Site Overlay
Courgette Koken

Courgette Koken

Hoe lang moet courgette koken? Courgette is na 6-8 minuten koken klaar.

Courgette is een groente die je in tal van gerechten kunt verwerken, maar die in het buitenland vaak populairder is dan hier in Nederland.

Het is in ieder geval een groente die we eens wat vaker zouden moeten eten, want door de neutrale smaak past courgette eigenlijk bij alle soorten vlees, bij aardappelen, en bij andere groenten.

Vaak wordt ook gedacht dat dit zo’n typische groente is voor vegetarische gerechten. Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet, hoewel je prima vegetarisch kunt koken met courgette. Maar courgette en diverse soorten vlees passen ook weer uitstekend bij elkaar.

De groente heeft wel één nadeel. Doordat er vrij veel vocht in de groente zit, slinkt de groente vaak veel tijden bakken of koken. Dus neem wat meer courgette dan je eigenlijk zou denken.

Courgette behoort tot de familie van de komkommer, en is in verschillende kleuren en variaties te koop. Meest voorkomend zijn de gele en de groene courgette.

Aanvoer en aankoop

Courgette is het hele jaar door te koop, en in de maanden februari tot en met november van Nederlandse bodem.

Let bij het kopen er goed op dat de courgette niet slap is, maar stevig aanvoelt. Bovendien behoort de schil niet beschadigd te zijn.

Het kroontje, daar waar de courgette aan de plant vastzat, behoort nog aan de vrucht te zitten, hoewel we dat voor gebruik er af snijden.

LEES OOK: Courgette bakken

Ziet de groente er niet fris uit, laat de courgette dan liggen.

Hoe courgette bewaren en schoonmaken

Anders dan bij de meeste andere groenten, kun je courgette het beste bewaren op een koele plaats, 12 tot 15 graden, buiten de koelkast.

Op deze manier kan de vrucht nog wat narijpen en dat komt de smaak ten goede. Bovendien kan courgette in de koelkast snel zacht worden. Op deze manier kun je courgette nog een week goed houden.

Verpakte courgettes, kun je iets langer goed houden.

Courgette kun je prima invriezen. Voor het vullen doormidden snijden, of anders in plakjes of stukjes, en 1 tot 2 minuten blancheren. Ingevroren kun je courgette 12 maanden bewaren.

Schoonmaken is eigenlijk simpel. De vrucht wassen, en beide uiteinden verwijderen. Je kunt de courgette schillen, maar dan gaan veel vitaminen verloren, dus beter van niet schillen. De hele courgette kan gegeten worden.

Hoeveelheid per persoon

250 gram courgette per persoon. Bij vullen is natuurlijk een in de lengte doormidden gesneden courgette, voldoende voor één persoon.

Wat kun je met andijvie maken?

 • Gevulde courgette is een populair gerecht.
 • De vrucht kun je met behulp van een speciaal mesje in spaghetti-vorm snijden.
 • Gesneden in een salade.
 • Courgettesoep.
 • Gekookt als groente bij aardappelen en vlees.

Hoe lang moet courgette koken?

Een veelzijdige groente
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 7 minuten
Totale tijd 13 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 17 kcal

Equipment

 • Grote pan

Ingrediënten

 • 4 Courgettes
 • Water

Instructies

 • De beide uiteinden verwijderen en de courgette wasen. Voor het vullen van de courgette in de lengte doormidden snijden, anders in plakjes of stukjes.
 • Plaats een pan met weinig water op het vuur en voeg de courgette toe zodra het water kookt. Laat de courgette ongeveer 6 tot 8 minuten koken. Bakken kan ook in 4 tot 8 minuten.
 • Giet de courgette af in een vergiet.
Trefwoord Courgette koken

Per persoon circa 2 gram vezels, 2 gram koolhydraten, 0 gram vet, 2 gram eiwit.

LEES OOK: Mungbonen koken

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.