Site Overlay
Groene asperges bakken

Groene asperges bakken

Hoe lang moeten groene asperges bakken? Na 10 minuten bakken zijn groene asperges klaar.

Asperges zijn natuurlijk de lekkernij uit de lente en de vroege zomer, maar tegenwoordig kun je zowel witte als groene asperges al vroeg in het jaar kopen.

En dat komt natuurlijk doordat wij in Nederland niet het enige land zijn dat verse asperges kweekt.

Meestal worden asperges gekookt, lekker met ei en echte botersaus, en we hebben het dan natuurlijk over de witte asperges. Groene asperges worden vaak in een salade gegeten, maar kunnen ook goed gebakken worden.

Aanvoer en aankoop

Groene asperges hebben een seizoen dat ietwat langer is dan de witte variant, maar dat beperkt zich allang niet meer alleen maar tot het voorjaar en de vroege zomer.

Heb je de prijs ervoor over, dan kun je bijna het hele jaar door genieten van deze lekkernij.

Feit is wel dat de witte variant wat kwetsbaarder is dan de groene asperge, die vaak in bosjes bij de supermarkt of bij de groenteboer verkocht worden.

De groente moet knapperig zijn, en stevig. Dat betekent dat de asperges wel iets mogen doorbuigen, maar niet te veel. Vaak zie ze bei oudere groene asperges dat ze behoorlijk slap zijn geworden.

Dat is dus iets waar je op moet letten bij de aankoop. Asperges mogen ook niet nat zijn of vochtig, maar moet er fris en gezond uitzien.

LEES OOK: Rode uien bakken

De groente mag niet rotten of vol zitten met plekjes.

Hoe Groene asperges bewaren en schoonmaken

Groene asperges bewaar je bij voorkeur in de koelkast, hoewel je deze groente vanzelfsprekend ook kunt invriezen.

Niet in de groentelade, en niet in een afgesloten plastic zak. Leg de groene asperges op een bord op de onderste plank van de koelkast. Of nog beter, wikkel de asperges in een vochtige doek.

Zo blijft de groente 2 tot 3 dagen houdbaar.

Het schoonmaken van witte asperges kost veel tijd, bij groene asperges is dat zelfs weinig te noemen.

Je hoeft eigenlijk alleen een stukje aan de onderkant van de asperges te snijden, en natuurlijk de asperges te wassen.

Hoeveelheid per persoon

Als hoofdgerecht kun je bij groene asperges uitgaan van ongeveer 250 gram per persoon, als voorgerecht heb je genoeg aan 125 gram per persoon.

Wat kun je met Groene asperges maken?

Niet alleen kun je groene asperges wokken of in de koekenpan bakken, maar ook grillen, in de oven bereiden, op de barbecue, of zelfs frituren.

De groene variant is haast nog veelzijdiger dan witte asperges zijn. Laten we overigens niet vergeten dat je zowel van witte als van groene asperges soep kunt maken, en dat je de groene gekookt of rauw kunt gebruiken in een salade.

Hoe lang moeten groene asperges bakken?

Mocht je de groene asperges in de koelkast bewaard hebben, haal deze dan 30 minuten voor het bakken uit de koelkast.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 14 minuten
Totale tijd 29 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 188 kcal

Equipment

  • Koekenpan

Ingrediënten

  • 700 Gram Groene asperges
  • 100 Gram Boter
  • 4 Eetlepels Olijfolie
  • 1 Theelepel Zout
  • 0,5 Theelepel Zwarte peper
  • 4 Teentjes Knoflook
LEES OOK: Spliterwten koken

Instructies

  • De asperges schoonmaken en van elke stengel een stukje onderaan afsnijden.
  • De knoflook schoonmaken en pers de teentjes.
  • In een koekenpan op een medium vuur de boter verhitten. Als de boter gesmolten is voeg je de olijfolie toe.
  • De geperste knoflook toevoegen, zout en peper naar smaak. Ongeveer een minuut laten bakken.
  • De asperges toevoegen en 10 minuten laten bakken. Wel af en toe omdraaien, zodat de asperges allemaal en overal gaar zijn.
Trefwoord Groene asperges bakken

In 100 gram groene asperges zit circa 1,9 gram eiwit, 1,5 gram vezels, 0,2 gram vet, 1,3 gram koolhydraten.

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.