Site Overlay
Reefilet bakken

Reefilet bakken

Hoe lang moet reefilet bakken? Een heerlijk mals en zacht stuk vlees dat eigenlijk wordt gezien als één van de meeste mooie stukken wild.

Vlees ook dat natuurlijk zijn prijs heeft, of haar prijs, want het vlees kan zowel van een bok als van een geit komen. Soms wordt ook de wel de naam reerugfilet gebruikt, omdat het filet uit de rug van een ree gesneden wordt.

Dit is echt zo’n stuk vlees wat je alleen eet bij een speciale gelegenheid, bijvoorbeeld de feestdagen in december, of een heerlijk etentje met vrienden of familie ter speciale gelegenheid. Bijvoorbeeld een huwelijk.

Aanvoer en aankoop

Vlees ook dat je niet zomaar bij iedere supermarkt zult zien liggen. Het is vlees dat een goede prijs heeft, en wat het lekkerste is als het vlees van goede kwaliteit is.

Daarom kun je het beste naar de slager gaan, of de vleesafdeling van een grotere supermarkt met eigen slager.

En zelfs daar loop je de kans dat je reefilet speciaal moet bestellen, want niet iedere slager zal het vlees altijd in het assortiment hebben zitten.

Meestal zal het wel in het assortiment zitten zo rond de feestdagen in december. Overigens hebben sommige slager dit wel in de vriezer.

Ook sommige supermarkten hebben iets wat er op lijkt voorverpakt in de vriezer, maar dit is doorgaans van geheel andere kwaliteit dan reefilet van de slager.

Wat ons betreft laat je dit vlees liggen, en koop je een echt stuk reerugfilet van een goede slager die ook wild verkoopt.

Hoe Reefilet bewaren

Reefilet kun je 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren, goed verpakt, en bij voorkeur niet bij sterk ruikende andere levensmiddelen als uien of vis. Daardoor kan eventueel de smaak wat veranderen.

Reerug kun je het beste een half uur voor het bakken uit de koelkast halen.

In de vriezer kun je dit vlees 3 maanden bewaren, zonder dat smaak en textuur negatief worden beïnvloed.

Ook reeds gebakken reefilet kun je, wederom goed verpakt, 2 dagen in de koelkast bewaren, en 3 maanden in de vriezer. In dit geval het vlees ontdooien in de koelkast.

Hoeveelheid per persoon

De hoeveelheid per persoon bedraagt ongeveer 100 tot 150 gram wild of reefilet per persoon.

Hoe reefilet bakken?

In dit recept bakken we de reefilet zonder extra bijgerechten, maar het vlees leent zich bij uitstek voor bijvoorbeeld een combinatie met herfstfruit zoals bramen.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Trefwoord Reefilet bakken
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Wachttijd 20 minuten
Totale tijd 50 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 121 kcal

Ingrediënten

  • 400 Gram Reefilet in vier stukken van ongeveer 100 gram
  • 2 Takjes Rozemarijn
  • 250 Gram Verse bramen
  • 3 Eetlepels Bramenjam zonder suiker
  • Roomboter
  • Peper en zout
  • 2 Teentje Knoflook
  • 100 Milliliter Kraanwater

Bereiding

  1. De naalden van de takjes rozemarijn halen, en de knoflook schoonmaken. Snij de knoflook vervolgens fijn.
  2. Boter op een middelhoog vuur verhitten in een koekenpan en goed heet laten worden.

  3. De filets aan beide kanten bestrooien met peper en zout naar smaak.
  4. De reefilets in de pan doen, en ongeveer 2,5 minuten bakken. Omdraaien en de andere kant ook 2,5 minuten bakken.

  5. Uit de pan nemen en afdekken met aluminiumfolie. Laat het 15 tot 20 minuten rusten.

  6. De bramen schoonmaken.
  7. De rozemarijn, en de knoflook aan de boter in de pan toevoegen, en ongeveer 2 minuten op een laag vuur bakken.
  8. De bramen en de bramenjam toevoegen, en het water er voorzichtig bijgieten.
  9. Op een laag vuur aan de kook brengen en ongeveer 15 minuten zachtjes laten koken. Regelmatig omscheppen, en op smaak brengen met zout en peper.
  10. Leg de reefilets op vier borden, en giet er wat bramenjus over.

In 100 gram Reefilet zit circa 23 gram eiwit, 0 gram vezels, 3,2 gram vet, 0 gram koolhydraten.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.