Site Overlay

Gehaktbal braden

Hoe lang moet een gehaktbal braden? Want dan worden de gehaktballen wel het lekkerste. Dus niet in de simpele koekenpan gehaktballen bakken, maar in een echte braadpan.

Alleen daar kun je de gehaktballen lekker lang laten braden. Met een heerlijke jus, en natuurlijk die typische smaak van Hollandse gehaktballen.

Zo smeuïg dat als je er naar kijkt de gehaktbal bijna uit elkaar valt.

Natuurlijk zit er naast de juiste manier braden, nog wel iets meer dat belangrijk is aan de juiste gehaktbal.

Varkensgehakt, rundergehakt, om toch maar gehakt half om half. Deel is dit natuurlijk je eigen voorkeur, maar de meesten vinden toch rundergehakt alleen een beetje droog. Meestal wordt dan ook gehakt half om half gebruikt, hoewel je natuurlijk ook kippengehakt kunt gebruiken, of zelfs gehakt van vis of iets dergelijks.

Maar dat is vaak toch wel je eigen voorkeur en smaak, die de doorslag geeft.

Aanvoer en aankoop

De basis voor iedere gehaktbal kun je het hele jaar kopen in de supermarkt of bij de slager. Gehakt is eigenlijk altijd voorradig.

Wat anders kan het zijn bij de andere ingrediënten.

Kruiden en bepaalde groente en fruit die je door de gehaktbal wil mengen, zijn soms in bepaalde seizoenen niet beschikbaar.

Waar je wel op moet letten is of het gehakt dat je wilt gebruiken, er ook vers uitziet.

Zeker als gehakt begint te ruiken, of veranderd van een mooie rode kleur naar bruinig of groen, is het aan te bevelen om het gehakt niet te gebruiken.

Ziet er niet lekker uit? Dan zal het waarschijnlijk ook zo smaken.

Hoe gehakt en gehaktbal bewaren en schoonmaken

Gehakt is verder klaar voor gebruiken, dit hoeft niet drooggedept te worden, en je kunt er normaal gesproken meteen gehaktballen van draaien.

Gehakt bewaar je natuurlijk maximaal twee dagen in de koelkast. Maar haal het gehakt er wel op tijd uit, zodat het gehakt niet heel koud is bij het maken van de gehaktballen.

Het gaat makkelijker als gehakt op kamertemperatuur is.

Gemaakte gehaktballen het beste meteen braden. Als je deze eerst weer in de koelkast legt, moeten deze daarna weer op kamertemperatuur komen.

Hoeveelheid per persoon

Normaal gesproken hou je rekening met één gehaktbal per persoon. De gehaktbal voor één persoon maak je in dat geval van 125 gram gehakt.

Wat kun je met een gehaktbal maken?

Ook dit is weer een soort vlees waarvan we normaal gesproken dat de gehaktbal alleen maar als gehaktbal gebruikt kan worden.

Dat is op zich wel waar, maar je kunt de gebraden gehaktbal natuurlijk wel bij diverse andere gerechten eten.

Hoe lang moet een gehaktbal braden?

We maken hier een gewone gehaktbal, dus met half om half gehakt en verder geen exotische toevoegingen.

Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord gehaktbal braden
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 45 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 197 kcal

Ingrediënten

  • 1 Ei
  • 500 Gram Gehakt half om half
  • ½ Deciliter Halfvolle melk
  • 3 Beschuiten
  • ½ Theelepel Nootmuskaatpoeder
  • ¼ Gemalen kruidnagel
  • 4 Eetlepels Ongezouten roomboter

Instructies

  1. Ei met de melk loskloppen. De beschuit verkruimelen boven het mengsel, en nootmuskaat en kruidnagel toevoegen. Eventueel op smaak brengen met zout en peper.

  2. Doe dit mengsel door het gehakt en kneed het goed door elkaar.

  3. Maak er vier gehaktballen van.

  4. In een braadpan de boter verhitten en de gehaktballen voorzichtig in de pan leggen.

  5. Op een hoog vuur aanbraden en de ballen met een spatel ronddraaien.

  6. Als de ballen egaal bruin zijn vuur verlagen.

  7. Deksel op de pan en de gehaktballen 20 minuten zachtjes laten braden. Wel af en toe omdraaien.

In 100 gram circa 21 gram eiwit, 9 gram vet, koolhydraten 8 gram.

Advertentie

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.