img

Pompoen koken

197 Views

Pompoen koken

Botanisch gezien bestaat de familie van de Cucurbitaceae uit 120 geslachten en 800 soorten, maar wij zijn vooral geïnteresseerd in pompoen en patissons. De reus van de familie is ‘de grootste der vruchten die over de aarde kruipen’zoals in een 19 de-eeuws woordenboek werd beschreven. Pompoenen kunnen wel 10 kg wegen, sommige zelfs 40 en het absolute record dateert van 1994: 445,5 kg! Met Halloween worden pompoenen omgetoverd tot bolle sarcastische gezichten die van binnenuit verlicht worden met een kaarsje; en dat is meteen ook een mooie gelegenheid om het vruchtvlees apart te houden en er een heerlijk gerecht van te bereiden.

Kopen van Pompoen: 

Koop altijd exemplaren waarvan het vruchtvlees vers, stevig en fluweelzacht is en waar nog pareltjes opstaan van het vocht.

Liever niet

Rotte vlekken betekenen dat het vrucht te lang koud of warm gelegen heeft.

Bewaren van pompoen

Hele pompoenen kunt u 3 tot 6 maanden bewaren op een koele en droge plaats. Als u er eenmaal aan bent beginnen te snijden, kunt u het ruchtvlees van de pompoen beschermen met huishoudfolie, maar nooit langer dan 3 dagen.

Bereiden

Schillen of niet? Enkel grote exemplaren moet u schillen, patissons kunnen ook zonder; daar moet u alleen de zaden nog even verwijderen. De zaden en draden weghalen: Wanneer u een pompoen  opensnijdt, haalt u de zaden en draden weg met een eetlepel ( en houd de zaden apart om ze de volgende winter opnieuw te planten).

Patisson: Patissons vindt u alleen in september en oktober in de winkel, dan is hun artisjoksmaak op zijn best. Ze bestaan in wit, groen, oranje en met streepjes. Patissons worden in het Frans ook wel’artichauts de Jerusalem genoemd. Ze worden net als hun collega’s de pompoenen gepeld en gekookt en verder verwerkt tot puree en ovenschotels of worden gebruikt in specifieke gerechten. Er bestaan ook minipatissons die verrukkelijk zijn en erg decoratief en op azijn gezet kunnen worden.

Hoelang moet een pompoen koken

  • Snijd de pompoen in parten zodat de pompoen sneller gaar is.
  • Verwijder de pitten met een lepel.
  • Gebruik een dunschiller om de schil van de pompoen te verwijderen.
  • Wanneer het water kookt voeg je de pompoen en een snufje zout toe. Zorg ervoor dat je voldoende water aan de kook brengt zodat de pompoen net onder staat.
  • Kook de pompoen in 30 minuten zachtjes.
  • Giet de het water af en dien hem op.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text