Site Overlay

Hoe lang moeten kikkererwten koken, de groente die steeds populairder wordt. Dat ligt natuurlijk voornamelijk aan gerechten als hummus en falafel.

Maar dat is natuurlijk niet de enige reden om kikkererwten te gebruiken, want deze groente is gezond. De peulvrucht zit vol met vezels, eiwitten, ijzer, koolhydraten, en vitamine B.

Bovendien zijn kikkererwten door al deze goede voedingsstoffen ook nog de ideale vervanger voor vlees.

En dan komen we weer bij de eerder genoemde gerechten hummus en falafel. In bijvoorbeeld de Libanese keuken regelmatig gebruikt als vervanger voor vlees of als bijgerecht.

En voor veel mensen ook nog erg prettig dat deze gerechten ook vegetarisch zijn.

Met recht dus een veelzijdige groente, want je kun kikkererwten ook gewoon bij vlees en aardappelen eten.

Aanvoer en aankoop

Kikkererwten zijn vanzelfsprekend familie van de gewone erwten. Ook de groei is ongeveer hetzelfde. Ook het seizoen van kikkererwten en doperwten is ongeveer hetzelfde.

Verse kikkererwten kun je dus ook in de lente kopen, tot aan de zomermaanden.

Zelf kweken is vaak een probleem, want eigenlijk is ons klimaat net niet goed genoeg. Vandaar dat kikkererwten vaak van buiten Europa komen. In dat geval kun je vaak ook nog verse kikkererwten in de zomer kopen.

Meestal worden kikkererwten dan ook gedroogd gekocht, of uit blik of pot. Deze erwten zijn vanzelfsprekend het hele jaar door verkrijgbaar.

Hoe kikkererwten bewaren en schoonmaken

Ook hier weer vergelijkbaar met de doperwt. Verse kikkererwten zijn een paar dagen houdbaar in de koelkast

Hoeveelheid per persoon

Omdat deze groente vaak in gedroogde vorm wordt gekocht heb je ongeveer 60 gram gedroogde kikkererwten per persoon nodig, of 100 gram verse (gedopte) of natte kikkererwten.

Wat kun je met kikkererwten maken?

  • Deze groente kan niet rauw gegeten worden of in gedroogde vorm, doordat de giftige stof lectine in de erwten zit. Zowel gedroogd als vers moeten kikkererwten eerst gekookt worden..
  • Vegetarische gerechten als hummus of falafel.
  • Gekookt, met bijvoorbeeld aardappelen en een stukje vlees. Lijkt een beetje op doperwten maar dan toch weer anders.
  • Iets aparts eten? Maak dan eens erwtensoep van kikkererwten.
  • Stamppot kikkererwten.

Hoe lang moeten kikkererwten koken

  • Kikkererwten eerst 12 tot 15 uur laten weken in ruim water.
  • Daarna de groente goed afspoelen onder stromend water.
  • Ruim water in een pan doen, en het water aan de kook brengen. Voeg geen zout toe aan het water.
  • Voeg de kikkererwten toe aan het kokende water en kook de groente 30 tot 40 minuten.

Het bovenstaande is vooral van toepassing op verse en gedroogde kikkererwten.

Kikkererwten uit pot of blik zijn al gekookt, en hoeven dus niet nog een keer gekookt te worden. Dit kun je eventueel warm maken, maar laat de kikkererwten dan niet meer koken.

Per persoon circa 5,4 gram vezels, 13 gram koolhydraten, 3 gram vet. 7,5 gram eiwit.

Advertentie

Kikkererwten Koken


By
Published:
Total time:
Calories per serving: 365 Kcal
Fat per serving:

Ingredients: Thinly-sliced Kikkerwten
Price: 500 Gram

Directions:
...