Site Overlay

Kreeft koken is niet zo moeilijk als je zou denken. Maar aan de andere kant kan niet iedereen dit doen, want een kreeft wordt levend gekookt. Niet dat de kreeft daar veel van zou voelen, maar niet iedereen kan dit.

Daarnaast zijn er natuurlijk verschillende soorten kreeften, zoals bijvoorbeeld kleine rivierkreeften, en de rode zeekreeft die we hier klaar willen gaan maken.

Aanvoer en aankoop

Kreeften kun je eigenlijk het hele jaar door kopen, maar vaak moet je deze lekkernij wel even bestellen bij de kleinere vishandel. Grotere viswinkels hebben meestal wel kreeften op voorraad.

Welke soort je wilt, ligt natuurlijk vooral aan je eigen voorkeur. Let er wel op dat de kreeft nog moet leven, en de scharen zijn dicht gebonden.

Heeft de kreeft geen twee scharen kun je deze beter niet kopen. Daarnaast moet de kreeft enigszins spartelen als je deze oppakt. Voor zover deze dat natuurlijk nog kan.

Vaak kun je kiezen tussen de Canadese en de Oosterschelde kreeft. Qua smaak zit er niet heel veel verschil tussen.

Hoe kreeft bewaren en

De kreeft kun je het beste bewaren in de koelkast, maar wel omwikkeld in natte kranten of in een speciale doek als je vaker kreeften koopt.

In de koelkast gaat het dier overigens niet dood maar voelt zich prima door de lage temperatuur.

Hoeveelheid per persoon

Reken ongeveer 500 gram per persoon bij kreeft. Dit is het bruto gewicht, dus inclusief vlees en scharen.

Hoe lang moet kreeft koken

Je kunt eventueel de kreeft 30 minuten vooraf in de vriezer leggen. De kreeft raakt dan in een coma, terwijl het verder geen invloed op de smaak heeft.

Na de dertig minuten kun je eventueel de kop er af snijden. De kreeft voelt hier niets meer van.

Natuurlijk kun je de kreeft ook levend koken.

Doe 4 tot 6 liter water in een grote pan en breng dit aan de kook.

Als het water kookt, doe je de kreeft met de kop als eerste in het kokende water.

Laat de kreeft nu 3 tot 5 minuten koken. Is de kreeft zwaarder dan 500 gram iets langer.

Haal de kreeft uit het water en snij de kreeft in de lengte doormidden.

Nu het grijze maagzakje eruit halen.

Spoel de kreeft nog af, en serveer de kreeft het beste op kamertemperatuur.

Per persoon circa 0 gram vezels, 0 gram koolhydraten, 2 gram vet, eiwit 16 gram.

Advertentie

Kreeft koken


By
Published:
Total time:
Calories per serving: 82 Kcal
Fat per serving:

Ingredients: Thinly-sliced Kreeft
Price: 1 stuk

Directions:
Kreeft koken is niet zo moeilijk als je zou denken. Maar aan de andere kant kan niet iedereen dit doen, want een kreeft wordt levend gekookt. Niet dat de kreeft daar veel van zou voelen, maar niet iedereen kan dit. Daarnaast zijn er natuurlijk verschillende soorten kreeften, zoals bijvoorbeeld kleine rivierkreeften, en de rode zeekreeft die we hier klaar willen gaan maken. Aanvoer en aankoop Kreeften kun je eigenlijk het hele jaar door kopen, maar vaak moet je deze lekkernij wel even bestellen bij de kleinere vishandel. Grotere viswinkels hebben meestal wel kreeften op voorraad. Welke soort je wilt, ligt natuurlijk vooral aan je eigen voorkeur. Let er wel op dat de kreeft nog moet leven, en de scharen zijn dicht gebonden. Heeft de kreeft geen twee scharen kun je deze beter niet kopen. Daarnaast moet de kreeft enigszins spartelen als je deze oppakt. Voor zover deze dat natuurlijk nog kan. Vaak kun je kiezen tussen de Canadese en de Oosterschelde kreeft. Qua smaak zit er niet heel veel verschil tussen. Hoe kreeft bewaren en De kreeft kun je het beste bewaren in de koelkast, maar wel omwikkeld in natte kranten of in een speciale doek als je vaker kreeften koopt. In de koelkast gaat het dier overigens niet dood maar voelt zich prima door de lage temperatuur. Hoeveelheid per persoon Reken ongeveer 500 gram per persoon bij kreeft. Dit is het bruto gewicht, dus inclusief vlees en scharen. Hoe lang moet kreeft koken Je kunt eventueel de kreeft 30 minuten vooraf in de vriezer leggen. De kreeft raakt dan in een coma, terwijl het verder geen invloed op de smaak heeft. Na de dertig minuten kun je eventueel de kop er af snijden. De kreeft voelt hier niets meer van. Natuurlijk kun je de kreeft ook levend koken. Doe 4 tot 6 liter water in een grote pan en breng dit aan de kook. Als het water kookt, doe je de kreeft met de kop als eerste in het kokende water. Laat de kreeft nu 3 tot 5 minuten koken. Is de kreeft zwaarder dan 500 gram iets langer. Haal de kreeft uit het water en snij de kreeft in de lengte doormidden. Nu het grijze maagzakje eruit halen. Spoel de kreeft nog af, en serveer de kreeft het beste op kamertemperatuur. Per persoon circa 0 gram vezels, 0 gram koolhydraten, 2 gram vet, eiwit 16 gram. ...