Site Overlay
Boomstammetjes bakken

Boomstammetjes bakken

Hoe lang moeten boomstammetjes bakken? Boomstammetjes zijn na 4 -5 minuten bakken aan alle kanten gaar.

Boomstammetjes is een typisch Nederlands stukje vlees, en eigenlijk heel simpel te maken.

Het is eigenlijk een gepaneerde gehaktrol of vleesrol, met ham en kaas in de rol. Koop je de boomstammen is er vaak gebruik gemaakt van een beetje oranje paneermeel, zodat het er nog mooier uitziet.

De uiteinden van de vleesrol worden normaliter met gehakte peterselie bestrooid, en dan krijg je groene uiteinde met oranje paneermeel in het midden.

Vanzelfsprekend zullen de meeste de boomstammetjes gewoon in de winkel kopen, maar zelf maken is eigenlijk niet veel moeilijker, kost alleen een beetje tijd.

Aanvoer en aankoop

Boomstammen kun je in Nederland eigenlijk het hele jaar door kopen, maar de meeste supermarkten hebben dit vlees niet in de warme maanden in het assortiment zitten. Het wordt vaker gegeten in de herfst en de wintermaanden.

Het is vlees is overigens in Nederland niet echt duur is, en het vroeger dan ook wel gezien als vlees voor de armen. Er zit immers eigenlijk alleen maar gehakt in, met wat kaas en achterham. Op zich zijn dan ook de ingrediënten niet echt duur.

Wordt het vlees niet aangeboden in de supermarkten, dan kun je met het onderstaande recept zelf boomstammetjes maken.

Hoe Boomstammetjes bewaren

Boomstammetjes, vooral als je het vlees zelf hebt gemaakt, kun je slechts beperkt ind e koelkast bewaren.

LEES OOK: Shoarma bakken

Dek het vlees af met vershoudfolie als je het zelf hebt gemaakt, en laat het een nacht in de koelkast stijf worden. Hiermee voorkom je dat het vlees tijdens het bakken uit elkaar valt.

Vlees dat gekocht is, kun je in dezelfde verpakking een dag of twee bewaren.

Is het vlees gebakken, dan kun je het nog maximaal twee dagen in de koelkast bewaren. Wel goed afgedekt natuurlijk.

Zowel rauw als gebakken boomstammetjes kun je ook invriezen. Dan kan het 4 tot 6 weken bewaard worden. Ontdooien doe je bij voorkeur in de koelkast.

Hoeveelheid per persoon

We gaan bijna altijd uit van 100 tot 125 gram vlees per persoon, en ook een boomstammetje is ongeveer 100 tot 125 gram. Eén per persoon is voldoende, maar meer mag natuurlijk.

Hoe Boomstammetjes bakken?

Wil je de boomstammetjes zelf maken doe je dat als volgt. Heb je kant en klare, dan kun je het maakgedeelte overslaan, en meteen doorgaan met het bakken.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 6 Stukes

Equipment

  • Koekenpan

Ingrediënten

  • 600 Gram Gehakt half om half
  • 2 Eieren
  • Zout en peper
  • Paneermeel
  • 125 gram gemalen kaas of kaas in kleine blokjes
  • 125 Gram Schouderham in kleine blokjes
  • Gedroogde peterselie
  • Olie of boter om in te bakken

Instructies

  • Het gehakt in een grote kom doen, en de eieren erboven breken.
  • Voeg de kaas en de ham toe, en meng alles goed door elkaar.
  • Op smaak brengen met peper en zout.
  • Maak van het mengsel 6 rolletjes, die ongeveer even groot zijn.
  • Doe paneermeel in een diep brod en rol de rolletjes door het paneermeel.
  • De uiteinden bestrooi je met peterselie. Eventueel kun je met een kwastje wat geklutst ei op de uiteinden smeren zodat de peterselie beter blijft zitten. Het makkelijkst gaat het door de peterselie in een bakje te doen, en de uiteinden van de boomstammetjes erin te dopen.
  • Het beste kun je het vlees nu afdekken met vershoudfolie, en een paar uur in de koelkast zetten om op te stijven. Bijvoorbeeld een nacht.
  • Doe wat boter in een koekenpan, en verhit dit.
  • Leg het vlees voorzichtig in de pan, op een hoog vuur.
  • Laat het vlees aan de ene kant ongeveer 4 tot 5 minuten bakken, draai het vlees om en laat het ook 4 tot 5 minuten bakken aan de andere kant. Als in de tussentijd de boter bruin begin te worden, voeg dan een scheutje water toe.
  • Het vlees is nu aan twee kanten gebakken, maar bak het ook op twee overgebleven kanten 4 tot 5 minuten. Zo is het vlees rondom lekker gebakken. In totaal dus 16 tot 20 minuten laten bakken.
Trefwoord Boomstammetjes bakken

In 100 gram boomstammetjes zit circa 14,4 gram eiwit, 1,4 gram vezels, 21,7 gram vet, 10,5 gram koolhydraten.

LEES OOK: Fazant bakken

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.