Site Overlay
Andijvie roerbakken

Andijvie roerbakken

Hoe lang moet andijvie roerbakken? Een groente die eigenlijk erg veelzijdig is, en die wel vooral kennen als gekookt of rauw in bijvoorbeeld een salade of in het typisch Nederlandse stamppot rauwe andijvie.

Ook een groente die erg gezond is, waarbij we natuurlijk dan wel moeten aantekenen dat de groente niet al te lang moet worden geroerbakt, want dan gaan veel vitaminen eruit.

Maar dat is precies de bereidingsmethode, kort roerbakken, en dus niet al te lang. In het onderstaande recept duurt het roerbakken van de groente niet langer dan 20 tot 30 seconden. Want de andijvie wordt pas aan het einde van de bereiding toegevoegd.

Overigens maken we hier een roerbakschotel van andijvie en champignons, maar er zijn natuurlijk tal van andere mogelijkheden en recepten mogelijk.

Waar op letten?

Belangrijk is dat de vers vers is, en het liefst dat het hart nog mooi fris geel is. Dus niet donkergeel of groen. Dat is eigenlijk de garantie dat de krop vers is, en niet te lang op het veld heeft gestaan.

De groente smaakt dan ook in het geheel niet bitter, en blijft tijdens het roerbakken nog ietwat knapperig.

De buitenste bladeren hoeven niet al te mooi meer te zijn, die hal je er gewoon af als deze niet op en top meer zijn.

Soms worden de dikkere nerven op de bladeren eruit gesneden, maar strikt noodzakelijk is dit niet.

Net als eventuele andere groente die je door de roerbakschotel wilt mengen.

Waar andijvie mee combineren bij het bakken?

Andijvie is, zoals we zonet al schreven, erg veelzijdig, en daardoor kun je eigenlijk ook alles ermee combineren. Waar het vaak mee gecombineerd wordt:

  • Spek, dunne reepjes rundvlees of varkensvlees.
  • Andere groente zoals bijvoorbeeld broccoli of babyworteltjes.
  • Fruitsoorten als appel, ananas, of peer.
  • Champignons of andere paddenstoelen.
  • En natuurlijk een keur aan verse of gedroogde kruiden en specerijen.

Combineer datgene dat je lekker lijkt, en wees niet bang om te experimenteren.

Hoeveelheid per persoon

Voor het wokken of roerbakken kun je rekening houden met een grote krop andijvie voor 4 personen.

Hoe andijvie roerbakken?

In dit recept combineren we de andijvie met champignons en een rode paprika, naast enkele andere ingrediënten.
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Trefwoord Andijvie roerbakken
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 30 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 95 kcal

Ingrediënten

  • 1 Krop Andijvie
  • 250 Gram Verse champignons
  • 1 Rode paprika
  • 2 Teentjes Knoflook
  • 4 Lente-uien
  • Olijfolie
  • Verse munt naar smaak
  • Peper en zout

Bereiding

  1. De andijvie goed wassen, eventueel de bladeren van de krop halen voor het wassen.
  2. Laat de groente uitlekken en snij de andijvie in reepjes of blokjes.
  3. Boen de champignons schoon met een zacht borsteltje, niet met water dus.Vervolgens in plakjes snijden.
  4. De paprika halveren, zaad en zaadlijsten verwijderen, en in blokjes snijden.
  5. Knoflook schoonmaken en fijn hakken.
  6. De lente-uien in ringen snijden.
  7. Was de blaadjes munt en snij deze in reepjes.
  8. Verhit in een wok of koekenpan olijfolie, en bak hierin de champignons tot ze bruin zijn.
  9. Voeg de knoflook, de paprika, en de lente-uien toe, en roerbak deze ongeveer 5 minuten mee.
  10. Dan de andijvie toevoegen en 20 tot 30 seconden mee roerbakken.
  11. Op smaak brengen met peper en zout, op de borden doen en bestrooien met wat reepjes munt.

We gebruiken cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Cookie Verklaring.