Site Overlay
Fazant bakken

Fazant bakken

Hoe lang moet fazant bakken? Een vogel die je in twee variaties kunt kopen, hoewel de laatste wat minder vaak voorradig is.

Enerzijds natuurlijk de gekweekte versie, en anderzijds de wilde versie. Deze laatste heeft een meer typische wildsmaak, maar is ook veel lastiger te krijgen en vaak peperduur.

Verder kun je fazant ook nog als gehele vogel kopen, vaak dan wel door de poelier of de slager schoon gemaakt, maar ook in de vorm van fazantfilet.

Een beetje vergelijkbaar met kipfilet, dus handzamere stukken dan een hele vogel.

De smaak van fazant is kruidig en aromatisch. Bij wild vlees is de kleur vaak lichtbruin, maar bij gekweekt vlees neigt de kleur al naar wit.

Het is een typische soort vlees dat bij speciale gelegenheden en bij het kerstdiner gegeten wordt. Het past erg goed bij diverse koolsoorten en bij witlof.

Aanvoer en aankoop

Fazant kun je meestal niet bij de meeste supermarkten kopen buiten de feestdagen om. Supermarkten met een eigen slager, de slager, of de poelier kunnen het vlees meestal wel buiten de feestdagen om leveren. Soms echte zul je het moeten bestellen.

In sommige supermarkten kunnen je fazantvlees ook in de vriezer vinden. Goedkoper natuurlijk, maar de smaak heeft meer wel van gewone kip dan van fazant.

Het is geen goedkoop stuk vlees, maar een keertje mag dat natuurlijk best wel. Koop daarom vlees van goede kwaliteit dat hebt je best wel een keertje verdient.

Hoe Fazant bewaren

Verse fazant kun je twee dagen in de koelkast bewaren, in de originele verpakking waarin het verpakt is, maar niet te lang. Dan kan namelijk de structuur van het vlees, en de smaak, minder worden.

Hou daarom de bewaartermijn in de koelkast beperkt tot twee dagen, of nog beter tot één dag.

Het vlees kan ook in de vriezer bewaard worden. Goed verpakt of eventueel vacuümverpakt kan het vlees 3 maanden in de vriezer bewaard worden.

Ontdooien doe je bij voorkeur in de koelkast. Dus ruim vooraf in de koelkast laten ontdooien, en een half uur tot een uur voordat je het vlees gaat bereiden uit de koelkast halen om op kamertemperatuur te laten komen.

Hoeveelheid per persoon

De hoeveelheid per persoon bedraagt ongeveer 300 tot 400 gram gevogelte per persoon. Het gewicht van een fazant bedraagt ongeveer 600 gram tot een kilo, en is dus voldoende voor drie personen.

Hoe fazant bakken?

We bakken de fazant hieronder in de oven, maar dit kan natuurlijk ook in een braadpan.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Fazant bakken
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Rusttijd 10 minuten
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Porties 3 Personen
calorieën 229 kcal

Ingrediënten

  • 1 Hele schoongemaakte fazant.
  • 1 Takjes Rozemarijn
  • 240 Milliliter Olijfolie
  • Halve theelepel Zout
  • 1 Theelepel Verse tijm
  • 2 Theelepels Peper

Instructies

  1. De blaadjes van de takjes rozemarijn halen en deze fijn snijden.
  2. Haal de blaadjes tijm van de stelen en snij ook deze fijn.
  3. Als de fazant nog niet schoon is kun je de vogel nu schoonmaken.
  4. Oven voor verwarmen op 120 graden.
  5. Roer de rozemarijn en de tijm door de olijfolie.
  6. De fazant van binnen en van buiten met het zout en de peper insmeren.
  7. De vogel in een nauwsluitende ovenschaal leggen.

  8. Gier de zojuist gemaakte olie erover, en plaats de ovenschaal gedurende ongeveer een uur in de oven. Om het half uur bakvet erover gieten.
  9. Na een uur afdekken met aluminiumfolie, en nog een uur in de oven laten bakken. Na een half uur weer bakvet erover geiten met een lepel.

  10. Controleer met een vleesthermometerhttps://www.hoelangmoethetkoken.nl/vleesthermometer de temperatuur. Als deze 82 graden bedraagt is de fazant klaar, anders nog een aantal minuten in de oven laten staan.

  11. Tien minuten laten rusten, en pas dan aansnijden.

In 100 gram fazant zit circa 30,5 gram eiwit, 0 gram vezels, 12 gram vet, 0 gram koolhydraten.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.