Site Overlay

Kaas bakken

Hoe lang moet kaas bakken? Kaas is na 4-6 minuten bakken klaar.

Laten we voorop stellen dat kaas, en we hebben het dan over een harde kaas en geen zachte kaas, op diverse manieren gebakken kan worden.

Het meest gebruikt is het gewoon bakken of frituren, waarbij de kaas vooraf gepaneerd wordt. Dit is de bakkaas die je bijvoorbeeld ook in de supermarkt in kant en klare vorm kunt kopen.

Veel mensen eten dit als snack, bijvoorbeeld in plaats van een frikandel of een kroket.

Deze versie, naast de bakkaas die je in de oven kunt bereiden is dit de meeste gebruikte variant, kun je natuurlijk kant en klaar in de supermarkt of bij de slager kopen, maar kun je ook helemaal zelf maken.

In dat geval heb je meer keuze, want je kunt zelf kiezen welke kaassoort je wilt gebruiken.

Meestal worden harde kaassoorten gebruikt. De soorten die je kant en klaar kunt kopen bevatten bijvoorbeeld Camembert, Emmentaler, of Goudse kaas.

Maak je deze lekkernij zelf, moet je zeker andere kaassoorten eens uitproberen.

Aanvoer en aankoop

De meeste kaassoorten kunnen het hele jaar door gekookt worden, maar er zijn bepaalde soorten die sterk seizoensafhankelijk zijn.

Deze soorten worden vaak in bepaalde jaargetijden gemaakt, en als je een dergelijk soort wilt bakken hoeft deze soort niet altijd voorradig te zijn.

In dat geval zul je moeten uitwijken naar een andere soorten.

LEES OOK: Loempia bakken

Nu is het wel zo dat kaas gemaakt wordt door bijvoorbeeld verschillende kaasboerderijen of fabrikanten. Vaak is er dan wel een soort kaas te vinden die wat smaak betreft er vrij veel op lijkt.

Hoe kaas bewaren

Bij kaas en bewaren moet je verschil maken tussen harde en zachte kaas.

Bij zachte kaas kun je bijvoorbeeld denken aan Camembert, maar ook aan geitenkaas en schapenkaas. Deze laatste twee soorten zijn eigenlijk niet geschikt om te bakken. Camembert en soortgelijke kazen wel.

Deze zachte kazen kunnen doorgaans 7 tot 10 dagen in de koelkast bewaard worden, maar bij voorkeur wel afgesloten verpakt.

Harde kaassoorten, Edammer, Emmentaler, Goudse, enzovoorts, kunnen vaak langer bewaard worden. Ook weer bij voorkeur verpakt in een luchtdicht afgesloten bakje, of in vetvrij papier, of in een afgesloten plastic verpakking waarin het vaak in de supermarkt verkocht wordt.

Deze kaas kan het beste bij een temperatuur van tussen de 8 en de 15 graden bewaard worden. IS de kaas goed afgesloten, dan kan deze tot 4 maanden bewaard worden. Ligt het open in de koelkast echter slechts tot 4 dagen.

Hoeveelheid per persoon

De hoeveelheid per persoon bedraagt ongeveer 75 tot 125 gram gebakken kaas per persoo. Je kunt dit in dat geval zien als een vleesvervanger.

Hoe lang moet Kaas bakken?

In dit recept bakken we de kaas, die we eerst nog paneren, in een friteuse. Voor de friteuse gebruiken we geen frituurvet maar een zonnebloemolie.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 6 minuten
Totale tijd 26 minuten
Gang Borrelhapje
Keuken Nederlands
Porties 4 Personen
calorieën 390 kcal

Equipment

 • friteuse

Ingrediënten

 • 300 Gram Beleggen Edammer in één stuk
 • 4 eetlepels Paneermeel
 • Zonnebloemolie
 • 3 Eetlepels Bloem
 • 1 Eetlepels Grove mosterd
 • 3 Eetlepels Water
LEES OOK: Roerei bakken

Instructies

 • Doe de bloem in een diep bord. Roer de mosterd en de 3 eetlepels water erdoor.
 • Het paneermeel doen we ook in een diep bord.
 • Snij de kaas in vier gelijke stukken.
 • De de stukken eerst door de boem, en daarna door het paneermeel . Zorg ervoor dat de kas helemaal bedekt is met de bloem, en ook helemaal met het paneermeel .
 • Verhit de olie in een friteuse of pan, op ongeveer 180 graden.
 • Leg de stukken kaas voorzichtig in de hete olie en bak de kaas ongeveer 4 tot 6 minuten. Eventueel een keer omdraaien met bijvoorbeeld een vleesvork.
 • Uit laten lekker op keukenpapier.
Trefwoord Gebakken kaas

In 100 gram gebakken kaas zit circa 12 gram eiwit, 0,8 gram vezels, 17 gram vet, 22 gram koolhydraten.

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.