Site Overlay
Raapstelen Koken

Raapstelen koken

Hoe lang moeten raapstelen koken? Raapstelen is na 5-7 minuten koken klaar.

Raapstelen is een groente die vandaag de dag een beetje onbekend is geworden, maar 30 tot 40 jaar geleden vaak gegeten werd.

De plantjes zijn eigenlijk jonge koolraap, waarvan de raap of de knol nog niet gegroeid is. Er staat dus als het ware alleen maar jong blad, en dat kun je heerlijk eten.

De smaak lijkt dus een beetje op koolraap maar wat minder zanderig, en het wordt net als spinazie klaar gemaakt. Het is ook net zo gezond als spinazie.

Als je zelf een moestuin hebt dan heb je dit misschien wel een geteeld. Er worden vaak vroeg in het voorjaar, vanaf februari, velden vol gezaaid. Dat komt ook dat het een prima voorbereiding is voor andere groenten, en omdat deze groente snel groot genoeg is om te oogsten.

Het is dus echt een voorjaarsgroente, en zo smaakt het ook.

De groente hoef je overigens niet alleen te koken. Je kunt het roerbakken, een paar minuten stoven, en rauw eten.

Aanvoer en aankoop

Raapstelen worden dus vooral vroeg in het voorjaar geteeld. Dat wil dan ook zeggen dat de grootste aanvoer in de maanden februari tot en met april ligt.

Buiten deze maanden kom je deze groente haast niet tegen.

Bij de aankoop moet je vooral op de frisheid van de groente letten, en op de kleur. Het moet helder frisgroen zijn en mag geen bedorven of rottende bladeren hebben. Ook gele bladeren moet je gewoon laten liggen.

LEES OOK: Aubergine bakken

Bewaren en schoonmaken

Schoonmaken is bij raapstelen heel erg makkelijk. Worteltjes eraf snijden zodat steel en blad overblijft. Dan nog goed wassen en snijden, net als bij spinazie.

Bewaren doe je de groente vanzelfsprekend in de koelkast, maar dit moet je wel beperken tot maximaal twee dagen. Bij voorkeur niet in een afgesloten plastic zak.

Beter is het de verse groente direct dezelfde dag te eten, of in te vriezen.

Want daarvoor is de groente erg geschikt. Wel twee minuten blancheren, dan kun je de groente 12 maanden bewaren in de vriezer.

Hoeveel per persoon?

Je hebt ongeveer 300 tot 400 gram raapstelen per persoon nodig.

De groente slinkt tijdens het koken ietwat maar niet zo erg als spinazie.

Hoe lang moeten raapstelen koken?

Wat een heerlijke frisse groente.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 7 minuten
Totale tijd 17 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
calorieën 25 kcal

Equipment

  • Pan

Ingrediënten

  • 1,5 Kilo Raapstelen

Instructies

  • Raapstelen schoonmaken en goed wassen.
  • Snijden in stukjes van ongeveer 1 tot 1,5 centimeter.
  • Water aan de kook brengen.
  • De groente voorzichtig in het kokende water doen en 5 tot 7 minuten koken.
  • Afgieten, en serveren.
Trefwoord raapstelen koken

Per 100 gram ca. 1,5 gram eiwit, 0,2 gram vet, 3,4 gram koolhydraten.

Author: Hoelangmoethetkoken

Ik ben Marco, een gepassioneerde thuiskok en een culinaire liefhebber. Op mijn website vind je van veel ingredienten hoe lang je deze het beste kan koken of bakken voor een overheerlijk resultaat. Zo maak ik het voor iedereen makkelijk om de juiste kooktijd aan te houden.