Site Overlay
Gamba's bakken

Gamba’s bakken

Hoe lang moet Gamba’s bakken? Gamba’s bak je in 3-4 minuten gaar.

Een gamba is een schaaldier dat er uitziet als een soort grotere garnaal, die vaak in de volksmond gewoon garnalen genoemd worden, maar wel natuurlijk een stuk groter zijn dan de Hollandse garnaal.

Om het simpel te houden, het woord Gamba dat uit het Spaans komt, betekent niet meer of minder dan grote garnaal.

Anders dan bij sommige andere zeevruchten, worden gamba’s met kop verkocht. Ze zijn soms verschillend in grootte, van 8 centimeter tot soms wel 40 centimeter, en worden meestal gevangen in de Indische Oceaan, in Zuid-Oost Azië.

Soms zijn gekochte gamba’s gekweekt, en niet in het wild gevangen.

Soms heeft de gamba een soort tijgerstreepjes op het pantser, vanwaar ze ook wel een tijgergarnalen genoemd worden.

Aanvoer en aankoop

Tegenwoordig hoef je niet meer speciaal naar de vishandelaar om gamba’s te kopen, wat supermarkten met een eigen visafdeling hebben dit meestal ook in het assortiment zitten.

Ook supermarkten die geen eigen visafdeling hebben vaak ingevroren tijgergarnalen in het assortiment.

In deze is het belangrijker om te weten dat er nagenoeg geen verschil zit tussen de ingevroren versie en de verse versie.

Het seizoen voor verse gamba’s loopt eigenlijk van januari tot en met september, en daarbuiten zal deze lekkernij meestal uit de koeling kopen. Vraag het de visboer of de medewerkster van de visafdeling of het verse garnalen zijn, of dat deze uit de vriezer komen.

LEES OOK: Schelvis bakken

Op zich, als je het binnen enkele dagen wilt bereiden, maakt het niets uit, maar wil je de tijgergarnalen invriezen wel. Net als de meeste levensmiddelen kun je gamba’s niet een twee keer invriezen. De textuur en de smaak kunnen namelijk bij de tweede keer invriezen stukken minder worden.

Is het nog niet eerder ingevroren geweest? Dan is invriezen een goede optie om het langer te bewaren, tot wel 3 maanden.

De gamba’s kun je overigens in de koelkast maximaal een dag bewaren, dus het beste in dat geval dezelfde dag na de aankoop bereiden.

Hoe gamba’s bewaren

De verse garnalen kun je het beste afgedekt in de koelkast bewaren totdat je ze nodig hebt, maar dan wel minimaal een half uur voor bereiding uit de koelkast halen. Bewaren kan bijvoorbeeld in dezelfde verpakking als van de vishandelaar.

Ga je ze invriezen, doe ze dan bij voorkeur in de diepvriesbak dat goed afgesloten kan worden.

Ontdooien doe je het beste in de koelkast.

Hoeveelheid per persoon

De hoeveelheid per persoon bedraagt 4 tot 6 stuks per persoon, afhankelijk natuurlijk van grootte en soort gerecht dat gemaakt wordt.

Hoe Gamba’s bakken?

In dit recept bakken we de gamba’s op de manier zoals dit in Spanje vaak gedaan wordt.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
calorieën 97 kcal

Equipment

 • Pan

Ingrediënten

 • 24 Verse schoongemaakte gamba’s
 • 4 Teentjes Knoflook
 • 2 Kleine uien
 • 4 Eetlepels Olijfolie
 • 4 Eetlepels Sherry
 • 1 Eetlepel Vers geperst citroensap
 • Peper en zout
 • 2 Eetlepels Fijngehakte peterselie
LEES OOK: Pangasiusfilet bakken

Instructies

 • Als de gamba’s nog niet schoongemaakt zijn moet je dat als eerste doen, meestal maakt de vishandelaar deze echter graag schoon voor je.
 • De gamba’s goed wassen en daarna droog deppen.
 • Knoflook en ui schoonmaken. Knoflook in dunne plakjes snijden, en de uien in dunne ringen snijden. Eventueel de uienringen halveren.
 • De helft van de olie in de pan verhitten en hierin de dunne plakjes knoflook licht bruin laten bakken.
 • Uit de pan halen en op keukenpapier laten uitlekken. De uiringen in de pan doen, en al omscheppende gedurende 4 minuten op een hoog vuur laten bakken. Ook weer uit de pan halen en op keukenpapier laten uitlekken.
 • De rest van de olie in de pan verhitten en hierin de gamba’s in 3 tot 4 minuten gaar bakken, terwijl je ze regelmatig omschept.
 • De sherry, de knoflook, de uienringen, en het citroensap toevoegen. Op smaak brengen met peper en zout.
 • Laat het geheel nog even door verwarmen, en strooi als laatste de peterselie erover.
Trefwoord Gamba’s bakken

In 100 gram Gamba’s zit circa 20,5 gram eiwit, 0 gram vezels, 1,5 gram vet, 0,2 gram koolhydraten.

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.