Site Overlay
Fusilli koken

Fusilli koken

Hoe lang moet Fusilli koken? Fusilli is na 10-13 minuten koken klaar.

Fusilli is een pastasoort die gebruikt wordt bij bepaalde gerechten, en dus vaak net even een andere kooktijd heeft dan gewone macaroni of spaghetti.

Bovendien maakt het veel uit of je verse Fusilli hebt gemaakt, of kant en klare Fusilli uit de winkel hebt gehaald. Vaak is deze laatste weliswaar ietwat sneller klaar, maar de smaak ook wat minder goed.

Als je overigens vaker Italiaans kookt, dan weet je dat je deze pastasoort niet kapot moet koken, maar bij voorkeur beetgaar.

Dat is niet alleen lekkerder in het gerecht dat je wil maken, maar daardoor neemt je lichaam de pasta ook beter op, en wordt de fusilli geen dikmaker. Wat wel het geval is als de pasta te lang gekookt wordt.

Aanvoer en aankoop

Het voordeel van de supermarkten in Nederland en België, is dat er altijd fusilli te koop is. De supermarkten hebben dit gedroogd het hele jaar in het assortiment, en vaak ook nog eens vers in het assortiment, voor het geval dat je de fusillli niet helemaal zelf wilt maken.

Deze pasta is dus niet afhankelijk van seizoensinvloeden.

Hoe Fusilli bewaren

Wat bewaren betreft zilt er veel verschil tussen het bewaren van gedroogde of verse fusilli.

Gedroogde pasta kan het beste droog en donker bewaard worden. Want als deze soort vochtig wordt, kun je de pasta eigenlijk het beste weggooien. Donker omdat licht en vooral zonlicht, de smaak kunnen veranderen.

LEES OOK: Snijbiet koken

Dus het beste bewaren in een goed afgesloten verpakking, en bij voorkeur in een keukenkast. Bij voorkeur overigens niet bewaren in de koelkast, want deze is erg vochtig.

Verse pasta, waar gedeeltelijk nog vocht in aanwezig is, kan daarentegen het beste juist in de koelkast bewaard worden, maar wel goed afgedekt met vershoudfolie of in een afgesloten plastic bakje.

Verse fusilli kan hooguit 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaard worden. Gedroogde pasta, en kijk voor de zekerheid op de verpakking naar de houdbaarheidsdatum, kan soms meer dan een jaar bewaard worden.

Hoeveelheid per persoon

Bij alle soorten pasta kun je uitgaan van ongeveer 100 gram per persoon.

Hoe Fusilli koken?

In het onderstaande recept gaan we uit van koken totdat deze pasta beetgaar is.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 13 minuten
Totale tijd 18 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 Personen
calorieën 350 kcal

Equipment

  • Pan

Ingrediënten

  • 400 Gram Fusilli
  • Olijfolie

Instructies

  • In een grote pan doe je per 100 gram pasta 1 liter water. Hier gebruiken we dus 4 liter water.
  • Voeg een snuf zout toe, en bren het water aan de kook. Roer af en toe het water om, zodat het zout op kan lossen.
  • Voeg de fusilli voorzichtig aan het water toe, en breng het opnieuw aan de kook.
  • Laat het gedurende 11 tot 13 minuten koken. Een grotere hoeveelheid heeft langer nodig.
  • Afgieten in een vergiet en weer terug doen in de pan.
  • Giet een scheut olijfolie door de pasta en roer de pasta voorzichtig om. De olijfolie zorgt ervoor dat de pasta na het koken niet aan elkaar plakt.
Trefwoord Fusilli koken

In 100 gram fusilli zit circa 13 gram eiwit, 2,5 gram vezels, 1,5 gram vet, 71 gram koolhydraten.

LEES OOK: Zwarte bonen koken

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.