Site Overlay
Mexicano bakken

Mexicano bakken

Hoe lang moet een Mexicano bakken? Een mexicano is na 2-5 minuten bakken klaar.

Een Mexicano is een snack die eigenlijk alleen in Nederland verkrijgbaar is, hoewel het soms zelfs in België te verkrijgen is.

Hoe raar het misschien ook klinkt, maar het is iets typisch Nederlands, en werd oorspronkelijk ontwikkel door een bedrijf uit Dordrecht. Het werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de WK voetbal in Mexico in 1986, waar uiteraard Nederland zich niet voor plaatste.

Geen nood, wij hadden in ieder geval deze heerlijke snack.

Een snack dus, die je bij veel snackbars kunt kopen, en natuurlijk ook in de supermarkt kunt kopen om het thuis te bakken.

Een snack dus, maar die vaak ook als een stukje vlees bij de patat gegeten wordt.

Aanvoer en aankoop

De kant en klare versie, kun je altijd bij een snackbar kopen, en bij de meeste supermarkten. Het is dus geen seizoensproduct, hoewel niet iedere snackbar het product in het assortiment zal hebben.

Wij zullen in het onderstaande recept geen kant en klaar product gebruiken om de mexicano te gaan bakken, maar wij maken de snack helemaal zelf.

Niet moeilijk, maar nog lekkerder.

Hoe Mexicano bewaren

Een mexicano kun je vers ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren. Het valt dan aan te bevelen om de snack eerst in te wikkelen in vershoudfolie, en vervolgens in een afgesloten plastic bakje te doen.

Deze vers gemaakte variant kun je ook rustig invriezen, ga in dat geval uit van een houdbaarheid van 3 tot 6 maanden.

LEES OOK: Frikandel bakken

Als het ontdooit is, kun je het maximaal een dag in de koelkast bewaren. Overigens is het beter om het vlees niet eerst te laten ontdooien, maar nog bevroren te bakken in een friteuse of in hete zonnebloemolie.

Gekocht mexicanos uit de supermarkt zijn meestal ingevroren. Zorg ervoor dat deze ook bevroren blijven, want een tweede keer invriezen is af te raden.

Bij sommige slagers, en bij sommige vleesafdelingen van supermarkten, kun je een mexicano vers kopen. In dat geval kun je het vlees maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren, en ook 3 tot 6 maanden invriezen.

Hoeveelheid per persoon

De hoeveelheid per persoon bedraagt ongeveer 1 tot 2 stuks per persoon. Meer mag natuurlijk.

Hoe Mexicano bakken?

Mexicano maken? Dat doe we in het onderstaande recept, dus je hebt wat meer tijd nodig als bij het bakken van een supermarktvariant.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Voorgerecht
Keuken Nederlands
Porties 3 Stuks
calorieën 297 kcal

Equipment

  • friteuse

Ingrediënten

  • 250 Gram Kipfilet
  • 100 Gram Gehakt half om half
  • 1 Kleine ui
  • 1 Teentje Knoflook
  • 1 Eetlepel Paneermeel
  • 1 Eetlepel Sambal oelek
  • Snufje zout
  • Snufje Paprikapoeder
  • Snufje Peper

Instructies

  • De kipfilet in blokjes snijden. Doe de blokjes kip en het gehakt in een keukenmachine waarmee je het vlees kunt malen.
  • Ui en knoflook schoonmaken.
  • Voeg de uit in stukjes gesneden, de knoflook, het paneermeel, de sambal oelek, het snufje zout, het snufje paprikapoeder, en het snufje peper toe.
  • Maal en meng het tot een glad mengsel.
  • Vervolgens een snijplank of het werkblad bekleden met vershoudfolie en daar het mengsel uit de keukenmachine op leggen.
  • Vorm met de handen 2 tot 3 rechthoeken van het mengsel, en druk met de steel van een lepel of mes in de rechthoeken om de gewenste en typische mexinao-vorm te krijgen.
  • Een pan vullen met water en aan de kook brengen.
  • Wikkel het vershoudfolie erom heen, en doe het vlees voorzichtig in het kokende water.
  • Hou het in de gaten, want als je ziet dat het vlees aan de buitenkant begint te kleuren en te garen, haal je de mexicano uit het kokende water.
  • Friteuse aanzetten op 180 graden,
  • Vershoudfolie van het vlees halen, en in de hete olie laten glijden.
  • Rondom laten bakken tot ze gaar zijn, en natuurlijk prachtig bruin zijn geworden.
Trefwoord Mexicano bakken

In 100 gram mexicano zit circa 20,5 gram eiwit, 0,5 gram vezels, 18,6 gram vet, 11,9 gram koolhydraten.

LEES OOK: Kippenpoten braden

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.