img

Kreeft koken

276 Views

Kreeft koken

Koken een kreeft is niet zo moeilijk als je zou denken. Als je een pan met water kan koken, dan kunt u een levende kreeft koken. Misschien is wel het moeilijkste wat doe ik met zo,n levende kreeft in mijn huis. Laten we stap voor stap uitleggen hoe we een levende kreeft koken.

De viswinkel

Meestal zijn kreeften te koop bij viswinkels en bij vele van die moet je ze van te voren bestellen dus hou daar rekening mee. Als je er een hebt besteld en meeneem naar huis bewaard dan de kreeft in de koelkast of wikkel hem in een natte krant.

Voorbereiding

Je hebt 3 opties voor de aangekochte levende kreeft: Je kookt de kreeft levend (ze zeggen dat dit het lekkerste resultaat geeft) Je stop de kreeft levend in de vriezer zodat hij in coma raakt en niets meer voelt als hij de hete pan ingaat, of je pakt een mes en snijdt hem vanaf zijn kop doormidden de keuze is aan jouw. We laten hier de manier zien hoe een levende kreeft gekookt wordt maar de werkwijze voor een kreeft in de vriezer of met het mes door midden gesneden is hetzelfde.

kreeft pan

Breng de 1 1/2 visbouillon in een grote pan aan de kook. Of maak zelf een bouillon door het water, tijm, laurier en combineren in een grote pot. Knijp het citroensap in het water en doe de citroen schillen er ook bij. Breng de pot op hoog vuur aan de kook.

kreeft koken

Temper het vuur als het water heeft gekookt. Bind eventueel de scharen van de kreeften met keukendraad of elastiek af.

kreeft koken in pan

Pak de kreeft op en zorg dat als eerst zijn kop in het kokend water terecht komt.

kreeft koken 2

Doe de deksel op de pan. Breng het water opnieuw aan de kook. Temper het vuur en laat de kreeft in circa 15-25 minuten heel zachtjes gaar koken De kreeft zal helder rood zijn en de staart zal gekruld zijn als de kreeft gaar is.

kreeft nog niet gaar

De kreeft nog niet geheel gaar (zie foto hierboven)

kreeft gaar

Kreeft is mooi rood en gaar.

kreeft

Kreeft kooktijden

Kreeft Gewicht Kooktijd
440-450 gram 12 – 15 minuten
450 – 900 gram 15 – 20 minuten
900-1300 gram. 20 – 25 minuten
1300-2700 gram. 25-28 minuten
2700- 3000 gram 28 – 30 minuten
3000 gram en meer 4 minuten per pond

Hoe kan ik weten wanneer de kreeft gaar is?

Kreeften zullen hun karakteristieke heldere rode kleur hebben als het vlees gaar is. Volg deze eenvoudige tips om ervoor te zorgen dat de kreeft gaar is.

  • Trek aan een van de sprieten of trek een van de kleinere poten uit de kreeft. Beiden zullen gemakkelijk loslaten wanneer de kreeft gaar is.
  • De inwendige temperatuur moet 180 C.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text