Site Overlay
Bacon bakken

Bacon bakken

Hoe lang moet bacon bakken? Een heerlijke, knapperige lekkernij, die niet alleen bij het ontbijt erg lekker kan zijn. Gebakken bacon, of een andere soort gebakken spek, past natuurlijk bij haast iedere maaltijd.

Maar wat is nu precies het verschil tussen bacon en spek? Bacon wordt gesneden uit de karbonadestreek van het varken. Het is minder vet dan het spek dat afkomstig is uit de buikstreek van het varken.

Minder vet dus, maar niet minder lekker, en dat komt door de zoute smaak. Bij bacon is dit doorgaans vrij mild. Bij sommige speksoorten overheerst soms de zoutsmaak.

Beide soorten kun je overigens in de koekenpan bakken, in de oven bakken, en op de barbecue bereiden.

Aanvoer en aankoop

Spek en bacon kun je vanzelfsprekend het hele jaar door kopen in de supermarkt en bij de slager. Bij de slager is de kwaliteit goed te noemen, en ook bij de supermarkt is de bacon meestal van goede kwaliteit.

Wel kun je dit vaak als vleeswaar kopen, en zelden als dikker stuk bacon. De bacon die in de supermarkt verkocht wordt, heeft meestal een standaard dikte. Dikkere plakken zijn vaak wel mogelijk bij de slager.

Dikkere plakken bacon worden soms gebruikt op hamburgers, of in andere gerechten.

Soms moet je bij de supermarkt wel opletten dat het vlees of de vleeswaar niet al wat grijs begint te worden. Dit kan een teken zijn dat het vlees begint te bederven, maar ziet er ook niet smakelijk uit.

Hoe Bacon bewaren en schoonmaken

Bacon, net als spek, bewaar je vanzelfsprekend in de koelkast. Het beste in de originele verpakking als deze nog afgesloten is, en anders in een plastic bewaardoos die met een deksel afgesloten is.

Zorg ervoor dat de bacon niet vochtig wordt, want dan kan het sneller bederven, en kan voor een vieze geur zorgen.

Bacon kun je in de koelkast 5 tot 7 dagen bewaren.

Invriezen is ook mogelijk, dan kun je het ongeveer 3 maanden bewaren.

Hoeveelheid per persoon

Dat ligt eigenlijk puur aan het gerecht dat je met bacon wilt maken. Bijvoorbeeld twee tot drie plakken op een pannenkoek of een omelet, 2 plakken bij het ontbijt.

Wat kun je met Bacon maken?

De gerechten die je met bacon kunt maken, gaan veel verder dan een paar plakjes bij het ontbijt.

Bacon op een pannenkoek in plaats van spek.
De bovenkant van een gehaktbrood ermee bedekken voordat het gehaktbrood gebakken wordt.
Een gehaktbal omwikkelen met bacon.
Stukjes gebakken bacon door een salade, door een hartige taart, of door de pasta.

Je kunt er zelfs bacon crumble van maken, dat je doorgaans over een zoet dessert of over ijs strooit.

Hoe lang moet bacon bakken?

Lekkere knapperig is bacon een goede start van iedere dag.
Gang Ontbijt
Keuken Internationaal
Trefwoord Bacon bakken
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 Personen
calorie├źn 373 kcal

Ingredi├źnten

  • 8 Plakjes Bacon

Instructies

  1. Haal de bacon een half uurtje voordat je het gaat bakken uit de koelkast.
  2. Geen boter of olie in de koekenpan doen.

  3. Leg de plakken bacon in de koekenpan, en verhit daarna de koekenpan op een medium vuur. Zorg wel dat de plakken elkaar niet overlappen.

  4. Als je ziet dat de bacon wat vocht begint te verliezen, zet je het vuur wat lager, en draai je de plakken om. Het vet kan nu langzaam smelten, en de plakken kleuren nu langzaam bruin.
  5. Regelmatig omdraaien, totdat de bacon krokant is geworden. Dit kan 10 tot 20 minuten duren.
  6. Als de plakken goed zijn, laat je ze nog even op keukenpapier uitlekken.

In 100 gram bacon zit circa 18 gram eiwit, 0 gram vezels, 34 gram vet, 0 gram koolhydraten.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.