot een week.

Gesneden spitskool is afgedekt een paar dagen in de koelkast houdbaar, maar wordt gauw zacht als je de gesneden groente zo wilt bewaren. In dit geval kun je de kool kort blancheren in invriezen. Dan is de groente tot 6 maanden houdbaar bij minimaal -18C.

Wat kun je maken met spitskool?

Eigen kun je met spitskool hetzelfde maken als met nijvoorbeeld witte kool, hoewel de smaak vaak net even wat anders is. Je kunt dus ook zuurkool van spitskool maken.

  • Roerbakken bijvoorbeeld met een Spaans pepertje, cashewnoten en sojasaus.
  • Roerbakken met ui en kerriepoeder.
  • Smoren met ui, zout, karwij, komijnzaad en peper.
  • Roosteren met coppa di parma, olijfolie, mosterd en mosterdzaad.
  • Geraspt in een salade met banaan, ananas en yoghurtdressing.
  • In talloze andere verse salades (met wortel, met appel, met mais).
  • In soepen.
  • In gado-gado.
  • Door aardappelpuree.

Schoonmaken en bereiden

Was de spitskool met ruim water, snij de kool in de lengte door en verwijder eventueel de buitenste bladeren en snijd de stronk eruit. Daarna kun je de kool in reepjes snijden en verder bereiden.

Hoe lang moet spitskool koken

Koken: 10 – 15 minuten
Roerbakken: 7 – 10 minuten
Magnetron: 7 – 12 minuten
Smoren: ca. 15 minuten
Stomen: 15 – 20 minuten

Advertentie

Spitskool koken


By
Published:
Total time:
Calories per serving: 34 Kcal
Fat per serving:

Ingredients: Thinly-sliced Spitskool
Price: 1 Kilo

Directions:
Spitskool is het neefje, of misschien liever het broertje van de witte kool. Hij heeft een spitse vorm, een zachte smaak en is wat sappiger en lichter verteerbaar dan zijn grote oom. Spitskool is ideaal om te koken, te stoven, te smoren en te roerbakken. Je kunt er allerlei westerse en oosterse gerechten mee maken! Typisch Hollands zijn bijvoorbeeld gewokte spitskool met nasikruiden, of stamppot. Waar op letten? De spitskool moet helder groen zijn en lekker knapperig aanvoelen.Daarnaast is het beter als de kool niet al te veel nageeft als je de kool ietwat indrukt. Dan zit er namelijk veel lucht in de kool. Bladeren mogen vanzelfsprekend niet rot of gelig zijn. Hoe deze kool bewaren? Spitskool is een paar dagen op een koele (12-15C) plek houdbaar, in de koelkast tot een week. Gesneden spitskool is afgedekt een paar dagen in de koelkast houdbaar, maar wordt gauw zacht als je de gesneden groente zo wilt bewaren. In dit geval kun je de kool kort blancheren in invriezen. Dan is de groente tot 6 maanden houdbaar bij minimaal -18C. Wat kun je maken met spitskool? Eigen kun je met spitskool hetzelfde maken als met nijvoorbeeld witte kool, hoewel de smaak vaak net even wat anders is. Je kunt dus ook zuurkool van spitskool maken. Roerbakken bijvoorbeeld met een Spaans pepertje, cashewnoten en sojasaus. Roerbakken met ui en kerriepoeder. Smoren met ui, zout, karwij, komijnzaad en peper. Roosteren met coppa di parma, olijfolie, mosterd en mosterdzaad. Geraspt in een salade met banaan, ananas en yoghurtdressing. In talloze andere verse salades (met wortel, met appel, met mais). In soepen. In gado-gado. Door aardappelpuree. Schoonmaken en bereiden Was de spitskool met ruim water, snij de kool in de lengte door en verwijder eventueel de buitenste bladeren en snijd de stronk eruit. Daarna kun je de kool in reepjes snijden en verder bereiden. Hoe lang moet spitskool koken Koken: 10 – 15 minuten Roerbakken: 7 – 10 minuten Magnetron: 7 – 12 minuten Smoren: ca. 15 minuten Stomen: 15 – 20 minuten ...