Site Overlay
Tournedos Bakken

Tournedos Bakken

Hoe lang moet tournedos bakken? Tournedos is na 3-8 minuten bakken klaar.

Tournedos is eigenlijk gewoon een stukje biefstuk, hoewel het anders versneden en gepresenteerd wordt. Het is eigenlijk het middenstuk van de ossenhaas.

Maar dat wil absoluut niet zeggen dat een tournedos van mindere kwaliteit is dan de biefstuk of ribeye. Want veelal is dit nu juist een stuk vlees voor liefhebbers, maar je moet natuurlijk wel weten hoe je dit edele stuk vlees het beste kunt bakken.

Een tournedos is ook een mager stuk vlees, en bevat dus weinig vet en calorieën. Het vlees bevat ook vitamine B3 en B12, en ijzer en zink.

Een fout die meestal gemaakt wordt bij het bakken van tournedos, is dat de vetrand voor het bakken verwijdert wordt. Dit is nu juist erg belangrijk voor de smaak van het gebakken vlees, en de sappigheid van de tournedos.

De vetrand kan verwijdert worden, maar pas als de tournedos gebakken is. Overigens laten velen gewoon de vetrand eraan zitten.

Aanvoer en aankoop

En, het op de juist manier bereiden begint natuurlijk al met het op de juiste manier kopen van de tournedos.

En daar bedoelen we niet mee dat het inkopen moeilijk is, of dat dit vlees slecht verkrijgbaar is in Nederland. Het is doorgaans altijd verkrijgbaar bij de betere supermarkten en natuurlijk bij de slager.

Het is in feite een stuk biefstuk, maar dan nog malser omdat deze spier weinig arbeid heeft hoeven te verrichten, en dus een bijzonder stuk biefstuk. Eigenlijk dus een heel normaal stuk vlees, maar wel enigszins aan de prijs.

LEES OOK: Schnitzel Bakken

Natuurlijk zul je dit vlees alleen bij uitzondering kunnen kopen bij een discounter, en normaal gesproken niet. Daar is waarschijnlijk het vlees ook te duur voor.

Hoe tournedos bewaren

Tournedos moet op dezelfde manier bewaard worden als andere stukken rundvlees. Dat wil zeggen maximaal 2 dagen in de koelkast, en zeker niet langer.

Na 2 dagen wordt de smaak en de textuur van het vlees minder.

En als we eerlijk zijn, merk je dit de 2e dag al. Het lekkerst is het om het vlees meteen of tenminste dezelfde dag te bereiden.

Wel kun je, als je dit vlees langer wilt bewaren, het invriezen.

Zonder kwaliteitsverlies kan het dan 2 maanden bewaard worden.

Hoeveelheid per persoon

Bij tournedos kun je rekenen 100 tot 150 gram per persoon. Dat is althans de officiële lezing. Een groter stuk vlees kan echter nog lekkerder zijn, dus gun je het.

Hoe lang moet tournedos bakken?

Een heerlijk stukje vlees
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
8 minuten
Totale tijd 18 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 193 kcal

Equipment

 • Koekenpan
 • Ovenschaal
 • Aluminiumfolie

Ingrediënten

 • 600 Gram Tournedos
 • Boter of olie

Instructies

 • De oven voor verwarmen op 175 tot maximaal 190 graden. En plaats alvast een ovenschaal in de oven.
 • Laat wat goede of echte boter in een koekenpan smelten.
 • Leg voorzichtig de tournedos in de pan als de boter licht begint te kleuren.
 • Schroei de tournedos aan beide kanten dicht, totdat een goudbruin korstje begint te komen. Dit duurt ongeveer 3 tot 4 minuten.
 • Nu mag eventueel het vetrandje van het vlees verwijdert worden.
 • Voeg nu, aan beide kanten, zout en peper toe. Eventueel kun je ook andere kruiden naar smaak gebruiken.
 • Nu leggen we de tournedos in de ovenschaal zodat deze verder kunnen garen, gedurende 3 tot 8 minuten. 8 minuten is dan doorbakken, 3 6 minuten nog meer of minder rosé.
 • Haal de tournedos uit de oven en verpak deze in aluminiumfolie en laat het vlees 5 minuten nagaren.
Trefwoord Tournedos Bakken

Per persoon circa 0 gram vezels, 0 gram koolhydraten, 1,5 gram vet, 23 gram eiwit.

LEES OOK: Braadworst bakken

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.