Site Overlay
Enoki bakken

Enoki bakken

Hoe lang moet enoki bakken? Een heerlijke en zachte paddenstoel, die ook wel fluweelpootje of gouden naald genoemd. Namen die misschien meer zeggen over deze paddenstoelen.

De paddenstoelen zijn lang, worden door de lengte en de gouden smaak dus wel gouden naald genoemd, en voelen fluweelzacht aan.

Een knapperige paddenstoel, die fruitig van smaak is.

Enoki wordt vaak rauw gegeten, en kan zelfs op een boterham of broodje gegeten worden, maar kan ook goed in stukjes verwerkt worden in een salade.

Maar, enoki kun je ook bakken in een koekenpan of in de oven.

Aanvoer en aankoop

Belangrijk bij enoki is dat de paddenstoelen vers gegeten worden, hoewel je ze nog een paar dagen in de koelkast kunt bewaren.

Vooral dat knapperige gaat weg als de paddenstoelen wat ouder worden.

Ze moeten niet alleen vers zijn bij aankoop, ze moeten er ook vers uitzien, en mogen niet verkleurd zijn. Dit laatste is een teken dan de enoki al wat langer in de winkel ligt, en vaak zien ze er dan niet meer vers uit.

De stengels moeten sterk zijn, en de kleur behoort glanzend wit te zijn.

Enoki is overigens bij de betere supermarkt en bij de groenteboer, het hele jaar door verkrijgbaar.

Hoe Enoki bewaren en schoonmaken

Enoki kun je het besten op een bord in de koelkast bewaren. Waarom op een bord? Dan loop je de minste kans dat de lange stelen breken.

Een speciaal paddenstoelenmandje kan natuurlijk ook.

Leg de paddenstoelen niet in de koelkast als daar sterk ruikende levensmiddelen in liggen. Bijvoorbeeld ui, prei, vis.

Dan kan namelijk de geur overgaan op de enoki, dat is iets waar paddenstoelen om bekend staan.

Op de juiste manier bewaard kun je deze paddenstoelen nog 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren.

Overigens kun je enoki ook invriezen, maar dan moeten de paddenstoelen wel eerst kort gekookt worden. In de vriezer zijn de enoki nog 6 maanden houdbaar.

Meestal worden deze paddenstoelen in een tros verkocht, en soms zit er nog wat aarde of voedingsbodem aan.

Dat is de reden dat we aan de onderkant een stukje van de stelen snijden.

De rest van de paddenstoelen maak je schoon met een zacht borsteltje, maar mag niet met water schoon gemaakt worden. Doe je dat toch dan kunnen de enoki zich helemaal volzuigen met water, en verliezen aan smaak.

Hoeveelheid per persoon

Hou rekening met 200 gram enoki per persoon.

Wat kun je met Enoki maken?

Enoki wordt vaak in Thaise of andere Aziatische gerechten gebruikt, je kunt ze rauw gebruiken in een salade, bakken in koekenpan of oven, en je kunt de paddenstoelen in verschillende soepen gebruiken.

Hoe lang moet Enoki bakken?

In dit recept bereiden we de enoki in de oven.
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Enoki bakken
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 20 minuten
Porties 4 Personen
calorie├źn 43 kcal

Ingredi├źnten

  • 400 Gram Enoki
  • 4 Klontjes boter
  • 4 Theelepels Sojasaus
  • 10 Gram Verse koriander fijn gesneden
  • Peper

Instructies

  1. Oven voor verwarmen op 220 graden.

  2. Maak de enoki schoon.
  3. Doe de paddenstoelen in vier kleine ovenbestendige schaaltjes, natuurlijk groot genoeg zodat de paddenstoelen kunnen liggen.

  4. Leg in ieder schaaltje een klontje boter op de paddenstoelen, en een theelepel sojasaus.
  5. Strooi er wat verse koriander over, en wat peper.
  6. Verpak de schaaltjes in aluminiumfolie.
  7. Zet de schaaltjes gedurende 5 minuten in de oven.

In 100 gram enoki zit circa 2,7 gram eiwit, 2,7 gram vezels, 0,3 gram vet, 8 gram koolhydraten.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.